dav

Pentru a înţelege necesitatea testelor efectuate într-un cabinet de cardiologie, trebuie mai întîi să ne familiarizăm cu o serie de manifestări ale bolilor cardiovasculare. Dintre cele mai întîlnite semne şi simptome  care ar trebui să reprezinte un semnal pentru a ne adresa cardiologului sînt: dispneea (respiraţia diferită , sete de aer), astenia(oboseala), angina pectorală (dureri în piept), umflarea picioarelor, cefaleea, palpitaţiile, sîngerări nazale, etc.

Caracteristicile durerii în piept sînt cele  mai importante şi  de urgenţă, semne care ne fac  să mergem la cardiolog şi  anume:

  •  Durerea apare de cele mai multe ori în timpul efortului şi cedează la încetarea acestuia; dar poate  să apară  şi la repaus
  •  Durerea se localizează  de cele mai  ori în spatele sternului  şi creează senzaţia de apăsare sau de o  ,,gheară”  care  strînge cordul. Poate să iradieze la baza gîtului, în mandibulă, în umărul stîng sau braţul stîng pînă la articulaţia mîinii stîngi
  •  Durează minute
  •  Cedează la administrarea  de nitroglicerină sub limbă, în cîteva minute (pînă la 5 minute)
  •  Poate fi precedată de palpitaţii sau acestea pot să apară ulterior. Niciuna  din aceste manifestări nu trebuie neglijate. Dacă se repetă trebuie să ne adresăm imediat medicului.
  • -Cel mai imnportant: în cazul pacientului diabetic, toate aceste caracteristici ale durerii pot fi absente. (Dr. Mihaela Pandrea, director medical la Spitalul Municipal Făgăraş)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here