Acuzaţii grave planează asupra a doi poliţişti de la Poliţia Rurală nr. 6 Hoghiz, agentul şef principal Ion Radu, şef de post la Postul de Poliţie Comăna, şi agentul şef adjunct Cătălin Munteanu, şef de post la Postul de Poliţie Racoş.  Cei doi au bătut cu bestialitate un bărbat din Cuciulata, de etnie rromă, aşa cum susţine acesta, duminică noaptea, 2/3 decembrie 2018. Dacă  privim urmele violenţelor de pe corpul lui  Florin Haliu, nu putem să nu credem că o bătaie soră cu moartea l-a adus  pe patul de spital, cu corpul tumefiat. Victima a solicitat ambulanţa abia luni dimineaţa, 3 decembrie a.c., cînd a ajuns în grija medicilor dela Spitalul Municipal Făgăraş. Bărbatul a fost internat la secţia Chirurgie unde s-a constat că are 3 coaste rupte, ficatul şi plămînii afectaţi,  corpul acoperit de vînătăi, iar mîinile şi picioarele tumefiate de lovituri.

Poliţiştii torţionari?!

Aşa cum relatează Florin Haliu de 38 de ani, poliţiştii l-au bătut crunt pentru a-i da o lecţie să nu-i mai deranjeze. Lecţia însemnînd o bătaie aşa cum aplicau miliţienii torţionari pe vremuri. Iar pentru a nu spune nimănui despre ,,corecţia aplicată”, poliţiştii, spune victima, l-au ameninţat.    ,,Dintr-o ceartă cu nişte cumnate ale mele, ne-am gurăvit, ne-am împins şi una dintre ele a chemat poliţia. Au venit la noi, la mama mea acasă că acolo eram toţi, doi poliţişti care ne-au spus să ne liniştim şi ne-au chemat pe toţi la post a doua zi.  Am plecat acasă, dar am vorbit cu cumnatele pe facebook,  am încercat să ne împăcăm. Una a spus că cheamă din nou poliţiştii şi i-a chemat. Au venit la mine la poartă Cătălin Munteanu, poliţist la Hoghiz, şi Ion Radu, poliţist la Comăna.  Era ora  23.00.  Mi-au pus cătuşele şi mi-au zis: ,,Nu te astîmperi, ce ai cu ele? Hai că te ducem la secţie. M-au băgat forţat în maşină şi nu m-au dus la secţie ci  la o casă părăsită din Comăna de Jos. M-au băgat înăuntru şi mi-au dat  un pumn la ficat de mi s-a tăiat respiraţia. ,,Îţi arăt eu ţie,  că mi-ai stricat distracţia!”. Apoi au luat pulanul şi mi-au dat peste palme. Au pus hîrtie peste palme şi au dat. Cred că mi-au dat 50 de lovituri pe o palmă şi 50 pe  cealaltă. Ţipam  să mă ajute cineva, dar nimeni n-a venit. Era un paznic acolo care a văzut totul. Se uita la noi şi apoi pleca, îi era milă de mine. M-au bătut rău de tot. M-au călcat în picioare, m-au călcat cu bocancii pe mîini şi pe picioare. Îmi ziceau: îţi arătăm noi, să nu ne mai deranjezi!   Credeam că nu mai scap. Obosea unul, da celălalt. Cînd vedeau că leşin aruncau cu apă pe mine, cu găleata. Călcau cu picioarele pe mîinile mele. Ţipam: Mă omorîţi! M-au bătut pînă dimineaţa la ora 4.00. Erau beţi. Atunci mi-au zis: du-te la maşină! Abia am ieşit de acolo şi am plecat pe o străduţă, să mă ascund de ei.  Mă căutau, iar la podul de la Comăna m-au prins. O oră am stat în frig, în tricou, să mă ascund de ei, de frică. M-au luat în maşină şi mi-au zis: De ce ţi-e frică! Vrei o ţigară? Le-am spus că nu fumez. ,,Să nu spui la nimeni, că dacă spui intrăm peste tine în casă şi atunci să vezi”. M-au adus pînă acasă. Un prieten a văzut şi a venit şi m-a ajutat. Îmi era foarte rău, dar mi-a fost frică să sun la 112 pentru că tot la polie ajungeam, iar dacă erau tot ei, mă băteau mai rău.  Unul dintre ei era în uniformă, iar celălalt era civil. Luni dimineaţa familia a chemat ambulanţa şi am fost adus la spital, la Făgăraş” relatează  victima.

Anchetă internă la IJP Braşov

În familia victimei, scandal a fost încă din ziua de 2 decembrie a.c.,cînd bărbatul şi-a agresat concubina. Atunci au fost chemaţi poliţiştii care l-au sancţionat contravenţional pentru tulburarea liniştii publice. A doua rundă a scandalului a avut loc în ziua următoare, cînd poliţiştii l-au vizitat din nou. A treia oară însă poliţiştii ,,i-au dat o lecţie”.  Comportamentul poliţiştilor, dacă se dovedeşte că este real,  înseamnă abuz de putere, infracţiune ce se pedepseşte.   La  Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea s-a înregistrat marți, 4 decembrie a.c., un dosar penal, aşa cum susţine într-un comunicat IJP Braşov.   „Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, prin structura specializată de control intern, a demarat verificări în vederea stabilirii de fapt în ceea ce privește acuzațiile pe care le aduce bărbatul în cauză polițiștilor. De asemenea, se fac verificări în dosarul constituit ca urmare a sesizărilor înregistrărilor prin apelurile de urgență 112 din datele de 2 și 3 decembrie, cu privire la săvîrșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe. Menționăm faptul că bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional conform Legii 61, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, și pentru faptul că și-a alungat concubina de la domiciliu, amenințînd-o”, a declarat  purătorul de cuvânt al IPJ, Alina Ivan.

Poliţiştii n-ar fi la prima abatere de acest fel

 

Comunicatul IJP Braşov nu aminteşte nimic despre poliţiştii bătăuşi, care, aşa cum susţin sătenii, n-ar fi la prima abatere. Ciprian Cimpoier de 32 de ani din Cuciulata susţine că a fost bătut zdravăn de aceiaşi poliţişti. ,,Mai sînt şi alte persoane bătute de ei, au depus plîngere, dar ulterior şi-au retras-o pentru că au primit bani. Eu nu îmi voi retrage plîngerea” a spus Florin Haliu. În cursul zilei de marţi, 4 decembrie doi poliţişti de la Poliţia Municipală Făgăraş, spune victima, au mers la spital şi i-au luat o declaraţie. ,,Au venit lamine şi mi-au spus să dau o declaraţie, dare eu nu puteam să scriu din cauza loviturilor. Atunci au scris ei şi eu am semnat declaraţia după ce am citit-o. Vreau să se facă dreptate” a mai spus Florin Haliu. Poziţia poliţiştilor nu s-a putut obţine,  ci doar comunicatul IJP Braşov. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here