•  Acțiune caritabilă a  micuţilor de la  Şcoala din  Viştea de Jos şi de la Grădiniţa ,,Voinicelul” Făgăraş

 

Se spune că dacă nu ai bătrîni să-ţi cumperi. Este un proverb plin de înţelepciune de care, astăzi, prea puţini oameni mai ţin cont. Cei mai mulţi vîrstnici trăiesc în singurătate,  ducînd dorul copiilor şi nepoţilor lor. O zi petrecută în compania  cuiva înseamnă pentru ei  o mare bucurie şi o alinare sufletească. Cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială din Viştea şi cu cele de la Grădiniţa ,,Voinicelul” din Făgăraş s-au gîndit la bătrînii singuri  din Viştea şi din Rucăr.  S-au organizat din timp şi au strîns fructe şi legume pe care să le dăruiască unor bunici. Au mai pregătit şi scurte programe artistice, cîntece şi poezii, pe care să le prezinte în casele bunicilor.  Cu emoţie au aşteptat micuţii ziua de 19 noiembrie a.c., cînd puteau sta faţă în faţă cu nişte bunici pe care nu i-au  mai văzut vreodată.  Astfel, mînuţele lor aveau ocazia să le mîngîie feţele îmbătrînite de vreme, iar  zburdălnicia lor  să le alunge singurătatea,chiar şi preţde cîteva minute. Am avut parte, în acea zi, deinstantanee  pline de sensibilitate,  iar imaginea unui vîrstnic  ţinînd pe genunchi un prunc de 3 ani care să-i pună la încercare memoria  a încununat proiectul derulat de cele două unităţi şcolare locale.

Proiect umanitar

Preşcolarii şi elevii din clasele primare de la Școala Gimnazială din Viştea de Jos au organizat luni, 19 noiembrie a.c., o acțiune caritabilă. Copiii au strîns  fructe şi legume  pe care să le ofere unor persoane vîrstnice şi singure din comună. S-au oprit la şase  şase cazuri sociale din localitatea Viştea de Jos şi la alte trei din satul Rucăr.  ,,Acțiunea se înscrie într-un proiect umanitar în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară. Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu Grădinița ,,Voinicelul”  din Făgăraş,  cu ajutorul cadrelor didactice de la cele două instituții. S-au implicat şi părinţii copiilor” a spus învăţătoarea Elena Noian de la şcoala din Viştea. Micuţii de la ,,Voinicelul” au fost susţinuţi în această acţiune de directoarea unităţii, Mioara Marinca.

 

Donaţie de legume şi fructe

 

Încă de la prima oră a zilei stabilită pentru acţiunea  caritabilă, copiii au fost emoţionaţi. Ei au strîns multe fructe pe care le-au pregătit în lădiţe  ca mai apoi să le ofere în dar .   Preşcolarii de la ,,Voinicelul” au sosit la Viştea cu microbuzul şcolar însoţiţi de educatoare şi de directoarea Mioara Marinca. La Şcoala Gimnazială din Viştea erau aşteptaţi de colegii lor din clasele I-IV şi de preşcolari, dar şi de cadrele didactice. Cadoul lor a fost un mic program artistic. Şi micuţii de la ,,Voinicelul” au oferit un program similar.  ,, Nu este prima acțiune de acest gen, unde  punem accent pe dezvoltarea spiritului civic.  Anul acesta ne-am gîndit  să dăruim şi să venim în sprijinul celor care au nevoie. În colaborare cu Primăria Viştea şi cu Biroul de asistență socială al primăriei  am depistat  cazuri sociale. Chiar dacă elevii de la noi din şcoală fac parte din familii cu un nivel material mediu,  aceştia au donat fructe şi legume pentru bătrînii neajutorați din această comunitate. În acest proiect s-au implicat şi preşcolarii de la Grădinița ,,Voinicelul” din Făgăraş  care la rîndul lor au donat fructe şi legume pentru  cazurile sociale din comuna Viştea” a spus Alina Cârje, directorul  Școlii Gimnaziale din Viştea de Jos.

 

Octogenara care şi-a dorit nepoţi

 

Maria Neagoe are 80 de ani şi trăieşte în Viştea de Jos. Are venituri modeste, dar nu se plînge.  Şi-ar fi dorit să aibă nepoţi, dar s-a resemnat,  spunînd că Dumnezeu aşa a vrut. Îl are însă  alături pe fiul său cu care îşi împarte ziua.  Copiii s-au gâîndit la Maria Neagoe cunoscîndu-i dorinţa de a fi înconjurată de nepoţi.  Cînd i-au deschis poarta, octogenara  nu şi-a putut opri  lacrimile. ,,Mi-aţi înseninat ziua şi mi-aţi readus zîmbetul pe faţă”  au fost cuvintele femeii cînd elevii i-au înmînat darurile şi i-au cîntat.  La această acțiune  au participat educatoarele  Marioara Stermin, Nicoleta Jiga de la şcoala din Viştea de Jos, iar  de la clasele gimnaziale: Delia Surdu, Mădălina Băluțiu, Roxana Badea, Elena Noianu şi Magdalena Șuteu.

 

Cea mai vîrstnică  femeie din Rucăr

 

Preşcolarii de la ,,Voinicelul”  şi-au îndreptat atenţia şi spre satul Rucăr. Cîteva familii  s-au bucurat de prezenţa copiilor şi a dascălilor care i-au însoţit: Cristina Popa, Mihai Monica, Tatu Maria Emilia, Popa Viorica, Burghea Rodica şi directoarea Maria Marinca.  Au cunoscut-o pe Nicoară Ana, cea mai vîrstnică femeie din sat, de 98 de ani.  Nonagenara  locuieşte împreună cu fiul ei, Liviu,  dar are un venit modest, o pensie de CAP.  Copiii au înconjurat-o pe bunică şi au aşteptat  să le spună poveşti din bătrîni.  În schimb,  ei i-au cîntat şi au ţinut-o de mînă.  De mult, Ana Nicoară n-a mai simţit în palma ei obosită de vreme căldura mînuţei unui copilaş, mai ales că  nu a avut nepoţi.  A fost o zi de mîngîiere pentru Ana care i-a adus zîmbetul pefaţă.   Au poposit apoi la Tereza Cozac, o femeie cu probleme de sănătate şi cu deficienţe de auz şi văz. Cînd a văzut că mai există persoane care se gîndesc la ea, femeia le-a mulţumit copiilor şi s-a bucurat de prezenţa lor, dar şi de donaţia făcută de micuţi.  N-au ocolit-o nici pe Rodica Stroie, care locuieşte chiar la intrarea în sat. A rămas recent văduvă, iar singurătatea  este o grea povară pentru ea. Îşi petrece mult timp la poartă pentru a schimba cîte o vorbă cu vecinii şi trecătorii. Prezenţa copiilor de la ,,Voinicelul” i-a adus multă alinare. Nu îi mai cîntaseră de multă vreme cineva, poate  de cînd  fiii ei erau şcolari.     (M.F.) 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here