dav
  •  Ovidiu Moga, un oier de 53 de ani, a fost atacat de urs în zona Bărcut
  •  ,,Pentru guvernanţi şi asociaţii contează animalele şi nu viaţa omului” spune vicima ursului
  • ,,Nimeni nu a fost muşcat de vulpe în Făgăraş, ştirea dată de un ziar local a fost falsă” a spus Sorin Şuler, directorul AVPS Făgăraş

De cinci zile se află internat la Spitalul Municipal Făgăraş şi tratamentele medicale vor mai continua pentru Ovidiu Moga care a fost atacat de un urs în zona satului Bărcut, acolo unde îşi are ferma de oi. Bărbatul de 53 de ani este din Sâmbăta de Jos şi are o fermă de oi încă din anul 1990. Sîmbătă, 17 noiembrie 2018, în jurul orei 14.00, fermierul se afla cu oile la păşunat cînd din tufe a ieşit un urs care l-a atacat. ,,Totul s-a întîmplat foarte repede. Deşi, de-a lungul anilor,  am văzut de mii de ori urşi în zonă, niciodată nu mi-a fost frică, dar nici nu m-au atacat. De data aceasta, ursul a ieşit din tufe şi s-a repezit direct la mine. M-a lovit cu gheara peste mînă, iar din alunecare m-a rănit la coapsă. Nu s-a oprit şi a băgat ghearele sau colţii în gamba de la piciorul drept şi a smuls muşchiul. Atunci am strigat şi au venit cîinii care l-au alungat. Era un urs adult, de vreo 300 kg, pe care nu l-am mai văzut în zonă. Nu mi-a fost frică şi m-am luptat cu el. Dacă îmi era teamă, ursul mă trîntea la pămînt şi nu ştiu care ar fi fost finalul” a spus Ovidiu Moga.

S-a salvat singur

Bărbatul a plecat aşa rănit cum era, cu sîngele şiroind, spre coama dealului unde putea primi ajutor imediat de la o fermă vecină. ,,Cînd m-a văzut vecinul, Ticu Eşanu, s-a şocat. M-a ajutat să-mi scot cizma din picior şi cînd a văzut rana provocată de urs a sunat după ajutor. Aveam muşchiul dezlipit şi atîrna. A venit SMURD şi m-a transportat la spitalul din Făgăraş. Aici au început durerile. Medicii de aici au intervenit imediat şi m-au băgat direct în sala de operaţie. Mediul chirurg, Gabriel Baiulescu, m-a operat şi m-a internat în secţie. De atunci mă ţin sub observaţie. Mai mulţi medici se ocupă de mine, chirurgul, medicul de la contagioase. Mi s-a stabilit un grafic de tratament cu antibiotice, antitetanos, zilnic. Gamba mă doare foarte tare. Nu ştiu cît voi rămîne în spital, dar stau aici ca pe ghimpi. Eu n-am fost niciodată internat în spital, doar cînd m-am născut” a mai spus fermierul.

,,Cine mă despăgubeşte pe mine?”

Ovidiu Moga spune că sînt obişnuiţi ai zonei Bărcut un urs adult, negru, de vreo 500 kg şi o ursoaică cu doi pui. ,,De la o vreme, urşii s-au înmulţit foarte mult, dar nimeni nu face nimic. Ar trebui răriţi, dar se pare că se pune accent mai mult pe viaţa animalelor şi nu pe a omului. Asociaţiile şi ONG-urile fac are gălăgie pe tema urşilor, iar guvernanţii nu-i contrazic, îşi apără imaginea şi nu se gîndesc la oameni. A fost acea fetiţă muşcată de urs în oraş. Nici nu vreau să mă gîndesc prin ce suferinţe a trecut acea copilă. Văd pe viu cîte dureri suport eu acum. Pe de altă parte mă întreb, cine mă despăgubeşte pe mine? Odată suferinţa, dar şi cheltuielile pe care le am pentru a plăti oameni care să stea cu animalele mele. Niciodată nu am lipsit de la fermă, este prima dată, şi atîtea zile. Nu ştiu cît voi mai rămîne în spital, dar aş pleca şi acum. Urşii ne atacă şi animalele. Vecinului meu de fermă i-au luat urşii vreo 30 de oi. Şi mie mi-au luat doi berbeci” a mai spus oierul.

Jandarmii pot interveni în intravilan, dar vînătorii, nu

Sorin Şuler, directorul executiv al AVPS Făgăraş, spune că în acea zi s-a efectuat goană de împingere pentru urşi, lupi şi mistreţi în zona Bărcut-Şorş. ,,Au fost organizate 3 goane, ocazie cu care au fost îndepărtaţi 4 urşi şi 3 mistreţi. Am fost 14 vînători şi gonaci care au folosit focuri de armă şi cîini specializaţi” a spus Şuler. Numărul urşilor a crescut, dar cota de vînătoare nu a fost liberalizată. ,,Au fost aduse amendamente la Legea 212/2017  prin care  Jandarmeria poate să intervină în cazul în care  viaţa omului este ameninţată de animalele sălbatice. Jandarmii pot folosi arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu gloanţe de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante în zone de intravilan” a mai spus Sorin Şuler. Şi miştreţii s-au înulţit în zona Făgăraşului. ,,Putem face doar acţiuni de goană de împingere. Recent am auzit din presa locală că un om din oraş ar fi fost muşcat de o vulpe. A fost o ştire falsă, nimeni n-a fost muşcat de vulpe în Făgăraş. Ce ziarişti sînt cei care dau ştiri neverificate?” a spus Sorin Şuler. (M.F.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here