Făgăraşul vrea turişti, dar nu are unde să-i cazeze

În municipiul Făgăraş sînt doar 240 locuri de cazare, atîtea cît oferă şi cabanele din masivul Făgăraş

În Făgăraş funcţionează doar un hotel şi 8 pensiuni, dar numai două unităţi  oferă servicii de alimentaţie publică

Turism cu ,,ia-mă nene”

 

Edilii din Þara Fãgãraºului bat monedã pe dezvoltarea turismului de peste douã decenii. Asemeni lor ºi asociaþiile locale, ºi nu puþine la numãr, ºi-au bazat activitatea tot pe dezvoltarea ºi promovarea turismului. La nivel teoretic se stã foarte bine, se bifeazã proiecte, întruniri, dezbateri,   se întocmesc statistici, dar în realitate efectul nu este deloc îmbucurãtor.  Numãrul turiºtilor  care ajung la Fãgãraº este în creºtere, la fel ca ºi numãrul iubitorilor de drumeþii în  masivul Fãgãraº.  Din pãcate însã Fãgãraºul ºi Þara Fãgãraºului nu are  locuri de cazare suficiente, nu are  transport local  cu orar bine stabilit care sã cuprindã obiectivele turistice fãgãrãºene ºi  baza masivului. Iubitorii de drumeþii n-au altã variantã de a ajunge la baza Munþilor Fãgãraº  decît cu ,,ia-mã nene”. Din acest punct de vedere totul este lãsat în voia Domnului.

 

130.000 de turişti au vizitat Cetatea

Cetatea Făgăraşului este obiectivul care atrage cei mai mulţi turişti în Ţara Făgăraşului. De la începutul anului şi pînă în prezent Cetatea Făgăraşului a fost vizitată de peste 130.000 de vizitatori, din care 30% sînt  turişti străini,  predominînd Germania şi Ungaria. Aşa cum susţine Elena Bejenaru, directoarea Muzeului Ţării Făgăraşului , 900 de grupuri mari de turişti (elevi şi pensionari) au trecut pragul cetăţii în perioada ianuarie –  septembrie 2018.  ,,De la an la an numărul turiştilor a crescut, aproape s-a triplat. Dacă în  2014 Cetatea Făgăraşului a fost vizitată de 50.000 de turişti, în acest an numărul lor a depăşit, pînă acum, 130.000.  Din cei 130.000 de turişti predomină adulţii, cea ce înseamnă că nu mai este un obiectiv turistic  pentru elevi, spun asta pentru că pînă în 2012 predominau  grupurile de elevi. Sperăm ca pînă la sfîrşitul anului 2018 să depăşim 150.000 de vizitatori. Cei mai mulţi turişti au fost înregistraţi în perioada iunie, iulie şi august 2018,  dar zilnic vizitează castelul sute de turişti. În ultimii ani am înregistrat o nouă categorie de turişti: evrei, spanioli, francezi, englezi şi americani.  Vizitatorii sînt impresionaţi de Sala Tronului  şi apreciază cum a fost conservată şi valorificată cetatea. De regulă,  grupurile de turişti sînt în tranzit prin Făgăraş” a spus Elena Bejenaru.

Cazare la un hotel şi 8 pensiuni

Dacă ar ajunge 300 de turişti într-o zi în Făgăraş şi toţi ar dori să se cazeze, doar 240 dintre ei ar avea  şansa să rămînă peste noapte la hotel sau la vreo pensiune. Şi asta pentru că  Făgăraşul poate asigura doar 240  locuri de cazare. Există un singur hotel, ce-i drept de 3 stele, care oferă condiţii bune de cazare şi masă, dar are numai 43 locuri de cazare. Oferta municipiului mai are trei pensiuni cu 2 margarete care au în total 78 locuri de cazare, 5 pensiuni cu 3 margarete care oferă în total 83 locuri de cazare. Oferta de cazare mai este completată de două unităţi  care pun la dispoziţie  camere de închiriat, totalul locurilor de cazare  fiind 36. În perioada 16-19 august 2018, cu ocazia Zilelor Cetăţii Făgăraşului, s-a înregistrat o astfel de situaţie, cererea de cazare a depăşit cu mult posibilitatea urbei, astfel că turiştii au apelat şi la pensiunile de pe văile montane.  Nu de mult, o nuntă organizată pe Valea Sâmbetei a avut nevoie de toate locurile de cazare din Ţara Făgăraşului care nu depăşesc 500, neluînd în calcul cabanele montane.

