•   Restaurarea edificiului continuă, lucrările vor începe  în primăvară
  •   Număr record de vizitatori la Cetatea Făgăraşului

 

Cetatea Făgăraşului este un punct de reper pentru paşii vizitatorului care ajunge în Țara Făgăraşului. Şi pe bună dreptate pentru că în  Cetatea Principeselor s-au primit solii de la cele mai de seamă ambasade din Apus, dar au fost ratificate şi tratate de alianţă. Numărul vizitatorilor creşte în fiecare an, iar impresiile lor lăsate în cartea de oaspeţi sînt la superlativ.

157.000 de vizitatori în anul 2018

În cursul anului 2018 Cetatea Făgăraşului a fost vizitată de 157.000 de turişti, mai mulţi decît în anul precedent cînd s-au înregistrat 130.000 de turişti. Numărul de turişti creşte în fiecare an pentru că Cetatea a fost promovată printr-o serie de activităţi culturale, simpozioane, sesiuni de cercetare ştiinţifică şi nu în ultimul rînd programul amplu de restaurare. ,,O creştere importantă a fost înregistrată nu doar în ceea ce priveşte numărul individual al vizitatorilor, dar şi la numărul de grupuri, astfel încît în anul 2018 am avut 1069 de grupuri faţă de anul 2017 în care am numărat 824 de grupuri. Marea majoritate a vizitatorilor au fost români, iar în proporţie de 25-30% au fost străini“ a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Țării Făgăraşului ,,Valeriu Literat“

Toate locurile din Cetate au stîrnit admiraţia turiştilor

Turiştii care au vizitat Cetatea anul trecut au admirat-o în întregime, toate punctele au primit nota maximă din partea vizitatorilor. ,,Toată cetatea le-a plăcut vizitatorilor în mod deosebit: curtea interioară, Castelul, Turnul temniţei, Fceioara de Fier, Sala Tronului, Dormitorul Principesei. Ei primesc la intrare un ghid de orientare gratuit care cuprinde cele mai importante puncte din toată Cetatea“ a mai spus directoarea Muzeului Țării Făgăraşului.  În anul 2018 Cetatea a găzduit o serie de activităţi culturale. ,,Numărul proiectelor culturale organizate de Muzeu anul trecut au fost nouăsprezece, acestea implicînd expoziţii temporare, sesiuni de comunicări ştiinţifice, conferinţe etc. Evenimentele organizate în colaborare cu alte instituţii din ţară au fost tot în număr de nouăsprezece. Am avut şi evenimente meta-muzeale: lansări de carte, conferinţe pe teme de istorie şi istoria culturii“ a spus Elena Băjenaru.

 

Restaurarea continuă

Încasările instituţiei s-au cifrat la 1.620.000 în 2018, faţă de anul 2017, cînd acestea au oscilat în jurul sumei de 1.200.000 de lei. Întregul buget s-a situat la o valoare de 2.400.000 de lei iar autorităţile locale ne-au alocat 40% din sumă, restul a fost din fonduri proprii, a explicat directoarea  Elena Băjenaru. Proiectul de restaurare al Cetăţii are ca scop readucerea edificiului  la forma pe care a avut-o în secolul XVII. ,,Este un proiect de restaurare care se va demara în primăvară şi are ca obiectiv principal punerea în valoare a întregului monument. În primul rînd se propune o regularizare a liniei malurilor şanţului (lacul) care iniţial era un şanţ de apărare. De asemenea se vor reface cele două poduri din lemn de pe latura de Nord şi de Est şi se vor reconstitui vechile drumuri de gardă. Se vor constitui locuri de odihnă şi de ,,belvedere“. Vrem să aducem întregul monument cît mai aproape de forma pe care a avut-o în sec. XVII“ a spus Elena Băjenaru.

 

Impresii ale vizitatorilor

Încă de la începutul anului impresiile la superlativ ale vizitatorilor au început să curgă în caietul aflat la intrarea în Sala Tronului. ,,Făgăraş- o cetate cu adînci rădăcini istorice în acest pămînt frumos. Felicitări şi succes în toate celor care au grijă de această ,,perlă“. Să fie cunoscută şi admirată de cît mai mulţi oameni. Cu Dumnezeu înainte. Nihil Sine Deo “ scria în caietul de impresii la data de 29 decembrie 2018 Florin Bathory, care se pretinde a fi strănepot al celebrei familii Bathory. ,,Un loc impresionant, plin de istorie şi de cultură“ scriu Alina şi Florin în data de 30 decembrie.   ,,Remarcabilă şi impresionantă operă de artă atît pentru acele timpuri, cît şi pentru zilele noastre. Va rămîne pentru totdeauna un bastion arhitectural plin de eleganţă“ scriu pe data de 4 ianuarie 2019 membrii familiei Ciopraga din Paşcani, Iaşi. ,,Cetatea Făgăraş este şi va rămîne una dintre izvoarele impresionante ale istoriei ţării noastre. Totul este la superlativ! M-am simţit extraordinar şi am găsit linişte, bucurie, emoţie, căldură interioară şi am reuşit pentru cîteva ore să traversez perioade impresionante ale frumoasei Cetăţi pe care le-am regăsit cu mare drag. Mii de mulţumiri“ scrie Bogdan în data de 3 ianuarie 2019. ,,Ceva deosebit şi impresionant. Felicitări celor ce au susţinut şi susţin tot ce este al neamului nostru românesc din moşi- strămoşi. Respect!!!“ scrie Alexandru în data de 5 ianuarie a.c. ,,Am rămas impresionat de Cetatea Făgăraş. Fantastic de frumos“ scrie familia Bozan pe data de 5 ianuarie. ,,Deosebit de frumos, cu o amprentă istorică veche“ scriu nişte fraţi de peste Prut. ,,Cinste celor ce au păstrat şi etalat aceste minunăţii. O plăcută călătorie în timp“ scrie M.B. în data de 8 ianuarie.   ,,Mă numesc Alexandra, sînt din Galaţi şi am vizitat acest loc în data de 9.01 2019 împreună cu familia. Ne-a plăcut foarte mult!“ ,,Cetatea foarte frumoasă, întreţinută şi primitoare“ scriu Bogdan, Claudia, Florin şi Diana la data de 6 ianuarie  ,,Țara noastră este o comoară!“ scriu Elena şi Tudor din Galaţi în data de 5 ianuarie a.c.

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here