Karate-ul este una dintre ramurile sportive care are o tradiție frumoasă în cadrul sportului făgărășean iar, de-a lungul timpului, sportivii noștri au realizat un palmares bogat atît pe plan național cît și în cadrul competițiilor internaționale. Sportivii de la secția de karate din cadrul CSM Făgăraș continuă această tradiție iar cei tineri  vin din urmă preluînd ștacheta, lucru îmbucurător pentru sportul făgărășean. Sportivul Ciprian Olaru este singurul făgărășean care a reușit să obțină titlul național pe sistem WKF la categoria U 21.

 

Ioan Rîmbeţ: ,,Mi- ar plăcea ca un asemenea sportiv să rămînă cît mai aproape de club“  

,,Mi-ar plăcea ca un asemenea sportiv să rămînă cît mai aproape de club, pentru că, din păcate, toți sportivii își aleg un alt drum în viață pentru un trai mai bun. Făgărașul le oferă tinerilor tot mai puține posibilități pentru că este un oraș mic, destul de slab dezvoltat din punct de vedere economic. Și aici nu vorbim doar de sportivi ci de tinerii făgărășeni în general. Majoritatea sportivilor noștri, după absolvirea liceului, pleacă mai departe la facultăți și aleg un oraș mai mare. De cele mai multe ori ei se pierd din punct de vedere sportiv pentru că dau de alți antrenori, cu alte mentalități decît cei care i-au format, și de cele mai multe ori se lasă“ a explicat antrenorul Ioan Rîmbeț de la  secția de Karate a CSM Făgăraș.

 

Karate de la vîrsta de șapte ani

Ciprian Olaru s-a născut pe data de 19.01 1999, tatăl- Cătălin Olaru lucrează în construcții iar mama sportivului, Vasilica, este angajată la firma Plastimo din Făgăraș. Ciprian Olaru a absolvit Liceul Teologic ,,Constantin Brâncoveanu“ din Făgăraș, profilul pedagogic. ,,Am început să practic această disciplină la vîrsta de șapte ani, mai întîi în cadrul C.S.S. (Clubul Sportiv Școlar ) Făgăraș iar primul meu antrenor a fost Gheorghe Roșca. El o înlocuia atunci pe antrenoarea titulară,  Anne Marie Luca, care trebuia să nască. Cu Gheorghe Roșca am făcut doi ani de zile, după care am fost preluați din nou de către Anne Marie Luca pregătindu-mă alături de ea. Încet-încet am început să cunosc performanța urmînd pas cu pas linia S.K.I.F (Shotokan Karate-Do International) am ajuns la performanță. Am activat alături de antrenoarea Anne Marie Luca pînă la sfîrșitul junioratului și am obținut în cadrul clubului C.S.S. Făgăraș numeroase titluri naționale pentru toate categoriile de vîrstă, inclusiv la juniori. În urmă cu doi ani, avînd acordul cluburilor și al antrenorilor, m-am transferat în cadrul C.S.M. Făgăraș, la secția antrenorului Ioan Rîmbeț. În scurtă vreme am reușit să mă integrez în cadrul grupului de sportivi deja format care pentru mine reprezintă o adevărată familie. Antrenîndu-mă zi de zi, cot la cot cu ei, am început să obțin rezultate notabile atît în cadrul Comisiei Naționale S.K.I.F. cît și în cel al Federației Române de Karate, sistem WKF (World Karate Federation)“ a spus sportivul făgărășean despre primii săi pași în karate. ,,Federația Română de Karate este singura federație de profil din România omologată de WKF și recunoscută de Comitetul Olimpic“ a explicat antrenorul Ioan Rîmbeț.

 

Palmares frumos

Palmaresul sportiv al lui Ciprian Olaru este unul deosebit. ,,Ciprian este campion național pe sistem S.K.I.F. atît la kata cît și la kumite, iar în 2017 a fost la un pas de podiumul Campionatul European din Cehia. A obținut doar locul IV la kumite open (N.R- fără limită de greutate) U 20 de ani, avînd ghinionul ca în semifinale să fie accidentat destul de grav, ajungînd la spital. Putea obține o performanță mult mai bună, dar medicii nu i-au mai dat voie să continue lupta. În data de 27 iunie 2018 sportivul  a obținut locul I la kumite și locul II la kata în cadrul Campionatului European E.S.K.U de la Buzău, rezultate recunoscute și omologate de către MTS (Ministerul Tineretului și Sportului)“ a spus Ioan Rîmbeț, antrenorul lui Ciprian.