 

În ultimii  8 ani a crescut de 4,5 ori numărul turiştilor care s-au cazat în Făgăraş

În acest an, în primele 8 luni,  turiştii au preferat cazarea la hotel, singurul din oraş găzduind 4.373 de persoane.   Pensiunile au cazat un număr de 4688, puţin peste numărul celor cazaţi la hotel. Anul trecut însă  s-au cazat la hotel 4.571 turişti, iar la pensiunile turistice 4.592 turişti şi agroturistice 1.462.  Dacă urmărim statisticile, putem spune că la nivelul Făgăraşului,  în decurs de 8 ani, posibilităţile de cazare au crescut de 4 ori.  Dacă în luna ianuarie 2010 s-au cazat în municipiu 134 de turişti, în ianuarie 2017 s-au cazat 524 turişti, de 4 ori mai mulţi, iar în ianuarie 2018 un  număr de 613 turişti, de 4,5 ori mai mulţi decît în 2010.

 

Peste 11.000 de turişti s-au cazat în Făgăraş anul acesta

Conform datelor oferite de Centrul de Informare Turistică din Făgăraş,  în 2017 au fost înregistraţi 10.625 de turişti, din care rezidenţi în România 9.494 şi turişti nerezidenţi 1.131. Au ajuns la Făgăraş turişti din America de Nord (268), SUA ( 267), Ungaria (172), Germania  (120), Franţa (111), Italia (106), Asia (83), din China, Israel, Japonia, Spania, Republica Moldova, Cehia, Polonia, Olanda, Lituania, Elveţia, Belgia, Croaţia, Austria, Siria, Canada, Turcia, Slovenia, Slovacia, Portugalia, Norvegia, Cipru, Bulgaria, Regatul Unit, Ucraina. În acest an, conform aceleiaşi surse, au vizitat municipiul Făgăraş 11.009 turişti. Faţă de anul precedent, au ajuns la Făgăraş şi turişti din Danemarca, Federaţia Rusă, Finlanda, Grecia, Irlanda, Suedia, Africa, Tunisia, Australia. Toţi au solicitat şi cazare în municipiu. În perioada ianuarie – august 2018,   s-au cazat  la singurul hotel din Făgăraş   4.373 turişti, iar la pensiuni alţi  4.688.  Cei mai mulţi au fost francezii care au poposit în municipiu mai mult de 3 zile.

,,Oferta de cazare este insuficientă”

Reprezentanţii Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Făgăraş spun că  oferta locală de cazare este insuficientă. ,,Foarte mulţi turişti ne-au călcat pragul Centrului de Informare pentru a obţine informaţii legate de cazare, despre programul cetăţii, solicită informaţii despre obiectivele turistice din Țara Făgăraşului, alţii solicită informaţii despre transport sau traseele montane.  Am acordat sprijin cu privire la disponibilitatea unităţilor de cazare. Am constatat că locurile de cazare din Făgăraş sînt insuficiente şi am apelat la alte unităţi de cazare din zonă. Primăvara turiştii sînt în tranzit, vizitează cetatea şi celelalte obiective şi pleacă mai departe, dar  în sezonul estival turiştii vor locuri de cazare, atunci intervin  problemele. Mulţi turişti străini aventurieri  solicită informaţii despre traseele montane. Un alt val de turişti sînt înregistraţi în sezonul de iarnă în perioada sărbătorilor, dornici să vadă tradiţiile şi obiceiurile din Ţara Făgăraşului de Crăciun şi de Sf. Ioan”  au spus Cristina Motoc şi Dana Forsea de la Centrul de informare. La  dispoziţia turiştilor, pentru informaţii,   este disponibil  numărul  de telefon 0268/210000,  zilnic între orele  10.00-17.00.

