•  În 2018 s-au depistat 7 cazuri de infecţii intraspitaliceşti
  •   Unghiile lungi şi colorate sancţionate de inspectorii DSP Braşov

 

Spitalul Municipal Făgăraş a fost ţinta unei acţiuni de verificare şi control din partea DSP Braşov. Inspectorii de sănătate publică au urmărit respectarea normelor igienico-sanitare în secţiile unităţii spitaliceşti, condiţiile în care este tratat pacientul, infecţiile intraspitaliceşti, dar şi modul în care personalul medical respectă legislaţia în domeniu,   în special în relaţia cu pacientul. Aşa cum susţine Anca Bâtiu, purtătorul decuvînt al DSP Braşov, s-a urmărit respectarea Ordinului 914/2006,  Ordinul 1338/2007 şi  Ordinul 1101/2006 referitor la infecţiile nosocomiale în toate compartimentele spitalului.

Nu au fost focare de infecţii intraspitaliceşti

Inspectorii DSP Braşov au identificat unele nereguli la Spitalul Municipal Făgăraş în timpul controlului efrectuat în perioada 3-13 decembrie 2018. ,,Am urmărit starea igienico-sanitară. Produsele biocide folosite la igienizare şi dezinfecţie sînt ok. Nu am găsit nereguli mari ceea ce înseamnă că lucrurile s-au îmbunătăţit. Dacă ţinem cont de controalele la care am participat în alte spitale din ţară, cel din Făgăraş stă foarte bine. Au fost identificate în cursul anului 2018 un număr de 7 infecţii nosocomiale din cauza nerespectării normelor minime, o igienă precară, dar  care au fost îndepărtate. Nu au fost focare de infecţii. Singura problemă este secţia Pediatrie unde totul este vechi. Aici se fac igienizări, mobilier, paviment, există curăţenie, dar clădirea fiind veche lucrurile nu pot fi îmbunătăţite. Ultima investiţie a fost aici în urmă cu 3 ani” a spus Anca Bâtiu, putătorulde cuvînt al DSP Braşov.   Spitalul Municipal Făgăraş a fost  şi lăudat pentru planul anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, dar şi pentru protocoale de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare întocmite.

 

Amenzi pentru unghii lungi şi colorate

La acelaşi control, doi medici si cinci asistente medicale şi infirmiere de la Spitalul Municipal Făgăraş au fost sancţionaţi de inspectorii de la DSP  care au  vizat şi  igiena personalului şi în special a mîinilor acestora. Au fost prinse în ofsaid   şapte persoane, doi medici tineri şi cinci  asistente medicale şi infirmiere care aveau unghiile prea mari…şi colorate. Inspectorii au considerat că afectează actul medical, motiv pentru care au fost sancţionate cu 3.500 de lei.  Controlul a scos la iveală şi unele nereguli la Ambulatoriu de specialitate. „Deşi personalul medical a fost instruit periodic în vederea aplicării măsurilor care să prevină apariţia sau răspîndirea de boli transmisibile şi/sau asociate actului medical, această activitate făcînd parte din obligaţiile profesionale ale personalului şi fiind înscrisă în fişa postului, s-a constatat nerespectarea prevederilor legislaţiei cu privire la igiena mîinilor.   Au fost aplicate un număr de şapte amenzi contravenţionale, în cuantum de 3.500 de lei, în baza HG 857/2011, personalului medical – medici, asistente medicale şi infirmiere”, a mai declarat Anca Bâtiu, purtătorul de cuvînt al instituţiei.

Probleme în Ambulatoriu

În urma verificărilor efectuate de DSP Braşov au fost constatate unele deficienţe privind condiţiile igienico-sanitare în mai multe secţii ale spitalului şi în Ambulatoriul de specialitate. În acest caz, inspectorii au dat avertismente scrise şi au acordat termene scurte pentru remedierea situaţiei. De asemenea, au constatat inspectorii DSP, sînt asigurate, în cantităţi suficiente, antiseptice şi dezinfectante, care sînt utilizate corespunzător. Inspectorii arată că au fost prelevate probe de pe suprafeţele secţiei de nou-născuţi, dar şi de la personalul angajat, iar rezultatele nu au scos la iveală probleme. (L.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here