Centenarului Marii Uniri a fost sărbătorit  la Făgăraș într-un cadru special sîmbătă, 1 decembrie a.c. Muzică, voie bună, dansuri medievale și arte marțiale medievale au fost ingredientele programului intitulat ,,Hai să dăm mînă cu mînă“. Au participat  grupuri din Țara Făgărașului, orchestra  Casei de Cultură, fanfara din Turnișor. ,,Eu am jucat rolul cronicarului în momentul în care Mihai Viteazul a intrat în Cetatea Făgărașului. Cronicarul cetății ținea hrisoavele cele vechi și le punea în ordine. De fapt am povestit acțiunea în sine“ a spus Ionuț Sas, coordonator al grupului de copii Thalia din cadrul Casei Municipale de Cultură din Făgăraș. ,,Am organizat un teatru istoric în aer liber care a reconstituit momentul în care Mihai Viteazul a intrat în Cetatea noastră și am reiterat prima unire care a avut loc în anul 1600“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Țării Făgărașului ,,Valeriu Literat“. ,,Este o zi specială pentru noi, făgărășenii, strămoșii noștri și-au exprimat adeziunea la Unirea cu Țara Mamă în anul 1918. Îi cinstim pe făgărășenii care în decembrie 1918 au mers către Alba Iulia, cetatea noastră, a tuturor“ a spus Valentin Clonț, viceprimarul Făgărașului. ,,Ziua de astăzi este cea mai importantă zi a neamului românesc. Eu mi-aș dori ca ceea ce ne-au lăsat străbunii și bunicii noștri să putem păstra. Ne dorim să avem conducători care să modernizeze în continuare România, iar cetățenii orașului nostru și ai țării să aibă un trai decent la noi în țară“ a spus  primarul Municipiului Făgăraș.

 

 Teatrul în aer liber

Rolul lui Mihai Viteazul l-a jucat cunoscutul cantautor și folkist Florin Săsărman. Rolul căpitanului Cetății Făgărașului l-a jucat Luca Ioan Eugen de la Mediaș. ,,Numele meu medieval este Ioan de Siebenburgen. Noi facem parte dintr-un ordin de reconstituire medievală, axați pe spectacole cu teme medievale, în care reconstituim viața acelor vremuri, cotidiană. Confecționăm totul, începînd de la manufactură: lucrăm în piele, fier și confecționări de recuzite“ a spus Luca Ioan Eugen.

 

Coordonatorul medieșan a făcut parte din trupele speciale

,,Băieții pe care îi pregătesc își fac treaba după un scenariu bine organizat. La început luptele sînt regizate, dar, după aceea, totul devine luptă reală, full-contact. Avem o vechime de șapte-opt ani de zile. Totul vine din pasiune, iar oamenii mei s-au cernut de-a lungul timpului. La care nu i-a plăcut s-a dus. Pentru mine și elevii mei totul este un hobby, o plăcere de a reda oamenilor frînturi din perioada medievală. Mîncăm ca în Evul Mediu, petrecem și trăim ca atunci. Acesta este grupul format de mine. Am în acest grup studenți, elevi și oameni de diferite profesii. Eu am fost cadru militar, subofițer, dar m-am pensionat ca plutonier major. Toate se adună cînd faci parte din structurile de elită ale armatei, iar epuizarea, la o anumită vîrstă, își spune cuvîntul. Am făcut parte din trupele speciale ale armatei române. Am fost pregătit ca parașutist de elită în unitățile de la Câmpia Turzii, Mediaș și Câmpina. Am făcut parte din unitatea 1010. Eu am format acest grup pe baza experienței mele din armată: ordine, disciplină și toate lucrurile decurg normal“ a spus Luca Ioan Eugen.

 

Rolul părintelui Ioan de la Prislop

Precum Ștefan cel Mare ce l-a avut duhovnic pe Daniil Sihastrul, așa și Mihai Viteazul l-a avut ca părinte spiritual pe Popa Ioan de la Prislop. Puțini știu acest lucru, iar ceea ce s-a întîmplat sîmbătă în Cetatea Făgărașului a constituit o informație  inedită. ,,Folkistul George Ani de la Salba“ a jucat rolul părintelui Ioan de La Prislop“ a spus Luca Ioan Eugen. Dansul medieval al fetelor din cadrul grupului ,,Asociația Paladinii de Terra Medies“ a fost aplaudat la scenă deschisă în curtea interioară a Cetății Făgărașului.  Ziua s-a încheiat cu retragerea cu torțe la care au participat militarii, jandarmii și pompierii.  (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here