Vineri, 26 octombrie a.c., la Căminul Cultural din Cincşor a avut loc evenimentul ,,Bătălia ceaunelor”. Nu a fost aleasă întîmplător această denumire, ci a respectat bucătăria tradiţională specifică etniilor din comuna Voila, români, rromi şi maghiari. Au fost invitaţi copii şi adulţi din satele comunei Voila care sînt beneficiarii unui  proiect european implementat de Primăria Voila şi Şcoala Gimnazială Voila în parteneriat cu o asociaţie din Braşov. Proiectul denumit  ,,Învăţ, mă joc, sînt fericit la şcoală” se va extinde pe o perioadă de 5 ani, din care în primii trei ani  costurile vor fi suportate din fonduri europene. Aşa cum susţine primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc,  au  intrat în acest proiect preşcolarii şi şcolarii din comună. ,,Grădiniţele din Dridif, Voivodeni şi şcolile din Voila, Sâmbăta şi Cincşor vor beneficia de serviciile cuprinse în proiectul european în valoare de 500.000 de euro. Este vorba despre  165 de copii identificaţi, dar şi 50 de adulţi care îşi vor completa studiile obligatorii. Vor lucra cu copiii şi adulţii dascălii de la şcoală, învăţători şi profesori. Vor mai fi angajaţi medic, psiholog şi asistenţi medicali. Masa caldă va fi asigurată prin sistem catering, iar pentru copiii de grădiniţă care vor avea program de somn vom asigura condiţii la Voivodeni” a spus primarul Gheorghe Osalciuc. O parte a proiectului se referă   la amenajarea şi dotarea spaţiilor în care copiii vor servi masa zilnică şi vor dormi. Centrul proiectului va fi la căminul cultural din Cincşor care va fi amenajat în acest scop. ,,Scopul proiectului este creşterea calităţii procesului educaţional,  reducerea şi prevenirea abandonului şcolar timpuriu, promovarea accesului egal la învăţămîntul preşcolar şi şcolar de calitate pentru preşcolarii, şcolarii din comuna Voila şi la reintegrarea în educaţie şi formare a tinerilor şi adulţilor care nu şi-au finalizat educaţia obligatorie” a spus Daniela Şerban, directoarea Şcolii Gimnaziale Voila.

Proiectul se aplică timp de cinci ani

Manifestarea a început la Căminul Cultural din Cincşor,  în jurul orei 13.00 cu un program artistic susţinut de copiii Școlii Gimnaziale din Voila.  În deschiderea evenimentului primarul comunei Voila,  Gheorghe Osalciuc, a vorbit despre   proiectul ,,Învăţ, mă joc, sînt fericit la şcoală”. ,,Acest proiect se va derula în comuna Voila  în următorii cinci ani, iar beneficiarii sînt atît preşcolarii şi şcolarii, dar şi adulţii. Mă bucur să văd  sala  plină şi îmi doresc ca toţi copiii să aibă şanse egale la viaţă şi la educaţie” a spus primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc. Pe scenă a evoluat un grup de 41 de elevi din comuna Voila, coordonaţi  de învăţătoarele Andreea Milăşan, Cristina Palhegyi, Maria Prisadă şi educatoarea Oana Farcaş. ,,În scurt timp ne-am pregătit cu un program artistic unde copiii au  cîntat  şi au recitat  poezii de toamnă. Este un proiect ideal pentru aceşti copii care provin din medii defavorizate. Ei  au multe de învăţat, iar noi, dascălii, le vom fi alături. Vor face activităţi civice, sociale, culturale şi ne vom cunoaşte mai bine, vom descoperi adevăratele nevoi ale acestora” au spus învăţătoarele de la Școala din Cincşor.

,,Proiectul va reduce abandonul şcolar”

