Două accidente cu urşi s-au înregistrat pe DN1, în ultimele zile. Un urs a fost omorît, iar altul rănit. Accidentele s-au petrecut pe DN1, în Ucea de Jos şi în Sâmbăta de Jos.

Urs rănit la Sâmbăta de Jos

S-a întîmplatn   urs a provocat un acident rutier marţi, 30 octombrie a.c., în jurul orei 21.20, pe DN1, între localităţile Sâmbăta de Jos şi Olteţ. ,,La 1,5 km de satul Sâmbăta de Jos spre Olteţ, un urs a ieşit din cîmp, a traversat DN1 şi se îndrepta spre munte. În acel moment era în trafic un autoturism marca Renault înmatriculat în judeţul Sălaj, iar ursul l-a izbit în plin. Pagubele înregistrate au fost mari, partea din faţă a maşinii fiind distrusă. Pasagerii din autorurism au avut noroc cu airberg-urile care s-au deschis” a spus primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc.

Urs omorît la Ucea de Jos

Şi sîmbătă, 27 octombrie a.c., în jurul orei 7.30, un urs a ieşit pe DN1, înre satele Ucea de Jos şi Arpaşul de Jos  şi a fost lovit de un autoturism.  Animalul a decedat, iar maşina Citroen înmatriculată în Spania a fost avariată total. ,,S-au înmulţit urşii foarte mult din cauza interdicţiei de a fi vînaţi. ONG-urile sînt principalele vinovate pentru aceste situaţii întrucît apără urşii. Ele au făcut campanii împotriva cotele de vînătoare la urs, iar guvernanţii le-au dat dreptate. Era un curs firesc, gestionarea vînătorilor la urs avea o logică, exista o cotă anuală, dar acum dacă se împuşcă urşii este caz penal. Nu beneficiază nimeni de pe urma urşilor, nici asociaţiile de vînătoare care organizau vînători colective, erau taxe, iar stăinii erau interesaţi de aceste acţiuni. Acum urşii sînt omorîţi în acidente şi nimeni nu beneficiază de ei” a spus Marian Băcilă, vînător. Zonele frecventate de urşi în ultima perioadă aparţin de AVPS Făgăraş şi de OV ,,Şoimul”. Sorin Şuler, directorul executiv de la AVPS Făgăraş, spune că  organizează goană pentru împingerea urşilor spre munte tot la două zile. ,,Am făcut goană în cartierul Combinat din Făgăraş şi pe raza fostului combinat chimic, dar şi în satele Râuşor, Ileni, Copăcel, Berivoi. O ursoaică cu doi pui apare mereu în aceste zone şi de aceea preventiv  organizăm goane cu vînătorii şi cu paznicii asociaţiei. Miercuri, 31 octombrie a.c., între orele 8.00-13.30 am format echipe mixte împreună cu poliţişti şi reprezentanţii societăţilor comerciale din incinta fostului combinat chimic pentru a îndepărta urşii. Nu am întîlnit niciun urs. Vom continua astfel de acţiuni preventive”  a declarat Sorin Şuler.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here