O delegaţie din oraşul francez Chevilly Larue a vizitat din nou oraşul Victoria.  Este o dovadă certă că între cele două oraşe asocierea este trainică şi continuă prin intermediul Asociaţiei Victoria-Chevilly Larue care are deja 24 de ani vechime. Consiliul local din Chevilly Larue finanțează proiecte pentru elevii și tinerii din Victoria. În decursul anilor, francezii au finanțat multe proiecte școlare și nu numai.

Vizita din octombrie

La sfîrșitul lunii octombrie a.c., la Victoria a ajuns o delegație formată din 12 persoane din cadrul  noului birou al Asociației Chevilly Larue. Delegația a fost însoțită de președintele asociației franceze, Philip Boavin.  ,,Scopul vizitei a fost discutarea proiectelor legate de viitor. În urma discuțiilor s-a stabilit finanțarea unor proiecte pentru trei instituții de învățămînt. Proiectul de la Clubul Copiilor se referă la dotarea bucătăriei pentru cercul de gastronomie. La CT ,,Dr. Alexandru Bărbat” se va promova portul, tradițiile și obiceiurile din zonă, iar la Liceul Teoretic ,,IC Drăgușanu” se va finanța proiectul școlar ,,monitorizarea factorului de mediu și turism”. Ca noutate,  elevii de la Victoria vor avea parte  de un schimb de experiență cu elevii din Chevilly Larue” a spus președinta asociației, Marilena Constantin.

Impresionaţi de obiectivele turistice

Delegația franceză a vizitat obiectivele turistice din Țara Făgărașului. Au vizitat Cetatea Făgărașului, Castelul Bran și Mănăstirea Sîmbăta.  Francezii au ajuns și în Sighișoara, Brașov și la Sibiu.  ,,Au fost impresionați de obiectivele turistice, au spus că sîntem o țară cu  potențial  turistic. Delegația  francează a apreciat sinceritatea elevilor, iar noi apreciem implicarea francezilor în proiecte pentru tineri. S-a discutat posibilitatea de extindere a proiectului și pentru persoane în vîrstă. În ultimii 3 – 4 ani, francezii au finanțat proiecte școlare anuale în valoare de 4.000 lei” a mai spus președinta asociației, Marilena Constantin. Delegația franceză s-a întîlnit cu edilul șef și cu aleșii locali  joi, 25 octombrie 2018.

Istoricul asociației

Asociația Chevilly Larue a fost înființată în urmă cu 24 de ani și se laudă cu 100 de membri. În 1994 s-a făcut cel mai important pas cînd s-au semnat actele de înfrățire între cele două orașe. La vremea respectivă primar era Viorel Olteanu.  Biroul asociației de prietenie Chevilly Larue este format din președinte Marilena Constantin, vicepreședinte Angela Farcași, contabil Camelia Ciobanu, cenzor Alexandrina Pasăre și casier Adriana Ciornei. De la înființarea asociației președinții au fost:

Ion Baiulescu  (1990 – 1991)

Luminița Bucelea (1991 – 2001)

Nina Ionescu (2001 – 2004)

Doina Gheorghe (2004 – 2005)

Olimpia Beca ( 2004 –  2016)

Marilena Constantin (2016 – prezent)

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here