Abcesul dentar

Este o infecţie la baza dintelui care se manifestă printr-o  umflătură care deformează regiunea unde este localizată. Este urgenţa cea mai frecventă pentru care pacientul caută medicul stomatolog. Reprezintă o durere continuă, pulsatilă în dreptul unui grup de dinţi.

Cauze

Complicaţie a cariei dentare profunde şi a gangrenei dentare netratate.

Tipuri de  abcese

  •   Abces gingival– situat la nivelul gingiei şi nu afectează ligamentele din jurul dintelui.
  •  Abces periodontal– acest abces porneşte din structura de suport a osului dintelui
  •  Abces periodontal– localizat în pulpa dintelui

Simptome de abces dentar

  •  Primele simptome ale abcesului sînt senzaţia de disconfort la vorbire, la masticaţie, dureri pulsatile la nivelul zonei infectate. Cît infecţia creşte pacientul are o durere pulsatilă la atingere, la mîncat, gust neplăcut în gură, gingie umflată în dreptul dintelui sau unui grup de dinţi afectaţi, umflătura deformează zona înspre obraz sau limbă, poate fi însoţită de febră, respiraţie urît mirositoare, dureri de cap.

Tratament

Este o urgenţă stomatologică. Medicul va prescrie antibiotice şi antiinflamatoare şi va drena abcesul astfel ca puroiul să fie eliminat. Poate fi nevoie de un drenaj şi la nivelul dintelui ca puroiul să fie eliminat. Pentru reducerea durerii se recomandă comprese cu gheaţă la nivelul obrazului şi  evitarea căldurii.

Prevenţia

Control periodic la stomatolog.

(Dan Gavrilă- medic stomatolog)

1 COMENTARIU

  1. Bunã ziua, am o problemã cu abcesul gingival. E situat in fața dintilor din fațã, si nu-mi trece de ceva vreme, chiar dacã am luat tratament. Ce as putea face ? Va rog

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here