•  Adăpostul Primăriei Făgăraş a fost modernizat şi oferă condiţii umane de locuit

 

La centrul amenajat pentru oamenii fără adăpost din Făgăraş au apelat 4 persoane, deşi  lista  întocmită de SPAS Făgăraş este mult mai lungă. Sînt doi bărbaţi şi două femei care se bucură de căldura adăpostului fără să mai înfrunte gerul iernii  sub cerul liber. Aici, municipalitatea le oferă un pat  cu lenjerie curată, duşuri cu apă caldă şi  o masă caldă de la cantina de ajutor social. Virgil Bucurenciu are 67 de ani, este neputincios şi a ajuns la mila semenilor lui. Zilele trecute a fost transportat la Spitalul Municipal Făgăraş după ce căzuse pe caldarîm în zona Gării Făgăraş şi nu s-a mai putut ridica. A rămas în spital cîteva zile pentru îngrijiri medicale. Avea 3 coaste rupte şi multe contuzii. A fost adus la adăpostul primăriei unde primeşte îngrijire şi condiţii umane de locuit. Bărbatul explică situaţia în care a ajuns cu lacrimi în ochi. ,,Am locuit pestrada Parcului, dar în ultima vreme stau prin gară. Sînt bolnav, picioarele nu mă mai ajută, iar acum am şi coaste rupte. Am căzut pe stradă şi oamenii m-au dus la spital. Am o pensie mică după 37 de ani de muncă, doar vreo 450 de lei. Am lucrat şofer la IRTA, la Economica, la Abator. Am fost pensionat de boală şi acum m-am pensionat definitiv. Am fost la oficiul de pensii de la Făgăraş să anunţ că a fost o greşeală la calcularea pensiei mele, dar un angajat de acolo m-a repezit. Mi-a zis: ce mai vrei nu-ţi ajunge? Poate vrei să rămîi şi fără pensia asta”. Alţii cu vechimea mea au pensii mult mai mari. Am considerat că este o greşeală, dar văzîdu-mă cum arăt m-au alungat de acolo. Acum sînt la mila oamenilor. Am fost căsătorit, dar nu am copii. Nişte nepoţi de la soră se mai interesează de mine” a povestit bărbatul neputincios. Era ora 11.00, iar Virgil Bucurenciu nu mîncase nimic. Aştepta mîncarea caldă de la cantina săracilor care era adusă după ora 12.00. ,,Ştiu să rabd de foame. Aici e bine, e cald, primim şi cîte o mîncare caldă. Pe străzi, în frig, cred că nu mai rezistam şi aşa bolnav cum sînt” a mai spus bărbatul.

Fără alcool în adăpost

Adăpostul de la Făgăraş a fost reamenajat, iar în acest sezon rece oferă condiţii bune de locuit. ,,Cei care sînt   primiţi în adăpost trebuie să se gospodărească, să menţină curăţenia şi ordinea. Am impus  cîteva condiţii pe care aceşti oameni bătuţi de soartă trebuie să le respecte: să nu consume alcool în incinta adăpostului, să păstreze curăţenia, ordinea şi liniştea. Sînt condiţii de bun simţ pe care persoanele cazate în adăpost, deocamdată, le respectă” a spus Bogdan Taflan, directorul SPAS Făgăraş. Adăpostul este supravegheat de doi poliţişti locali.

Curăţenie şi căldură

Melania Căian şi-a luat angajamentul să se ocupe de curăţenia şi de ordinea din adăpost în schimbul cazării ei aici. Femeia de 51 de ani nu are pe nimeni şi de mai mulţi ani strada este casa ei. Pe timpul iernii a locuit în adăpostul primăriei, iar vara pe străzi şi în cimitir. ,,Fac  curăţenie şi aduc mîncarea de la cantină pentru cei care locuiesc aici. Centrul se deschide la ora 20.00 şi dimineaţa la 8.00 se închide. Am grijă de tot ce este aici, iar şefii sînt mulţumiţi şi au încredere. Îmi dau materiale de curăţenie şi eu fac ordine şi spăl în camere, în baie, schimb lenjeriile. Nu-i las cu băutură. Lumea mă cunoaşte ca Arabela şi ascultă de mine” a spus Melania Caian.

Cine vrea să ajute oamenii străzii cu  diverse lucruri, alimente, pot să o facă direct la adăpost. Tot timpul este cineva acolo, dar pe oamenii străzii îi găsiţi seara, de la ora 20.00, pînă dimineaţa,  la 8.00.(M.F.)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here