,,Monitorul de Făgăraş se identifică cu Ţara Făgăraşului”

 

Era ora 5.00 a zilei de 17 octombrie 1998. Străzile Făgăraşului  erau colorate în galben. Zeci de persoane  erau pe stradă cu Monitorul de Făgăraş pe braţ şi-l  ofereau făgărăşenilor. Era un produs nou, total diferit de ce exista pe piaţă, un tabloid reuşit în care evenimentele locale erau prezentate cu acurateţe, realism,  corectitudine şi într-un format special. Ediţia cu nr. ,,ZERO”  a ajuns la sufletul făgărăşenilor care s-au regăsit în paginile noului produs media şi l-au îndrăgit. Un tiraj de 10.000 de exemplare a fost insuficient pentru a acoperi Făgăraşul şi Ţara Făgăraşului. Lansarea ziarului ,,Monitorul”  a fost sărbătoarea Ţării Făgăraşului care s-a întins pe durata unei săptămîni întregi.  Făgărăşenii care n-au reuşit să intre în posesia primei ediţii au aflat  de la prieteni, vecini, colegi de serviciu, pentru că Monitorul de Făgăraş era subiectul care a acaparat pe toată lumea. În plus,  manifestările organizate de redacţie i-au implicat pe toţi făgărăşenii, din cartiere, din sate, din Victoria. Elicoperul survola Ţara Făgăraşului afişînd bannerele cu Monitorul de Făgăraş şi lansînd fluturaşi ce prezentau noul produs. Teatru în cartiere, spectacol cu motoare pe două roţi turate, bere fără limită, gratis, pentru toţi făgărăşenii. Reporterii şi echipa de marketing şi promovare n-au lipsit, zi lumină, din milocul făgărăşenilor. S-au alăturat redacţiei oamenii cu suflet din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului. Au sprijinit necondiţionat redacţia şi conducerea ziarului. Pentru că au avut încredere în puterea lor de muncă, în curajul lor şi obiectivitatea lor. Anii au trecut, vremurile s-au schimbat, mulţi dintre cititori şi susţinători s-au pensionat ori s-au retras din viaţa publică. Dar Monitorul de Făgăraş există şi îşi menţine aceeaşi  linie cu care i-a sensibilizat pe făgărăşeni.  La ceas aniversar, Monitorul de Făgăraş  nu-şi uită menirea şi rămîne în slujba cititorilor săi, continuînd să STEA DE VORBĂ CU OAMENII. Mulţumim celor care ne-au fost alături vreme de 20 de ani. Primii făgărăşeni care au avut încredere deplină în Monitorul de Făgăraş vorbesc astăzi în cuvinte frumoase despre  ziar, spunînd că ,,Monitorul de Făgăraş se identifică cu Ţara  Făgăraşului”. Cîteva dintre personalităţile făgărăşene cu rol important în viaţa Ţării Făgăraşului  vorbesc despre Monitorul de Făgăraş la împlinirea a 20 de ani de existenţă.

 

  • ,,Mă alătur cu emoţie , cu dragoste şi respect de colectivul acestui inimos ziar local pentru a-i ura acum la ceas aniversar sincerele mele felicitări şi viaţă lungă, pentru a ajuta cu modestele sale forţe la schimbarea în mai bine a lucrurilor din Ţara Făgăraşului. Îmi amintesc cu drag de colaborările mele în timp cu Carla Tatu, fostă Jidănaşu,  o micuţă,  dar inimoasă reporter  cu care am făcut multe interviuri şi care  mi-a facilitat cu ajutorul ziarului rezolvarea unor probleme delicate pe timpul cînd am condus societatea de apă  de la Ucea. Nu uit nici pe Lucia Baki şi distinsul ei soţ fără de care ziarul nu ar fi avut forţa să reziste. Parteneriate au fost şi la editarea cărţilor din seria ,,Personalităţi din Ţara Făgăraşului ” sau ,,Brazii se frâng, dar nu se indoiesc” şi la acţiuni în scopuri caritabile  la care ziarul şi colaboratorii săi participă în mod efectiv. Un ziar din categoria presă scrisă care merită să existe  acum în era internetului pentru a ajunge în cele mai îndepărtate colţuri din localităţile făgărăşene unde sînt convins că este aşteptat cu înfrigurare  săptămînă de săptămînă de către cititorii săi fideli. Multă sănătate şi forţă de muncă le doresc tuturor celor care  colaborează la acest săptămînal şi aş fi bucuros să ne întîlnim şi la 50 de  aniversări. LA MULTI  ANI!” (Romulus DUMITRESCU –Victoria)

