•  Amenzi foarte mari pentru nerespectarea regulamentului de salubritate 
  •   Noul Regulament de salubritate local se află în dezbatere publică şi prevede preţuri mai mari pentru colectarea deşeurilor menajare

 

Seviciile de salubritate ale SC Salco Serv SA  vor fi aplicate după un nou Regulament care  se află în dezbatere publică începînd cu data de 21 noiembrie 2018.  Primăria Municipiului Făgăraş explică faptul că adoptarea unui nou regulament pentru serviciile de salubritate se datorează modificărilor legislative apărute în sectorul deşeurilor. Prin  noul regulament se introduce o taxă specială de salubritate. Această taxă nu este decît vechea taxă de ridicare a gunoiului menajer pe care o plăteau persoanele fizice şi juridice, dar la valori majorate. Primăria Făgăraş propune 13,61 lei /persoana fizică şi 169 lei/mc/persoane juridice. ,,Valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuţia la economia circulară şi depozitarea finală pentru deşeurile reziduale şi biodegradabile din menajer” explică Primăria Făgăraş.

Colectare selectivă

Cetăţenii vor avea obligaţia de a colecta separat deşeurile reciclabile (hîrtie & carton, PET & metal, sticlă), care vor fi ridicate cu titlu gratuit de la domiciliu, dar totodată vor avea posibilitatea de a primi o bonusare dacă predau deşeurile la unul din cele 12 puncte de precolectare cu cîntărire de pe raza UAT-ului.

Dacă vor fi predate aceste deşeuri pe categorii, vor fi acordate bonusuri:

  •    pentru deşeuri de tip PET şi doze1 leu/sac cu greutatea minimă de 1,5 kg
  •   pentru  deşeuri de tip carton & hârtie2 lei/sac cu greutatea minimă de 4 kg
  •   pentru deşeuri de tip sticlă3 lei/ sac cu greutatea minimă de 10 kg

 

Se plăteşte pentru deşeuri vegetale

 

Următoarele categorii de deşeuri nu vor mai fi colectate în amestec şi preţul pentru gestionarea acestor fluxuri nu este inclus în valoarea taxei speciale de salubritate:

  •   Deşeurile verzi/vegetale din gospodării, deşeurile din construcţii şi desfiinţări deşeurile voluminoase. Acestea vor fi preluate   cu titlu gratuit la sediul operatorului în limita a 3 mc/lună.
  •   6.70 lei/mc pentru deşeurile verzi/vegetale din gospodării – valoarea acoperă costurile de colactare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  •   96.70 lei/mc pentru deşeurile din construcţii şi desfiinţări– valoarea acoperă costurile de colactare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  •   74.49 lei/mc pentru deşeurile voluminoase – valoarea acoperă costurile de colactare, transport, prelucrare/ depozitare finală.
  •   Deşeurile periculoase din deşeul menajer .
  •   Deşeurile de echipamente electrice şi electronice

Acestea vor fi ridicate cu titlu gratuit de către operator pe bază de comandă.

 

Amenzi

Acelaşi regulament prevede şi sancţiuni pentru persoanele care nu vor respecta prevederile acestuia. Pentru gestionarea neconformă a deşeurilor, amenzile sînt de la  1.000 la  3.000 lei pentru persoane fizice,  respectiv între 20.000 şi 40.000  lei  pentru persoane juridice.

 

Deficienţele sistemului de salubritate local

  •   În proximitatea Municipiului Făgăraş nu există o infrastructură conformă de gestionare a deşeurilor (staţii de compostare, instalaţii de tratare mecano-biologică, instalaţii de neutralizare, sisteme de concasare sau depozit conform de deşeuri municipale). Într-o astfel de situaţie,  toate deşeurile generate pe raza Făgăraşului sînt transportate  la  singur depozit de deşeuri conformdin judeţ aflat la 80 km, la  Săcele.
  •   Nu există acoperire 100% cu contracte, în contextul în care prestaţia este obligatoriu a se realiza în procent de 100%.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here