• Hramul principal ,,Înălţarea Domnului” şi secundar ,,Sfântul Apostol Andrei”

Catedrala Mânturii Neamului a fost sfințită duminică, 25 noiembrie 2018. Zeci de mii de oameni au participat la eveniment şi au urmărit slujba  pe ecrane montate afară. Şi de la Făgăraş a participat o delegaţie de enoriaşi însoţită de preoţi. La finalul slujbei de sfințire, Patriarhul Daniel le-a mulțumit celor care au contribuit financiar pentru ridicarea edificului și celor care vor contribui în continuare, el spunîd că, așa cum se vede, lucrările nu sînt gata. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că în Catedrală încap 3.000 de oameni pe scaune și 5.000 de oameni în picioare, arătând că lăcașul  este totuși neîncăpător, în raport cu populația. Ceremoniile s-au întins pe durata a peste  șase ore, iar în orele următoare credincioşii sînt aşteptaţi să se închine în altar. ,,Mulțumim celor care ne-au ajutat și celor care ne vor ajuta în continuare, pentru că, așa cum se vede, mai sunt unele lucrări și trebuie pictat mozaicul. Sperăm că peste 3 ani să revenim la sfințirea picturii Catedralei”, a spus Patriarhul Daniel. Catedrala are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sînt pomeniţi eroii români din toate timpurile, iar al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei. Au fost aduse la eveniment racla cu mîna dreaptă a Sfântului Apostol Andrei şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina care au fost  aşezate spre închinare la ieşirea din altarul Catedralei Naţionale. Racla cu moaștele Sfântului Andrei a fost adusă în România vineri de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei.

 Catedrala Mântuirii Neamului are dimenşiuni impresionante

La acest moment, catedrala este finalizată în proporție de 95%, în stadiul ,,la roșu”. Patriarhia Română a transmis că până în prezent pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA. ,,Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române. În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spunea că nu se poate estima o sumă, întrucît nu există încă proiectele finalizate. ,,Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, mai spuneau reprezentanții BOR. Pentru construirea catedralei Biserica a obtinut 11 hectare de teren lângă Parlament.  Lucrările de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului au început la sfârşitul anului 2010.

Catedrala Mantuirii Neamului va avea o înălțime de 120 de metri, cît un bloc cu 30 de etaje.

– Lungimea = 126,10 m

– Lățimea (la abside) = 67,70 m

– Înălţimea = 120,00 m

– Aria construită la sol totală = 13.668,5 mp

– Aria desfăşurată construită totală = 52.529,2 mp

– Aria utilă totală = 36.897,96 mp

– Spaţiul principal de la cota +0,00 (pronaos şi naos) permite amplasarea a 1000 de scaune pentru participanţii la slujbe.

Construcţia Catedralei este alcătuită din două componente principale, prima fiind partea văzută a Catedralei, formată din nivelele superioare situate peste cota ±0,00 şi a doua fiind partea nevăzută, formată din nivelele inferioare situate sub cota ±0,00. Clădirea Catedralei situată peste cota +0,00 m se desfăşoară pe o lungime de 126,10 de metri, o lățime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv, în conformitate cu cerinţele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul și altarul situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord și sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar peste naos se înalță turla principală (Pantocratorul). Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra acestui spaţiu se ridică turla clopotniță. La nivelele superioare ale pronaosului şi naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale interioare, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale – Belvedere spre a privi orașul (ca la multe alte catedrale europene). Circulația verticală se va realiza pe scări și prin 8 ascensoare (lifturi) care asigură accesul la toate nivelele inferioare şi superioare ale Catedralei, mai ales pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilități. La nivelele inferioare ale Catedralei (sub cota +0,00) sunt prevăzute: un paraclispentru program liturgic de mănăstire în fiecare zi, Muzeul Creștinismului românesc, spaţii pentru consiliere pastorală a pelerinilor, magazin pentru cărți şi obiecte bisericeşti, iar în exterior, spaţii pentru parcare subterană.

Cele șase clopote cântăresc 33 de tone

Catedrala are şase clopote care cântăresc împreună 33 de tone şi care au fost montate în turnul „Clopotniţă” de pe faţada de vest, la o înălţime de 60 de metri. Clopotele Catedralei Naţionale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanţie de 15 ani şi o durată apreciată la peste 400 ani şi au fost aduse în ţară în mai 2017.  Clopotul mare, dedicat „Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri şi va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante.

Catapeteasma, unică în lumea ortodoxă

Catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23 de metri lățime și 18 metri înălțime, potrivit Basilica.ro. În total, pentru cei 400 de metri pătrați ai catapetesmei s-au folosit 8 tone de mozaic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here