 

Evenimente organizate de Centrul de Informare Făgăraş

Pentru a atrage mai mulţi turişti în Făgăraş, Centrul de Informare din Făgăraş  s-a implicat în organizarea mai multor evenimente, unele dintre ele fiind organizate chiar de centru, altele însă în colaborare cu instituţii de cultură din municipiu: ,,Tîrgul mărţişorului”, ,,Ziua foştilor deţinuţi politici”, ,,Ziua Eroilor”, ,,Tur ciclist – Rezistenţa anticomunistă”, ,,Ziua copilului”, ,,Summer Fest”, ,,Art Fest”, ,,Ziua drapelului”, ,,Ziua imnului”, ,,Ziua Cetăţii Făgăraşului” şi ,,Ceapa de aur”.

 

Doar autorizaţie de funcţionare

Proprietarii unităţilor cu regim de cazare plătesc anual la bugetul local  doar  taxa   pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare, asta  după ce s-a eliminat taxa hotelieră.  Această taxă este de 70 lei/an în cazul societăţilor comerciale, iar în cazul intreprinnderilor individuale 46 lei/an. Dacă unităţile de cazare oferă şi servicii de alimentaţie publică, (restaurant, bar), acestea mai achită şi o taxă  suplimentară a cărei valoare se calculează în funcţie de suprafaţa restaurantului/barului. În registrele Compartimentului Autorizări din cadrul Primăriei Făgăraş sînt înregistrate 8 unităţi de cazare de tip pensiune şi un hotel dintre care doar două oferă servicii de alimentaţie publică.

240 locuri de cazare în Munţii Făgăraşului

În Munþii Fãgãraºului existã doar 240 locuri de cazare, un numãr limitat faþã de afluxul mare de turiºti care ajung vara în zonã. Cabanele montane care erau denumite perlele Fãgãraºilor nu au fost modernizate ºi extinse la partea de cazare, iar unele dintre ele au fost lãsate în paraginã.  Cabana Negoiu are 100 de locuri de cazare ºi este cea mai mare din masivul Fãgãraº, cabana Podragu are 80 de locuri de cazare, iar la Cabana Valea Sîmbetei sînt 60 locuri.  Turiºtii care  ºi-au fãcut rezervãri din timp sînt cei mai norocoºi pentru cã pot poposi la cabane, alþii  însã au noroc cu refugiile   alpine din Curmãtura Brãtilei, Curmãtura Zîrnei, Lacul Urlea, Fereascta Micã ºi Viºtea Mare sau cu corturile dacã vin pregãtiþi în acest fel.  ,,Cei mai mulþi turiºti cazaþi în Munþii Fãgãraºului sînt germani, francezi, olandezi, spanioli, dar ºi polonezi. De regulã aceºti turiºti vin ºi parcurg traseul de creastã al munþilor de la Sîmbãta pînã pe Vîrful Negoiu. De la un an la altul numãrul turiºti strãini creºte” spune salvamontistul Tomas Bross.  Posibilitãþi de cazare se gãsesc ºi pe vãile montane, la pensiuni ºi hoteluri,  dar oferta este redusã faþã de afluxul turiºtilor. Cele mai multe locuri de cazare se gãsesc pe Valea Sâmbetei, iar numãrul pensiunilor scade pe celelalte vãi, Cârþiºoara, Drãguº, Dejani, Breaza, Viºtiºoara, Lisa, Berivoi, ªinca.  (M.F.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here