 

  • ,,Încă de la prima apariţie a ziarului Monitorul de Făgăraş am avut încredere în noul ziar, în formatul şi conţinutul lui, dar  şi în echipa care l-a adus pe piaţă. Am sprijinit ziarul şi m-am implicat în numeroasele acţiuni organizate de acest ziar, fie ele caritabile, culturale sau de altă natură pentru că toate i-au implicat pe făgărăşeni şi  au fost organizate pentru ei. Îmi amintesc un articol în care am fost numit ,,Mecena al Făgăraşului”, îl păstrez şi acum. Sînt convins că mulţi făgărăşeni au arhiva ziarului acasă.  Vorbesc acum de începuturile Monitorului de Făgăraş  cînd aveam funcţia de manager al SC Cetatea Olt SA, dar şi în calitatea mea de făgărăşean . Am susţinut întotdeauna acţiunile menite să dezvolte Făăgăraşul, care aduceau un suflu nou şi pozitiv urbei noastre. Mă bucur să regăsesc după 20 de ani, acelaşi ziar, activ, critic,  iubit de făgărăşeni şi aceeaşi echipă de profesionişti. Urez redacţiei şi ziarului Monitorul de Făgăraş  ,,La mulţi ani”, cît mai multe ediţii, atît tipărite dar şi on-line(Bogdan VISEA- Făgăraş)

 

  • ,,Monitorul de Făgăraş este un ziar care a rezistat tuturor vremurilor, un ziar care nu e iubit de politicieni, dar este iubit de făgărăşeni datorită faptului că atunci cînd este cazul  aduce şi a adus întotdeauna  critici tuturor autorităţilor. Monitorul de Făgăraş  ar trebui să existe şi să aibă aceeaşi atitudine încă cel puţin 20 de ani de acum încolo. Un sincer ,,La mulţi ani” pentru Monitorul de Făgăraş şi întregii redacţii”  Gheorghe SUCACIU, primarul Făgăraşului.

 

  • ,,Acum, dupa 2o de ani, sînt încîntat că pot să spun „LA mai MULŢI Ani, CU BINE” pentru tine MONITORULE de Făgăraş. Deşi au fost şi momente în care nu am fost de acord cu tine (Monitorule), puţine e drept, îţi mulţumesc pentru profesionalismul cu care combaţi evenimentele din Ţara Făgăraşului. Nu-i lăsaţi pe politicienii români  să ne strice armonia şi bucuria de a trăi în ţara noastră, Ţara Făgăraşului, MONITORULE de Făgăraş…Gabriel VÂJU, directorul CCI Făgăraş.

 

  • ,,Urez viaţă lungă şi cît mai multe informaţii pozitive, dar şi negative în spiritul  condiţiilor actuale. Sînt alături de presă, mai ales faţă de cea din Făgăraş pentru a informa cetăţenii cu tot ceea ce se întîmplă în Ţara Făgăraşului.  Presa asigură o comunicare uniformă, iar cei interesaţi o pot accesa, on-line , dar şi arhiviştii pentru că pot afla ceea ce s-a întîmplat cu ani în urmă. Monitorul de Făgăraş este o presă mai incisivă faţă de presa existentă în Făgăraş  care este mai mîngîietoare. Poate ziariştii nu ştiu că nu poţi fii cu toţi. În ziua de astăzi este greu pentru presă, mai ales că făgărăşenii preferă să fie neinformaţi decît să dea 2 lei pe un ziar. Recomand făgărăşenilor să facă fapte bune pentru ca presa să fie mai pozitivă. Nu pot vorbi despre presa locală fără să-i  numesc pe soţii Baki care au susţinut Monitorul de Făgăraş,  dorindu-le să-l mai susţină mult timp de acum încolo. La mulţi ani, Monitorul de Făgăraş! Dorel Longhin STÂNEA, director executiv APIA Braşov.

