•  Cel mai renumit bucătar de proţape este Sandu Ganea din Sâmbăta de Sus

  •  A gătit pentru o nuntă de 3000 de persoane, dar şi proţap cu un viţel de 700 kg,  20 de berbecuţi şi 200 de pui

  •  A gătit pentru actori de la Hallywood, precum Sylvester Stallone şi Jean Claude van Damme, care erau  invitaţii unei case de filme din Bucureşti

Sandu Ganea este administratorul unei pensiuni din zona turistică Sîmbăta de Sus şi este cunoscut în ţară pentru evenimentele organizate în domeniul gastronomiei. Nu a făcut niciun curs culinar, nu foloseşte reţetare, dar poate da o lecţie în gastronomie. Putem spune că ucenicia a făcut-o în Italia atunci cînd a furat meserie din bucătăria italienilor. Mulţi dintre miniştri, ambasadori, politicieni, dar şi actori români şi străini au avut ocazia să guste din preparatele bucătarului făgărăşean.  Dinztre toate preparate însă, renumele i l-a adus proţapul pe care prepară viţei, berbecuţi, pui şi purcelaşi.

Soţii Ganea se împart între pensiune şi evenimente

,,Nu am făcut nici un curs de bucătar, am făcut un curs de barman – ospătar şi  am lucrat în mai multe restaurante în ţară şi în Italia, însă nu în bucătărie. Am început să gătesc la vîrsta de 27 de ani cînd am plecat la muncă în Italia. Eram singur şi a  trebuit să gătesc. La început pregăteam reţete tradiţionale româneşti simple şi apoi am simţit gustul reţetelor italieneşti. În Italia, am lucrat într-un restaurant unde spălam vase şi eram cu ochii pe bucătar. Aşa am învăţat secretele bucătăriei şi am început să prepar reţete mediteraneene. Ajungeam acasă şi găteam ce vedeam în bucătăria italienilor. După şapte ani de Italia, am revenit în ţară, m-am căsătorit şi împreună cu soţia am hotărît să facem o afacere în domeniul gastronomiei.  Și aşa am început activitatea, în bucătăria proprie de la Pensiunea ,,Regina Transilvaniei”, a spus Sandu Ganea. Soţii Ganea s-au specializat  în decursul anilor,iar succesul nu a întîrziat să apară. Acum  Sandu şi Delia se ,,împart” între evenimentele la care sînt solicitaţi.  De regulă Delia rămîne la pensiune, iar Sandu se deplasează la evenimentele unde este invitat.  Soţii Ganea se laudă cu o gamă largă de preparate, însă  s-au remarcat cu berbecuţul la proţap şi cu păstrăvul tăvălit în fulgi de porumb.

Berbecuţ la proţap

În ultimii ani, Sandu Ganea a fost prezent la zeci de festivaluri în Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Constanţa, Costineşti unde a pregătit berbecuţi şi viţei la proţap. ,,Nu voi uita niciodată primul animal pe care l-am pregătit pentru proţap. Asta se întîmpla în urmă cu opt ani cînd am organizat o petrecere. Am invitaţi mai mulţi prieteni şi m-am gîndit să pregătesc un berbecuţ la proţap. Invitaţii  au fost foarte încîntaţi şi aşa am continuat cu porc şi viteluşi la proţap. Sînt invitat la evenimente în toată ţara, majoritatea fiind private, cum ar fi nunţi, botezuri, petreceri şi festivaluri, iar clienţii sînt foarte mulţumiţi” a mai spus Sandu Ganea.

Nuntă de 3.000 de persoane  la Jina

,,Anul trecut am fost invitat la o nuntă de 3.000 de persoane în localitatea Jina de lîngă Sibiu. La eveniment am  preparat la proţap 200 de pui, 20 de berbecuţi, 3 viţei şi 100 de kg de ceafă de porc. Toată lumea a fost mulţumită, iar petrecerea a fost de nota zece. Capacitatea maximă pe care o pot pregăti  la proţap este de 40 de berbecuţi şi 400 de pui. La un alt eveniment,  am pregătit cel mai mare animal pe care l-am făcut la proţap,  un viţel de 700 de kg. În această perioadă negociez un contract pentru un eveniment care va avea loc în America. Am fost invitat să gătesc mîncare tradiţională românească şi viţei la proţap. Dacă semnez contractul, va fi primul eveniment peste hotare. De regulă românii preferă mîncare tradiţională românească, dar eu pregătesc şi mîncare mediteraneeană.  Îmi place săgătesc  scoici, peşte, paste, sosuri, dar şi preparate din carne de vînat” a mai spus Sandu Ganea.

 A gătit şi pentru actori străini

În luna august 2017, Sandu Ganea a fost invitat la un eveniment organizat în cel mai mare studio privat de producţie de film din România. Este vorba despre studioul Castel Film din Izvorani, cînd studioul a împlinit  25 de ani de la înfiinţare. La acest eveniment au participat peste 300 de actori din ţară şi de peste hotare. Au fost actori care  au jucat în peste 250 de filme artistice de lung metraj realizate  în studioul respectiv.  ,,Am pregătit mîncare pentru miniştrii, ambasadori, primari, secretari de stat, dar niciodată pentru actori. Pentru mine acel eveniment a fost o provocare.  Am fost impresionat de locaţia evenimentului. Pe lista invitaţilor  nu am ştiut că vor participa şi actori străini. M-am şocat atunci cînd i-am văzut pe Jean Claude Van Damme şi Sylvester Stallone în faţa mea. Cei doi au mîncat păstrăv tăvălit în fulgi de porumb, făcuţi în baie de ulei. Actorii stăteau în faţa mea şi priveau cu  pregătesc mîncarea. Pe lîngă păstrăv am mai făcut un ceaun de mămăligă şi altul cu sarmale. Iar la proţap am pregătit viţei, berbecuţi, porc şi pui la proţap” a mai spus Sandu Ganea.

Proţapul de la festivaluri

Sandu Ganea este  invitat la multe festivaluri unde numărul participanţilor a fost şi de  10.000 de persoane. ,, De cîţiva ani particip la  Festivalul Mielului din Bucureşti,  la Festivalul Berii din Turnul Severin şi la multe alte festivaluri unde pregătesc  viţei şi porc la  proţap ” a mai spus bucatarul.  Sandu Ganea este căsătorit cu Delia şi împreună au patru copii.  Mezinul familiei este Iosif care are 3,6 ani,  Anastasia are  5 ani, Elisabeta are  10 ani, iar cea mai mare este Georgia de 18 ani. La evenimentele organizate la pensiune fetele dau  o mînă de ajutor, dacă nu în bucătărie, atunci în salon unde aranjează mesele. (Carla TATU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here