Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) din România, membru cu drepturi depline WorldChefs, a organizat prima ediţie a Conferinţei Naţionale a Bucătarilor din România miercuri, 19 septembrie 2018, la Hotel ARO PALACE Braşov. Conferinţa a adus în atenţia participanţilor paneluri şi teme intens dezbătute şi cu impact în activitatea bucătarilor din România şi s-a bucurat de o participare peste aşteptările organizatorilor. Invitaţii speciali, reprezentanţi ai asociaţiilor de profil din Europa, au dat manifestării o notă aparte. Şi Făgăraşul a fost reprezentat la această conferinţă, prin chef Florin Baki, cîştigătorul concursului naţional ,,Arena Bucătarilor” şi chef Adrian Neag, preşedintele ANBCT din România.

,,Avem bucătărie tradiţională în restaurantele din România?”
U Bucătăria tradiţională românească sub asaltul provocărilor internaţionale
Fără îndoială, iniţiată de Italia sau Japonia, evoluţia bucătăriilor tradiţionale în restaurantele cu stele este în creştere. Avem bucătărie tradiţională în restaurante? Avem unicitate în tradiţionalul nostru? Aduce bucătăria tradiţională un plus în cifra de afaceri a patronului de restaurant? Poate ea fi promovată la adevărata valoare de promoteri? Tema a fost moderată de Cosmin Dragomir, iar speakeri au fost chef Oana Coantă, chef Mădălina Şanta, chef Giovanni Baldantoni ( (F.I.C. reprezentanta România )
U Revenirea gustului: sfîrşitul hegemoniei esteticului a fost o altă temă dezbătută în cadrul conferinţei care a dat naştere la o serie de întrebări. Cum rămîne cu tirania ,,visuel flamboyant”? Ar putea imaginea farfuriilor să fie detronată de fermecătorul gust? Sîntem martori la o creştere puternică a generozităţii gusturilor care devine o prioritate reală în faţa artei vizuale? Tema a fost moderată de George Valeriu Drăghici, speakeri fiind Cosmin Dragomir, chef Ciprian Nicolescu, chef Adrian Pop.

U Bucătarul 3 în 1. Tema l-a avut ca moderator pe Flavian Andrei Dobre, iar speakeri au fost chef Paul Siserman-bucătar, chef Ştefan Alexandru- cofetar, chef Alexandru Cîrţu. Aceeaşi identitate de la starter la desert în meniu. Este cel mai bine realizată de un cofetar/patiser care păstrează identitatea restaurantului, fără a crea o rupere între bucătărie şi cofetarie/patiserie sau de un cofetar/patiser care transformă deserturile bucătăriei într-o afacere proprie ?

U A atras în mod deosebit atenţia participanţilor tema: Pregătirile pentru concursuri. Au vorbit chef Petronela Ciubotariu, chef Maria Popa, chef Carmela Dragomir, chef Irina Hriapca, la pupitru fiind moderator Gabriela Berechet. S-a vorbit despre îndrumarea membrilor echipei din poziţia de antrenor. Ce coaching au nevoie? Cum vă asiguraţi că puteţi furniza resursele – informaţionale, tehnice, materiale – de care au nevoie pentru a reuşi ?

U O temă de interes s-a referit la recrutarea personalului din industria ospitalieră. ,,Cursurile oferite de şcolile din România nu mai sînt suficiente pentru a face faţă ofertelor de locuri de muncă din bucătării şi industria ospitalieră. Chefii se pot implica pentru a da o a doua şansă celor care aleg această carieră mai târziu în viaţă? Este pregătit sistemul de învăţământ din România să furnizeze forţa de muncă calificată pentru industria ospitalieră?” au fost cîteva dintre subiectele prezentate de Nicoleta Padaluta- manager de hotel, Matilda Soare- reprezentant al Camerei de Comerţ Româno-Germane, moderator fiind Cristian Macedonschi.

Cei mai renumiţi în lumea bucătăriei
La această primă ediţie a Conferinţei au participat ca invitaţi speciali:
U Domenico Maggi – director continental Europa de Sus World Association of Chefs Societes
U Carlos Duran Herrera – Secretary General and Founding CEO of the National Spanish Culinary Team
U Maria Salinas – Team National of the Balearic Islands and Catalonia Region
U Elena Ciobanu – preşedinte Asociatia Nationala Culinary&Catering Republica Moldova
U Babcenco Coralia – A.S.E. Republica Moldova
U Enza Barbaro – presedinte Reprezentanta Romania FIC – Federazione Italiana Cuochi
U Giovanni Baldantoni – secretar Reprezentanta Romania FIC – Federazione Italiana Cuochi
U Mimoza Balla – vicepreşedinte Taste of Peace

