12 maşini noi stau în garaj la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Braşov pînă cînd Ministerul Sănătăţii va aloca banii necesari plăţii  RCA pentru fiecare maşină. Doar atunci noile ambulanţe vor putea fi puse în circulaţie. Este vorba despre suma de  50.000 de lei, bani care vor ajunge în conturile SAJ Braşov doar anul viitor. ,,Preconizăm că în perioada 1-15 februarie 2019 maşinile noi   vor putea fi date în folosinţă. În primul rînd nu avem asigurări, iar Serviciul nostru a solicitat fonduri pentru plata lor de la Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre suma de 50.000 de lei, costul RCA-urilor pentru toate cele 12 ambulanţe. O altă situaţie se referă la dotările maşinilor. Personalul trebuie instruit să poată folosi echipamentele  medicale din dotările acestor maşini. Trebuie să spunem că maşinile sînt bine dotate cu aparatură de ultimă generaţie, de aceea a costat o maşină 83.000 euro. De exemplu, avem în dotarea ambulanţelor un defibrilator de ultimă generaţie care poate fi folosit de un asistent sau medic specializat. O echipă formată din 5 medici şi asistenţi medicali a participat la cursuri de specializare la UPU Tg. Mureş pentru noile echipamente. Ei vor ajuta restul personalului de la SAJ Braşov cu noile informaţii” a declarat Zsigmond David Levente, managerul SAJ Braşov. Un alt lot de maşini noi va ajunge la SAJ Braşov în luna martie 2019 care va conţine maşini de tip C2, A1, A2 şi B2.

O singură maşină nouă pentru Ambulanţa Făgăraş

La substaţia din Făgăraş a SAJ Braşov va ajunge o singură ambulaţă de tip B, aşa cum spune managerul  David Levente. ,,Doar o singură maşină va fi repartizată la Făgăraş, iar la substaţia Victoria încă nu ştim. Vom evalua starea maşinilor aflate în dotarea substaţiilor, după care vom lua o decizie. La Victoria maşinile sînt într-o stare bună. Tot parcul auto al SAJ este învechit şi va fi schimbat. Va dura probabil un an, un an jumătate, pînă va ajunge să se schimbe tot parcul auto“, a mai spus  David Levente, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean

 

În continuare fără medici la Ambulanţa Făgăraş

O problemă spinoasă de la substaţia Făgăraş a SAJ  este personalul. Aici lurează un singur medic cu o jumătate de normă, deşi în organigramă sînt prevăzute 2 posturi. Gărzile sînt în continuare funcţionale, dar medicii angajaţi cu contracte de prestări servicii nu acoperă programul orar. În cadrul gărzilor de la Abulanţă sînt   4 medici care ar trebui să acopere intervalul orar 20.00-8.00 în fiecare noapte. Dar multe perioade din săptămînă rămîn descoperite, fără medic. În cursul zilei însă Ambulanţa Făgăraş are medic doar 4 ore, acesta fiind cu dosar medical pentru pensionare. ,,Am scos un post de medic la concurs în luna noiembrie 2018, dar nu s-a prezentat nimeni. Postul de la Făgăraş este în continuare vacant” a adăugat managerul David Levente. Această situaţie durează de multă vreme la Ambulanţa Făgăraş, dar nu s-a găsit o rezolvare. SAJ Braşov are 9 substaţii în judeţ, Făgăraş, Victoria, Rupea, Predeal, Codlea, Râşnov, Săcele, Zărneşti şi Poiana Braşov,  şi una la Braşov.

Tipuri de ambulanţe

• Ambulanţa de tip A – pentru transport sanitar neasistat.
• Ambulanţa de tip B1 –pentru asistenţă medicală de urgenţă, cu echipă formată din medic, asistent medical şi ambulanţier.
• Ambulanţa de tip B2 – pentru asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat, cu echipă formată din asistent medical şi ambulanţier.
• Ambulanţa de tip C – pentru asistenţă medicală de urgenţă cu echipă formată din medic, asistent medical şi ambulanţier, destinată intervenţiilor în urgenţe majore de grad 0.

(M.F.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here