 

Campion național la categoria U 21

 

În data de 18 noiembrie a.c. s-a desfășurat Campionatul Național inter-stiluri, organizat de către Federația Română de Karate la Buzău unde Ciprian Olaru a reușit să obțină o performanță inedită: locul I la kumite (N.R- luptă liberă după un regulament foarte strict), – 70 de kg. , categoria under 21. A mai obținut, de asemena, locul II la kata, ambele locuri individual. ,,Aceasta a fost una din cele mai mari competiții organizate de către FRK (Federația Română de Karate), la care au participat 600 de sportivi, la toate categoriile de vîrstă (copii, mini-cadeți, cadeți și U 21). Competiția s-a desfășurat în sala Sporturilor din Buzău. Ne mîndrim cu acest rezultat al clubului CSM Făgăraș. Ciprian este singurul campion național pe sistem WKF, titlu obținut pînă acum de un sportiv făgărășean la U 21. A avut o concurență fantastică, ținînd cont de numărul și nivelul ridicat al sportivilor de pe acest sistem. M-aș bucura și mi-aș dori ca de la an la an să putem ridica sportivi de nivelul acesta și să putem reuși să-i ținem cît mai mult în cadrul clubului CSM Făgăraș“ a spus antrenorul Ioan Rîmbeț.

 

Ciprian Olaru: ,,Am ales să rămîn în acest sport pentru că m-a disciplinat“  

,,Prima dată am început cu Judo și am practicat șase luni acest sport dar mi s-a părut  prea dur pentru vîrsta mea. Am vrut apoi să mă apuc de fotbal dar, la sfatul unui unchi de-al meu, mama m-a dus la karate. Eram prea plin de energie și aveam nevoie să fac o activitate care să fie mai mult decît un sport, ceva care să mă disciplineze și în interior. Părinții mei au ales în acest sens pentru mine și mă bucur că i-am ascultat, pentru că au ales un sport care promovează educația și disciplina“ povestește Ciprian.

 

Îşi doreşte locul I la campionatul național

Obiectivul lui Ciprian este Locul I la  campionatul național pe sistem S.K.I.F pentru a se menține în top. Sportivul a reușit să obțină anul trecut centura neagră (1 dan) cu maestrul japonez Ryusho Suzuki. ,,Obiectivul principal este cîștigarea titlului de campion național pentru a mă putea menține în cadrul lotului național S.K.I.F. lucru ce îmi va asigura participarea la Campionatul Mondial de Karate pe sistem S.K.I.F care se va desfășura în Cehia, unde îmi doresc și să urc pe podium, alături de marii sportivi ai lumii. Mă voi pregăti mult mai mult, și asta pentru a fi un exemplu în rîndul colegilor mei mai mici din cadrul clubului CSM“ a spus Ciprian Olaru.

 

Vrea să rămînă cît mai aproape de CSM Făgăraș

Dacă îi întrebi pe tineri ce vor să facă în viață, majoritatea vor răspunde că vor să urmeze mai departe studii universitare, să promoveze în funcții importante care să le aducă faimă și bani, sau să plece din țară. Ciprian Olaru nu are așteptări de acest fel de la viață, pentru el primează  valorile morale și continuarea activității sportive în cadrul CSM Făgăraș. De aceea a ales o carieră aici, pe plan local, cît mai aproape de Făgăraș. ,,Mi-am depus fișa de recrutare la armată, mai exact la Brașov, pentru SGP, adică soldat gradat profesionist. Nu vreau să dau mai departe la facultate și vreau să rămîn soldat în armată. Primează activitatea pe plan sportiv pe care vreau să mi-o desfășor în continuare aici. Eu mi-am ales acest lucru“ spune Ciprian. La prima vedere așteptările sportivului Ciprian Olaru nu sînt atît de mari, dar  artele marțiale l-au învățat să fie  realist,  să trăiască demn, cinstit și să promoveze  sportul făgărășean.

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here