,,Bătălia ceaunelor” a adus în faţa copiilor din comună  mai multe feluri de mîncare preparate de un priceput bucătar. Copiii au fost încîntaţi de modul în care se gătesc preparatele tradiţionale, după care au fost nerăbdători să le guste.  ,,Acest proiect este un pas important în educaţia copiilor şi pot să spun că este un proiect de suflet. Am început să lucrăm încă din 2016 imediat după ce am constatat că şcoala din Voila întîmpină o mare problemă. Mulţi elevi au plecat la şcolile din Făgăraş, iar la şcoala din Voila au rămas copiii care provin din familii dezorganizate. Acest proiect va reduce abandonul şcolar şi   va îmbunătăţi calitatea procesului de învăţămînt. Copiii vor petrece mai multe ore în şcoală cu învăţătoarele, voluntarii , psihologul şi cu personalul medical. Implementarea proiectului a avut impact, părinţii sînt foarte încîntaţi şi ne-au promis că îşi vor aduce din nou copiii la şcoala din comună. Nu am înţeles de ce părinţii şi-au mutat copiii la şcolile din Făgăraş, pentru că şcoala din Voila este dotată şi are profesori calificaţi care   pun suflet în educaţia elevilor. Avem o problemă din partea părinţilor care  îşi influenţează copiii şi îi încurajează să abandoneze şcoala. În acest proiect psihologul va avea un rol important, în sensul de a-i  determina pe părinţi să-şi trimită copiii la şcoală. Sînt copii buni, talentaţi, dar mediul din care provin îi determină să abandoneze şcoala”  a spus viceprimarul comunei Voila, Mariana Fodor.

Bursă de 300 lei la programul ,,A doua şansă”

În cadrul proiectului ,,Învăţ, mă joc, sînt fericit la şcoală” au posibilitatea 50 de tineri şi adulţi care au abandonat şcola să-şi finalizeze studiile obligatorii. Pînă în prezent la programul ,,A doua şansă” s-au depus 32 de cereri. În satul Cincşor s-a făcut o campanie  de informare cu privire la programul ,,A doua şansă”, iar persoanele care-şi  finalizează studiile  primesc o bursă în valoare de 300 lei. Și oamenii de afaceri din comună se vor implica în acest proiect, unde vor face muncă voluntară.

Bucătarul şi preparatele tradiţionale

Evenimentul a început de la primele ore ale dimineţii,  cînd un bucătar profesionist a pregătit mai multe feluri de mîncare tradiţională pentru copiii şi părinţii înscrişi în proiectul ,,Învăţ, mă joc, sînt fericit la şcoală”.  ,,În jurul orei  6.00 ne-am apucat de treabă. Pornind de la denumirea proiectului ,,Bătălia ceaunelor” am pregătit trei feluri de mîncare pentru trei etnii. M-am gîndit la mîncarea tradiţională românească şi am făcut un ceaun de 200 de litri de  fasole cu ciolan şi zeci de mititei, pentru cei din etnie rromă am pregătit doi purcei la proţap şi 20 de pui, iar pentru unguri am pregătit gulaş de viţel. La acest eveniment am avut ajutor, o echipă de tineri m-a ajutat la pregătirea preparatelor şi le servire. Copiii şi părinţii au fost nerăbdători să guste preparatele” a spus bucătarul,  Sandu Ganea.

Micii artişti din Cincşor

,,În comuna Voila se implementează acest proiect european, iar beneficiarii  sînt şcolarii şi preşcolarii. De 20 de ani şi eu lucrez cu copiii din satul Cincşor într-un proiect de voluntariat. Am format grupul de dans ,,Cincşoreana” şi de două ori pe săptămînă mă întîlnesc cu copii şi îi învăţ  dans modern. Astăzi am pregătit cîteva dansuri, iar copiii au fost aplaudaţi şi filmaţi ca adevăraţi artişti. Cinci generaţii am pregătit pînă în prezent şi dacă sînt sănătos voi mai pregăti  şi alţi copii” a spus instructorul de dans, Kurkui Ludovic  de 69 de ani, din satul Cincşor.

 

Părinţii sînt încîntaţi de proiect

  • ,,Anul trecut am auzit despre acest proiect şi abia am aşteptat inaugurarea. Sîntem fericiţi că în curînd copiii vor beneficia de o masă caldă la grădiniţă şi apoi vor avea posibilitatea să dormă. În curînd condiţiile vor fi ca la grădiniţele din oraş. Nu vom plăti nimic, totul este gratuit” a spus Alina Teulea 33 de ani, din satul Voivodeni.
  • ,,Sînt bunică şi mă bucur că Primăria Voila s-a gîndit la copiii din această comună. Am mai mulţi nepoţi care vor beneficia de proiectul ,,Şcoală după şcoală”, iar  pentru părinţi este o uşurinţă. Copiii îşi vor face temele la şcolaă şi apoi vor beneficia şi de o masă caldă” a spus Maria Racoţea  de 44 ani, din Dridif. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here