 

  • ,,MONITORUL  de FĂGĂRAŞ- aniversare fericită!  20 ani, MONITORUL  de FĂGĂRAŞ? Un ziar care spune lucrurilor pe nume, un ziar cu de toate: istorie, literatură, cultură, divertisment, publicitate şi cîte altele. Un ziar de informaţie, un ziar care luptă pentru dreptate şi adevăr. Un ziar care prin grija, vocea, pana celor care l-au creat,  nu îi este frică să spună lucrurilor pe nume, să spună adevărul, chiar dacă el doare şi uneori supără. Sir Winston Churchill cugeta: adevărul este de necontestat. Panica îl alungă; ignoranţa îl batjocoreşte;  răutatea îl deformează, dar el rămîne. Iar   Elizabeth  Cady Stanton adăuga: adevărul este unicul teren stabil pe care putem să păşim. Monitorul de Făgăraş este un ziar al făgărăşenilor , al societăţii în care trăim şi pe care o vrem mai bună. De ,,EL” se tem cei care au trecut linia legii, a corectitudinii, îi bagă în panică pe cei vizaţi, dar îi bucură pe cei ce s-au născut cu simţul dreptăţii, al corectitudinii şi care nutresc dorinţe, speranţe, pentru un viitor mai frumos, mai fericit. MONITORUL de FĂGĂRAŞ le spune: Nimeni nu este mai presus de lege. Să-l ascultăm şi ne va fi mai bine! L-am susţinut din faşă şi-l voi susţine în continuare atîta timp cît îşi va face datoria,  atîta timp cît rămăne drept, corect şi dedicat semenilor în cel mai sincer mod cu putinţă. Monitorule, primeşte urarea mea prin vocea şi gîndul adresat cîndva de Jane Seymour: Caută să trăieşi în aşa fel încît în fiecare zi să fii mulţumit de viaţa ta, încît sfîrşitul ei fie şi mîine, să te găsească împăcat cu tine însuţi. ,,La mulţi ani Monitorului şi inimoasei echipe care l-a creat! Doamne ajută!” (Sorin şi Gabriela MILOIU- Făgăraş)

 

  • ,,Ne bucurăm, chiar dacă trăim la limită de judeţ, acolo unde se întinde o zonă frumoasă, la poale de munte, mărginită de dealuri, dar sîntem la curent cu toate informaţiile atît din Ţata Făgăraşului dar şi din ţară. Monitorul de Făgăraş este un ziar adevărat, un ziar care  întotdeauna redă lucrurile obiectiv, nepărtinitor, promovează  tradiţiile si obiceiurile Ţării Făgăraşului. Mi-a plăcut întotdeauna Monitorul de Făgăraş  pentru că a fost obiectiv atît la cele plăcute, dar şi la cele neplăcute. Este bine să existe Monitorul de Făgăraş  că  abia ne orientăm şi astfel, poate, greşim mai puţin. Le doresc să o ţină tot aşa şi aştept lîngă şi o televiziune. Urez un sincer La mulţi ani!” Ioan PALER, patronul Complexului ,, Miruna” de la  Sâmbăta de Sus.

 

  • ,,Am colaborat cu această prestigioasă publicaţie făgărăşeană, Monitorul de Făgăraş, prin interviuri, articole, prezentări, comunicate de presă. Monitorul de Făgăraş a fost alături de Muzeul Ţării Făgăraşului la toate acţiunile şi evenimentele organizate, manifestînd interes pentru unitatea noastră. Consider că ar fi bine  să-şi păstreze  linia editorială echidistantă pentru că întotdeauna a redat obiectiv evenimentele din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului. Am colaborat cu redactorii acestei publicaţii care întotdeauna au fost bine documentaţi şi au răspuns solicitărilor Muzeului, ceea ce mă face să felicit redacţia pentru profesionalism. Monitorul de Făgăraş este cea mai longevivă publicaţie, a rezistat pentru că şi-a păstrat obiectivitatea. Cu doamna Lucia Baki, directorul ziarului, am avut o colaborare bună şi o felicit pentru faptul că este fondatoarea presei făgărăşene, ziar, televiziune şi radio. Îmi aduc aminte că prin 1995, primul articol pe care l-a publicat, în Bună Ziua Braşov, a fost despre Cetatea Făgăraşului. Felicit ziarul Monitorul de Făgăraş la 20 de ani de existenţă şi îi doresc mulţi ani de acum înainte!Gheorghe DRAGOTĂ, fostul director al Muzeului Ţării Făgăraşului.

