• Istoricul Nicolae Pepene: ,,Ţara Făgăraşului trebuie readusă alături de restul judeţului Braşov”

Ţara Făgăraşului va fi reprezentată în stema judeţului Braşov care va ajunge la Comisia Naţională de Heraldică spre avizare. Este vorba despre două simboluri, acvila cruciată şi munţii. Acvila cruciată se va afla  pe un sfert din stemă, în partea dreapta-sus, este simbol al Ţării Făgăraşului. „Din punct de vedere al heraldicii, aceasta reprezintă descălecatul lui Negru Vodă în Ţara Românească, el plecînd din Ţara Făgăraşului. Am fost avertizaţi că acvila este prezentă şi pe stema României, dar cred că Braşovul are dreptul să o folosească. Tot pentru zona Făgăraş au fost reprezentaţi şi munţii, un element definitoriu pentru întreg judeţul Braşov”, a explicat istoricul Nicolae Pepene. Istoricul  a insistat pe readucerea  Ţării Făgăraşului  alături de restul judeţului.

Coroana României va apărea pe stemă

 

Din luna aprilie a.c.  o comisie specializată, formată din istorici şi specialişti în heraldică,   lucrează la o nouă stemă a judeţul  Braşov. Noua stemă a judeţului Braşov este un scut triunghiular rotunjit, despicat şi tăiat stînga, avînd în partiţia din dreapta, pe cîmp roşu, coroana Regatului României, de argint, captuşită cu purpură, în culori naturale. Pe cealaltă jumătate a stemei, pe fond albastru este reprezentată acvila cruciată de aur şi, pe fundal verde, o poartă a unei cetăţi cu trei turnuri, avînd în faţă un brîu de argint. Coroana României, care ocupă jumătatea roşie a scutului este, în fapt, coroana Regelui Carol I, a precizat istoricul Nicolae Pepene, director al Muzeului de Istorie. „Este exact stema fostului judeţ Braşov din perioada interbelică“, a spus Pepene, care a precizat însă că „acesta nu este un simbol al regalităţii, ci al României. De altfel, se ia în calcul ca pe stema României să apară coroana regelui Carol I”. În plenul CJ Braşov desfăşurat la începutul săptămînii, stema a fost aprobată cu trei abţineri: Ionel Spinean şi Nicolae Postolache (PER) şi Wolfgang Wittstock (FDGR), acesta din urmă spunînd că stema nu reprezintă comunitatea saşilor. Stema va ajunge la Comisia Naţională de Heraldică, pentru avizare şi apoi la Guvernul României, spre aprobare.

 Vechea stemă nu includea Ţara Făgăraşului şi Ţara Cohalmului

Decizia de schimbare a stemei judeţului  se datora faptului că  stema actuală nu respecta toate regulile de heraldică și nu este reprezentativă pentru toate regiunile din județ. „ Stemă nu îndeplineşte condiţiile legate de heraldică. Pe lîngă coroana cu trei rădăcini, specifică Ţării Bârsei, în această stemă trebuie să se regăsească şi simbolurile specifice Ţării Făgăraşului şi Ţării Cohalmului. Noua stemă trebuie să  respecte toate criteriile legate de heraldică”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Stema veche a fost concepută după anul 2010 şi nu  includea Țara Făgărașului și Țara Cohalmului  (Rupea). Pentru a realiza noua stemă administrația județeană a colaborat cu  directorul Muzeului Județean de istorie, Nicolae Pepene, și cu directorul Arhivelor Naționale de la Brașov, Bogdan Florin Popovici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here