•   Echipa de filmare a surprins viaţa satului Veneţia de Sus
  •   Un film de lung metraj despre Veneţia de Sus va fi realizat de către italienii din oraşul Veneţia
  •  

    Gazda oaspeţilor a fost Maria Boboia, care a organizat Muzeul satului

 

Satul Veneţia de Sus va fi subiectul unui film de lung metraj realizat de o echipă de filmare a televiziunii RAI 1- Veneţia. Povestea acestui proiect a început în urmă cu doi ani, dar s-a concretizat abia acum prin sprijinul unei localnice din sat, Maria Boboia, care a crezut în acest proiect. Timp de trei zile echipa de filmare a italienilor a poposit în satul Veneţia de Sus pentru a obţine cele mai bune imagini care să arate tradiţiile, obiceiurile şi ocupaţiile sătenilor în preajma praznicului Naşterii Domnului şi implicit din timpul iernii.

 

Cum a început povestea?

În 2016, Mihai Popeneciu, fostul primar al comunei Părău, acum decedat, a trimis o scrisoare  la conducerea oraşului Veneţia, Italia, prin care anunţa existenţa a două sate în România care au aceeaşi denumire. Stipula în respectiva scrisoare şi dorinţa comunităţii locale de a se înfrăţi cu oraşul italian. Anii au trecut însă fără ca vreun răspuns să ajungă la sediul Primăriei Părău care să privească satele Veneţia de Sus şi Veneţia de Jos. Pînă în toamna acestui an, prin luna octombrie, cînd a sosit în comună o echipă de filmare din Italia. Iar în decembrie aceasta să revină pentru a continua filmările. Numai că actuala conducere a primăriei şi preotul   din Veneţia de Jos n-au fost deschişi proiectului italian. Aşa se face că filmările au fost realizate doar în Veneţia de Sus, o bună gazdă arătîndu-se Maria Boboia. ,,Am preluat eu această problemă şi i-am sprijinit pe italieni să-şi ducă la bun sfîrşit proiectul pentru care au sosit în satul nostru. În realitate noi am fost cei care am vrut să colaborăm cu oraşul Veneţia din Italia, iar oamenii de acolo şi-au făcut proiecte şi acum le implementează. Televiziunea RAI 1, Veneţia, se ocupă de acest proiect care se va concretiza într-un film despre viaţa satului Veneţia de Sus” a spus Maria Boboia.

 

,,De ce n-aţi plecat din sat?”

După  imaginile filmate în sat în timpul toamnei, acum au fost filmate noi imagini cu Veneţia de Sus acoperită de zăpadă.  ,,I-a interesat ocupaţiile sătenilor iarna, tradiţiile noastre, costumele şi poveştile bătrînilor satului. O întrebare la care au căutat  răspuns a fost: de ce nu au plecat din sat? Au stat de vorbă cu un tînăr de 17 ani, un licean, dar şi cu cel mai vîrstnic localnic, nenea Vasile Filip de 93 de ani. Oamenii au dat răspunsurile pe care orice sătean din Ţara Făgăraşului le-ar da: nu ne uităm originile” a spus Maria Boboia.

Ignatul la Veneţia de Sus

Prima zi de filmare a fost în curtea lui Gheorghe Butum, de la nr. 77. Aici a fost organizată tăierea porcului de Crăciun, un fel de ignat în Ţara Făgăraşului. Familia Butum s-a comportat normal, a sacrificat porcul, l-a pîrlit, a preparat cîrnaţii, a făcut pomana porcului. S-a servit ţuică fiartă şi la final toată lumea s-a aşezatla masă, la pomana porcului cu mămăligă şi varză acră. Imaginile de la tăierea porcului la Veneţia de Sus vor face înconjurul lumii. O promovare mai bună a tradiţiilor locale nici că se putea! În aceeaşi zi, seara, italienii au fost curioşi să vadă pe viu ocupaţia unei familii în gospodărie. Au poposit în curtea lui Ioan Butum, crescător de animale. ,,Am vrut să vedem cum se îngrijesc animalele iarna. Am găsit bivoli care aveau viţel. Interesant cum se hrănesc bivolii, cum suge viţelul. O muncă grea, dar oamenii trăiesc din această ocupaţie!” au spus italienii care erau însoţiţi de un translator. ,,Au întrebat de ce nu au plecat din sat, după ce au văzut modul oamenilor de viaţă.  Toţi au spus că nu pot să-şi părăsească glia, familia, părinţii, copiii şi mai ales tradiţiile” a explicat Maria Boboia, cunoscătoare a limbii italiene după 15 ani petrecuţi între italieni.  Echipa de italieni a filmat apoi cîmpurile, ciobanii satului, străzile, imagini care să arate modul de viaţă şi de trai al veneţienilor din Ţara Făgăraşului.

 

Muzeul satului ,,Maria Boboia” a completat imaginile satului

Ultima zi a popasului la Veneţia de Sus  a fost rezervată Muzeului satului ,,Maria Boboia”. Atunci a fost organizată şi deschiderea obiectivului amenajat cu obiectele vechi deţinute de Maria Boboia. În cele două încăperi ale muzeului sînt expuse elemente ce puteau fi găsite în orice gospodărie făgărăşeană în urmă cu 150 de ani. Pot fi admirate,  de asemenea, costumele  naţionale purtate de  părinţii, bunicii şi străbunicii Mariei Boboia,  ţesăturile obţinute în război de generaţiile de femei ale acestei familii,  toate  bine conservate şi păstrate. Deschiderea muzeului a fost realizată de elevii Şcolii Gimnaziale Veneţia de Sus care au prezentat un frumos program artistic prin coordonarea dascălilor şcolii. ,,Au păşit prima dată în muzeu, la fel ca şi la prima ediţie a muzeului, elevii şcolii. Dacă italienii au filmat viaţa satului astăzi, în muzeu au putut surprinde viaţa satului în urmă cu un veac sau chiar mai demult. Aşa am ajuns gazda acestui proiect şi chiar mi-a făcut plăcere, mai ales că îmi doresc ca tradiţiile noastre să fie cunoscute în lume. Iubesc tradiţiile, obiceiurile şi cultura noastră. Este şi motivul pentru care am revenit acasă după 15 ani de Italia. Sîngele ne cheamă, iar tradiţiile şi istoria noastră nu se uită” a mai spus Maria Boboia, proprietara exponatelor din muzeu.  Echipa de filamre va reveni în sat pentru a surprinde viaţa satului şi în anotimpurile de primăvară şi vară, astfel ca filmul de lung metraj să fie complet. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here