Chef Florin Baki: ,,Ar trebui să facem mai mult decît s-a discutat în panelurile conferinţei”

Şi Făgăraşul a fost reprezentat la acestă primă ediţie a Conferinţei bucătarilor din România prin chef Florin BAKI şi chef Adrian Neag
Florin Baki este făgărăşean, născut în decembrie 1987. A urmat cursurile Colegiului National D-na Stanca din Făgăraş în anul 2006. Facultatea de Știinţe Economice si Gestiunea Afacerilor – Marketing din cadrul Universitatii Babes-Boliay Cluj Napoca, promoţia 2010. Are experientă în vânzari şi marketing, în perioada 2010-2012. Ceva lipseste din viata lui pentru a fi implinit si atunci urmeaza cursurile Scolii Brasovene de Turism în 2012.
U Junior Chef – Chef de partie – Sous Chef – Aro Palace Brasov 2012-2014.
U Head Chef – Royal Catering Brasov 2014-2015
U Chef de partie – Junior Sous Chef – Sous Chef – Belvedere Brasov 2015 -2018, sub comanda maestrului Ioan Florescu.
U În prezent este executiv chef la Adaggio Brasov.
u Locul 1 la cea mai renumită competiţie culinară din România, Arena Bucatarilor, în 2016 . „Am participat pentru prima dată la un astfel de eveniment. Am cunoscut persoane pe care le ştiam doar din mediul virtual, chefi cu mare experienţă profesională şi competiţională. Ar trebui să facem mai mult decît s-a discutat în panelurile conferinţei. Ar trebui să ne implicăm mai mult în educarea clienţilor noştri în ceea ce priveşte gustul pe care îl caută în farfurie. Ar trebui să ne implicăm, ca asociaţie naţională, în motivarea tinerilor de la şcolile profesionale din domeniu să continue formarea profesională, să atragem şcolile în relaţia bucătărie-practică-angajare. Sînt convins că acest eveniment va continua şi va evolua, astfel încît participanţii la viitoarele ediţii să vină motivaţi că vor pleca cu experienţe noi, cu idei noi, cu un suflu nou“ a spus chef Florin Baki.

Chef Adrian Neag: ,,Gastronomia românească este sclipitoare“
Adrian Neag, este în prezent managerul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor din România A.N.B.C.T. şi s-a ocupat de organizarea conferinţei, alegînd ca loc de desfăşurare municipiul Braşov, la Aro Palace. „A fost o primă ediţie a Conferinţei Naţionale a Bucătarilor din România mult muncită, organizată de o mînă de oameni. Cu toate inadvertenţele inerente unui început, consider că a fost un succes, prin participarea numeroasă, prin diversitatea temelor discutate, prin provocările lansate pentru ediţia a 2-a, ediţie care se va desfăşura la Sibiu în anul 2019. Gastronomia românească este sclipitoare, prin gusturi, prin arome, prin ingrediente, şi este mare păcat să nu ne individualizăm cu preparatele tradiţionale pe harta gastronomică a lumii. Îmi doresc să facem în aşa fel încît în momentul în care se vorbeşte despre România în exteriorul ţării, să se înceapă discuţiile cu impresiile lăsate de preparatele româneşti. Ce frumos este să te întâlneşti în străinătate cu un necunoscut, să te întrebe de unde eşti şi la momentul în care îi spui – din România – să-ţi spună prima dată : Uau, ce sarmale minunate am mâncat la voi !” a spus chef Adrian Neag.

Sibiul va găzdui ediţia a 2-a a Conferinţei Naţionale a Bucătarilor din România

În urma dezbaterilor, în urma discuţiilor purtate în pauze cu participanţii la conferinţă, în urma consultării mediului gastronomic internaţional prin discuţiile purtate cu chefii străini prezenţi, prezentam temele propuse pentru ediţia a 2-a a Conferinţei Naţionale a Bucătarilor din România, ediţie care se va organiza la Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană, în septembrie 2019.
U Responsabilitate în formare profesională: cum influenţează comportamentul tutorelui de practică şi a managerului bucătăriei de practică nivelul de motivare şi pregătire a elevului practicant.
U Eco-gastronomia: gătim sănătos, mîncăm sănătos, trăim sănătos, responsabilitate permanentă a celor implicaţi în bucătărie
U Soft şi hard în gastronomie: cum influenţează şi determină profitul din bucătării mediul on-line şi tehnologiile digitale
U News în gastronomy: produse noi, tehnologii noi, reţete noi. Ce se ascunde în spatele orelor petrecute pentru a crea ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here