Unul dintre magistraţii  care fac parte din completul de cinci judecători  de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie   este făgărăşean,  Horia Valentin Şelaru.  Tragerea la sorţi a avut loc vineri, 9 noiembrie, în şedinţă publică.  Completul de 5 judecători repartizat lui Liviu Dragnea este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Supleanţi la acest complet au fost desemnaţi: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şi Săndel Macavei. Acest complet mai are pe rol dosarele în care sînt judecaţi Toni Greblă, Victor Ponta și Sebastian Ghiţă. Vechiul complet era format din: Dragomir Ilie Iulian, Neniţă Simona Cristina, Grădinaru Daniel, Dragomir Florentina, Lefterache Lavinia Valeria. Lîngă Valentin Şelaru mai este un judecător din Braşov, Rodica Cozma.

 

Procuror la Făgăraş

Horia Valentin Şelaru, înainte de a fi judecător, a fost procuror,  iniţial la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Făgăraş, apoi la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Braşov, delegat la   Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lîngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, apoi şef al Serviciului Teritorial DNA Braşov. Şelaru a fost o perioadă şi consilier al procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi.  Valentin Horia Șelaru este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiției din iunie 2013. În luna mai a acelui an, Șelaru a susținut, alături de alți 40 de magistrați, în fața plenului Consiliului Superior al Magistraturii, interviul în cadrul concursului organizat pentru ocuparea a 29 de posturi vacante de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Dosare grele pentru judecătoarea Rodica Cozma

 

Judecătoarea Rodica Cozma a fost cu ani în urmă magistrat la Judecătoria Braşov.
Judecătoarea Rodica Cosma a luat de-a lungul timpului decizii în multe dosare importante și a dat unele controversate, potrivit unui articol HotNews din 2014.
decizia de eliberare a lui Radu Mazăre din arest și anchetarea lui sub control judiciar;
– opinie separată în dosarul schimbului de terenuri cu MApN; a susținut achitarea lui Gigi Becali;
l-a condamnat pe Gigi Becali în dosarul „Valiza”;
– l-a achitat pe fostul ministru al justiției Tudor Chiuariu, alături de alți doi judecători;
– a condamnat-o pe fond pe Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL;
– a judecat unul din dosarele Zambaccian ale lui Adrian Năstase, însă nu a făcut parte din completul care a dat decizia definitivă;
– a făcut parte din completul care a decis condamnarea definitivă a fostului senator PSD Cătălin Voicu.
– completul din care a făcut parte Rodica Cosma a decis că Victor Ponta nu poate fi anchetat pentru presupusul plagiat din lucrarea sa de doctorat. Magistrații au decis însă doar asupra anchetării, nu dacă fostul premier a plagiat sau nu;
– a redeschis ancheta în dosarul Revoluției;
– alături de Simona Cristina Neniță și o altă judecătoare, anulat condamnarea primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, la 3 ani și 6 luni de închisoare și au dispus rejudecarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here