 

  • ,,20 de ani cu MONITORUL de FĂGĂRAŞ! Învăţămîntul, elevii, profesorii, părinţii, şcolile făgărăşene au avut mare noroc cu ziarul Monitorul de Făgăraş . A fost o necesitate acest ziar  şi va fi în continuare mai ales cu numeroasele schimbări din Învăţămîntul actual. Ziarul este citit şi peste graniţă şi este bine acest lucru. M-au sunat din străinătate pentru a cere lămuriri despre anumite situaţii din Învăţămînt în urma articolelor publicate de Monitorul de Făgăraş. Monitorul de Făgăraş a făcut enorm pentru Ţara Făgăraşului de cînd este pe piaţă. S-a implicat obiectiv în toate problemele Ţării Făgăraşului, sociale, economice, politice, etc. Am contribuit şi eu  şi am sprijinit apariţia acestui ziar  implicit la ridicarea Ţării Făgăraşului.  Am crescut în sistemul de informaţii  pus la dispoziţia făgărăşenilor de Monitorul de Făgăraş. Nu se poate vorbi de Ţara Făgăraşului fără Monitorul de Făgăraş.  A rezistat 20 de ani şi sînt convins că n-a fost uşor, dar va rezista în continuare pentru că este un ziar obiectiv, iar cititorii iubesc obiectivitatea.  Monitorul de Făgăraş este  scris de profesionişti, iar Ţara Făgăraşului are nevoie de Monitorul de Făgăraş.  Pentru a exista pe piaţă  s-au făcut multe sacrificii, unele chiar mari în condiţiile în care  cei criticaţi au încercat să-l elimine. Cititorii trebuie să înţeleagă că acele sacrificii au fost făcute doar pentru ei, pentru a fi bine informaţi şi pentru a ajuta Ţara Făgăraşului. La Mulţi ani, Monitorul de Făgăraş!” Prof. Vasile ŢIFREA, fost inspector şcolar general la IŞJ Braşov şi fost director la CT ,,Aurel Vijoli”.

 

  • ,,Vrem în primul rînd să vă spunem ,,La mulţi ani!” cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate neîntreruptă şi să vă mulţumim pentru disponibilitatea de colaborare şi să vă asigurăm de întreaga noastră apreciere pentru acurateţea  şi transparenţa ştirilor publicate, pentru tenacitatea şi sîrguinţa de care daţi dovadă în culegerea informaţiilor, cît şi pentru  laudele sau criticile aduse atunci cînd a fost cazul. Vă felicităm pentru tot ceea ce faceţi, pentru profesionalismul şi onestitatea în informarea cît mai  promptă a oamenilor din Ţara Făgăraşului, vă felicităm totodată şi pentru diversitatea subiectelor abordate şi vă dorim mult succes în continuare atît în plan personal cît şi profesional. ,,Credem cu tărie în puterea cuvîntului, cuvîntul e puterea pe care o avem de a ne exprima şi de a comunica, de a gîndi şi de a crea, de a distruge şi înălţa… Puterea cuvintelor.Gheorghe CRISTIAN, primarul Oraşului Victoria.

 

  • ,,La mulţi ani! La împlinirea a 20 de ani de activitate neîntreruptă pusă în slujba cititorilor din Ţara Făgăraşului, vă dorim întregului colectiv prosperitate şi putere de muncă” Gheorghe URDEA, Clubul Sportiv al Elevilor Victoria.

