Legi vs. Colinde  româneşti

(Editorial)

Au venit la uşa lui oamenii legii cu mandat de arestare. L-a şocat vestea că va sta după gratii vreo 2 ani, după ce mai făcuse încă vreo 4 ani. Aceeaşi soartă avusese şi soţia lui. Este povestea unui tînăr de etnie rromă care, nefiind ştiutor de carte, a căzut în plasa altor indivizi care,pentru faptele lor au scăpat bazma curată, iar tînărul a primit de-a valma pedepsele. Că doar cineva trebuia să fie ţap ispăşitor în dosarele instrumentate de magistraţi, indiferent cine or fi fost aceştia. În închisoare, soţia tînărului a fost ucisă, dar nimeni n-a cercetat cazul, că doar era puşcăriaşă şi, în plus, rromă. Un copil a rămas  pe drumuri şi cine ştie ce soartă poate să aibă, singur fiind. Pentru avocatul poporului, Victor Ciorbea, nu contează un astfel de caz. La veniturile sale lunare ce depăşesc lejer 80.000 de lei, bani proveniţi din bugetul public, contează doar soarta  ,,puşcăriaşilor elitişti” şi condiţiile din închisori oferite acestora. Tînărul rrom poate ispăşi o pedeapsă în celule friguroase şi insalubre,  dar nu şi un Dragnea sau un deputat ori senator sau vreun primar sau vreun  secretar de stat.  Balanţa justiţiei nu funcţionează în cazul corupţilor şi penalilor ,,de nivel înalt”, dar merge ca unsă în cazul românilor de rînd. Furi un sac de cartofi să pui pe masă copiilor, primeşti ,,un dar” de la instanţă de 7 ani după gratii. Aşa arată legea penală. Furi din bani publici 100 milioane de euro, primeşti cadou schimbarea legii penale aşa fel încît să se ştergă fapta.

Din 2016 de cînd alianţa PSD-ALDE conduce ţara, prioritar pentru legislativ a fost modificarea legilor justiţiei pentru a-i proteja pe politicienii corupţi. Niciun alt partid, nici UDMR, nici PNL, nici USR, nici minorităţile, nici PMP nu s-au opus şi tacit au susţinut demersul Puterii. Toate partidele îşi au corupţii şi penalii lor şi de bună seamă nu  vor să-i piardă prin celulele închisorilor. Că doar mai au de furat, mai au de încasat indemnizaţii şi pensii speciale, mai au copii şi nepoţi de aranjat, mai au amante de susţinut.  S-au opus însă românii, ieşind în stradă. Au fost cu sutele de mii în mai multe rînduri în mai toate oraşele ţării, dar n-au reuşit să schimbe ceva. La ultimul protest, cel al diasporei, protestatarii au fost bătuţi şi gazaţi de jandarmii care au scos  toată dotarea pentru a-i face pe plac  gospodinei din Videle ce-şi spune ministru.

N-am văzut Opoziţia să se lege de uşa Parlamentului pentru a bloca legile Puterii care încalcă voia poporului român.  De exemplu, legile speciale. Curg anii unul după altul, iar mii de ,,speciali” primesc pensii şi de 10.000 euro lunar/individ  din bugetul ţării. Ce-au făcut aceşti inşi pentru România? Avem pensionari plătiţi foarte bine deşi au vîrsta de 45 de ani!  Cît vechimea unui angajat de la fostul combinat chimic din Făgăraş care a lucrat cu pericolul pe urmele sale, dar care primeşte acum o pensie de nici 1500 lei/lună.

De Centenar, ne-am exprimat bucuria de a fi români. Dar pot spune că nu mă bucur că ei sînt români. O Dăncilă, un Dragnea, un Iordache, un Toader, un Ştefănescu, un Vosganian, şi alţii ca ei nu sînt demni de România. Fac mult rău României şi nici că le pasă.

Dar se apropie Crăciunul, iar românul iubeşte spiritul sărbătorilor şi îl respectă.  Numai că praznicul a venit prea repede peste conducătorii orbi ai ţări şi n-au reuşit să termine autostrăzile promise, spitalele regionale, dotările din spitalele actuale, şcolile promise, investiţiile din localităţi. Nimic! Dar nu mai contează, Crăciunul bate la uşă, iar românul trebuie să fie băgat în seamă. Au curs zilele libere pentru bugetari, curg primele, se plătesc în avans pensiile. O listă lungă de cadouri. În spatele lor   stă însă  datoria ţării care a depăşit deja 100 miliarde de euro! Oricum,  actuala Putere este în stare să schimbe şi datele marilor praznice prin OUG, dacă acestea stau în calea  intereselor lui Dragnea. Şi, de ce nu, şi colinda tradiţională, din acelaşi motiv.

Dar povestea Crăciunului îţi merge la suflet chiar dacă românul are sufletul amărît. Cînd s-a făcut vizibilă steaua luminoasă pe cer, marii astrologi ai vremii au pornit la drum. Lumina stelei i-a condus pînă în micul  tîrg întins la poalele dealului  de lîngă Nazaretul Iudeii. Au străbătut drum lung pentru a se închina unui prunc necunoscut, dar vestit lumii de scriptele venite din veacuri demult apuse. Aur, smirnă şi tămîie i-au pus la picioare, iar   mamei Lui i-au spus cuvinte de mulţumire. Şi păstorii mieilor s-au închinat  Lui, îngenunchind în faţa ieslei în care Pruncul s-a născut. Puţini au fost pămîntenii  care s-au bucurat de vestea cea bună  materializată într-un loc prea puţin însemnat în  vîltoarea lumii. În schimb cerurile s-au deschis lăsînd să se audă marea bucurie ce împlinea profeţiile şi legile Cărţii celei Sfinte. De atunci creştinii laudă Pruncul venit pe lume, iar colindele se aud din casă în casă ca un laitmotiv în Decembrie îngheţat.   Naşterea Mîntuitorului lumii să ne aducă în case linişte şi bucurie, iar împreună colinda noastră să străbată văzduhul, pînă la CER,  în Ajunul marelui praznic: Astăzi s-a născut Hristos/ Mesia chip luminos/ Lăudaţi şi cîntaţi/ Şi vă bucuraţi! La mulţi ani! 

  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here