Editorial

 

O înregistrare audio a fost  dată publicităţii la 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. Era ziua de 11 noiembrie 1918. La ora 10.58 se auzeau  explozii de obuze şi forcuri de armă, era haos total. La ora 11.01  frontul se cufunda într-o linişte asurzitoare  care lăsa să se audă  un ciripit de păsărele. Se încheiau cei patru ani de război cînd au fost ucişi 17 milioane de oameni. Numai din armata colonială britanică au murit  886.246de soldaţi.  Preşedinţii de ţări de pe întreg mapamondul s-au întîlnit la Arcul de Triumf de la Paris pentru a marca evenimentul. Vorbind de Marea Britanie,  astăzi se vrea ieşirea din UE, dar se vehiculează un nou referendum pentru rămînerea ţării în Uniune.

Pe plaiuri mioritice  se organizează tot felul de manifestări care să marcheze tot 100 de ani, dar  de la Marea Unire. Din capitală pînă în cel mai mic sat se vorbeşte de 1 Decembrie 1918, dar se aruncă cu banii publici pe  tot felul de  manifestări. Primăria sectorului 2 al capitalei a plătit 350.000 de lei doar pentru un spectacol folcloric organizat într-o sală oarecare.

Corupţia este  însă cap de afiş pentru ziarele on-line şi tipărite, televiziuni. Un Tăriceanu  este acuzat că a luat mită 800.000 de dolari pe cînd era premier pentru a facilita nişte firme să intre în afacerea Microsoft, iar comisioanele liderilor politici implicaţi în aceeaşi afacere sînt de ordinul milioanelor de euro. Un Dragnea a găsit modalitatea de a scăpa de o Firea, revoltata din partidul pe care-l conduce, prin desfiinţarea Primăriei Generale a capitalei şi transformarea sectoarelor în oraşe.

Toţi îşi spun  patrioţi şi vorbesc cu  nonşalanţă de interesul naţional în faţa presei, dar în realitate  nu fac altceva decît să-şi împartă   banii publici.

Zilele trecute un tînăr a făcut raliu cu maşina, rănind 10 persoane în uşa mall-ului din Brăila, zicîndu-şi ,,Sînge pentru ţara asta”. Măcelul de la 10 august din Bucureşti n-are, oficial, vinovaţi, deşi aceeaşi Firea spune că Dragnea a fost creierul sîngeroasei acţiuni în forţă a Jandarmeriei. Pe şoselele ţării mor oameni nevinovaţi cu miile pentru că investiţiile în infrastructură nu sînt priorităţi pentru guvernanţi. Nici spitalele nu sînt în atenţia conducătorilor deşi s-a investit în aparatură  medicală de ultimă generaţie, dar care zace nefolosită chiar şi în marile spitale din capitală.

Lista ştirilor continuă şi astăzi ca şi în urmă cu 20 de ani. Monitorul de Făgăraş a fost o sursă credibilă de informaţii pentru Făgăraş şi Ţara Făgăraşului. A titrat  la timp toate evenimentele, a stat de vorbă cu oamenii, s-a poziţionat întotdeauna lîngă cititor, apărîndu-i interesele în faţa autorităţilor devenite insensibile şi chiar surde  la ceea ce îşi doreau şi aveau nevoie oamenii.

Marile ,,privatizări” ale intreprinderilor din Ţara Făgăraşului au fost descrise în serial, cu lux de amănunte. Cititorii au aflat doar din Monitorul de Făgăraş despre jaful de la Nitramonia, iar adevărul publicat în articolele de  atunci se poate vedea astăzi în ruinele de pe platforma chimică. La fel în cazul UPRUC sau a altor fabrici care au hrănit peste 20.000 de familii făgărăşene.

Cheltuirea banului public a fost urmărită de reporterii Monitorul de Făgăraş pentru că devenise puşculiţa partidelor politice locale prin ,,grija” aleşilor locali, fie ei primari, consilieri locali şi judeţeni.

Monitorul de Făgăraş a găzduit campanii caritabile prin care multe familii de localnici şi-au găsit rezolvarea problemelor de sănătate, sărăcie, locuinţe, etc. Îmi aduc aminte de o fetiţă Antonia care, părăsită de mama sa, te cucerea prin  privirea  tristă din ochi. Monitorul de Făgăraş a găsit resursele pentru a-i readuce zîmbetul pe faţă şi un trai liniştit în locuinţa bunicii ei. Ziarul a stat alături de trei fraţi a căror mamă a fost ucisă cu bestialitate de tatăl lor. Şi cîte alte exemple…

Monitorul de Făgăraş, în cei 20 de ani de activitate pusă în slujba cititorilor, a fost şi un promotor al culturii locale. A organizat o serie de manifestări în care personalităţile locului au avut şansa să se prezinte şi să vorbească făgărăşenilor.

Desigur şi-a atras şi critici de-a lungul timpului, dar numai din partea celor care au încălcat legea şi care au devalizat banul public. În timp, astfel de persoane şi-au pierdut credibilitatea şi au dispărut din viaţa publică.

Monitorul de Făgăraş a fost şi rămîne o punte de legătură între cetăţeni şi autorităţi, demonstrînd că acestea din urmă trebuie să fie în slujba oamenilor şi nu invers. Monitorul de Făgăraş rămîne o uşă deschisă pentru cititori, indiferent de problemele pe care le au.

La 20 de ani distanţă de la ediţia cu numărul ,,ZERO”, Monitorul de Făgăraş rămîne lider în media făgărăşeană  şi asta pentru că este credibil, nepărtinitor  şi consecvent în prezentarea informaţiilor.  Monitorul de Făgăraş şi-a recompensat întotdeauna cititorii, prin premiile împărţite în urma campaniilor organizate, calendarul anual, cărţile şi CD-urile realizate de redacţie şi împărţite împreună cu ziarul.

La ceas aniversar, Monitorul de Făgăraş a pregătit cititorilor un nou site menit să transmită informaţiile cititorilor on-line într-o formulă modernă şi uşor de accesat. Ziarul tipărit continuă însă să ajungă în casele făgărăşenilor în fiecare zi de marţi cu aceeaşi acurateţe şi profesionalism.

La mulţi ani, Monitorul de Făgăraş!

(Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here