 

  • ,,Monitorul de Făgăraş este un demn urmaş al ziarelor scoase la începutul secolului trecut de către marele patriot român dr. Ioan Şenchea- martirul Ardealului, asasinat în 1916. Redactorii Monitorului cu inteligenţă, curaj şi clarviziune ne informează săptămînal cu tot ce se întîmplă în Ţara Făgăraşului. Consider că acest săptămînal este foarte util comunităţii făgărăşene şi nu numai. Pe lîngă ştiri de interes  local în paginile Monitorului găsim informaţii din toate domeniile- religie, istorie, învăţămînt, sănătate, cultură, sport, etc. Felicităm redactorii Monitorului şi mai ales pe doamna director Lucia Baki, care are verbul în vîrful peniţei, şi le dorim multă sănătate, spornicie, curaj pentru dezvăluirea tuturor neregulilor din toate sferele de activitate, care privesc comunitatea noastră, dar şi a lucrurilor bune care se întîmplă în Ţara Făgăraşului. Viaţă lungă Monitorului!Gheorghe STOICA, dascăl de istorie- Făgăraş.

 

  • ,,Apărut ca o necesitatea obiectivă cerută de schimbările petrecute şi aşteptate de oameni, ziarul Monitorul de Făgăraş a devenit azi o adevărată instituţie publică. Mic la ,stat” şi la ,,start”, printr-o echipă de profesionişti a devenit mare prin faptele sale şi prin aportul adus la informarea, educarea cetăţenilor şi la ridicarea Ţării Făgăraşului şi nu numai. Implicat în toate problemele locale şi naţionale, fiecare om s-a regăsit în paginile scrise  cu mare acurateţe şi responsabilitate ale ziarului. Ne bucurăm de aniversarea  celor 20 de ani de existenţă, felicităm echipa şi îi dorim în continuare putere de muncă spre binele cetăţenilor. Azi cînd spui sau zici Monitorul de Făgăraş te gîndeşti la Ţara Făgăraşului. Pe drept cuvînt spunem că Monitorul de Făgăraş s-a unit cu Ţara Făgăraşului şi invers, spre binele tuturor”. Cu mare preţuire şi respect”  Vasile SILEA, fost primar al comunei UCEA.

 

  • ,,Monitorul de Făgăraş înseamnă în primul rînd  prima publicaţie locală adevărată, foarte căutată şi îmbrăţişată de făgărăşeni pentru că a fost scrisă bine, cu informaţii din toate domeniile. Să nu uităm că numai în Monitorul de Făgăraş am putut citi despre  ,,marile privatizări” ale fabricilor din Ţara Făgăraşului. Au fost scrise seriale întregi care dezvăluiau jaful de la combinatul chimic, UPRUC, Mecanoplast, IAS, etc.  Abia aşteptam marţi să citesc  despre cei care au distrus industria făgărăşeană. Am citit despre transformările vremii, ale ţării, despre conducătorii locali sau cei de la judeţ sau de la Bucureşti. Nu am fost singurul care aşteptam dimineaţa de marţi  să cumpăr ziarul. Îmi aduc aminte că  aşa de solicitat era că redacţia tipărea aceeaşi ediţie de două ori pentru că se epuiza.   Mi-a plăcut combativitatea cu care se prezenta Monitorul de Făgăraş.  Am susţinut încă de la început Monitorul de Făgăraş  pentru că redactorii erau trup şi suflet pentru ziar,  pentru televiziunea pe care au înfiinţat-o. Mi-amintesc de  emisiunile difuzate direct din restaurantul meu, organizate de soţii Lucia şi Iosif  BAKI, fondatorii presei făgărăşene.  Lăudabilă perseverenţa Luciei Baki. A fost o muncă de  mare responsabilitate, nu a fost simplă, dar aţi reuşit şi i-aţi învăţat pe făgărăşeni ce este presa. Înainte de Monitorul de Făgăraş mergem la chişcurile de ziare şi cumpăram presă,  dar în Monitorul era altceva, era viaţa locală. La 20 de ani distanţă la fel ca şi la prima ediţie pot spune că pentru colectivul de redacţie a fost  curaj şi risc.  N-am întîlnit atîta curaj, chiar am spus la început că nu le dau şanse prea mari ţinînd cont de modul în care se titrau subiectelele, fără ocolişuri şi fără părtinire. Dar au reuşit! Felicit Monitorul de Făgăraş pentru obiectivitate, curaj, muncă, sacrificii şi perseverenţă. Monitorul de Făgăraş înseamnă Ţarea Făgăraşului!  La mulţi ani!” Leon Jurcovan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here