• În România este, oficial, începând de miercuri, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat trei săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă. Școlile nu se închid, dar „inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”, a declarat ministrul Sorina Pintea. Ministerul Sănătății menține măsurile transmise înca din data de 17 ianuarie în vederea limitării cazurilor și își propune să limiteze numărul de decese și circulația virusului, a declarat ministrul Sorina Pintea.„Nu putem afirma în acest moment că avem un număr mai mare de decese decât anul trecut, dar avem un număr de decese înregistrate mai devreme”, a afirmat ministrul Sorina Pintea. Ministrul Sănătății a subliniat că recomandă vaccinarea anti-gripală, precizând că 1.287.250 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate până ieri. Sorina Pintea a adăugat că Ministerul Sănătății a recomandat, ca măsuri suplimentare, limitarea accesului vizitatorilor în mod real în unitățile sanitare, refacerea stocurilor de antivirale, începerea imediat a tratamentului cu antivirale a pacienților care se prezintă la spital și vaccinarea personalului medical.

    Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş din Capitală, a subliniat, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății, că igiena personală este cea mai importantă, spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștilor fiind esențială: „Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică.” 

    Declaraţiile celor doi oficiali care susţin declararea epidemiei de gripă în România:

    Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: 

    S-a înregistrat a treia săptămână epidemică. Vorbim de o evoluție epidemică a gripei
    * S-au înregistrat 54 de decese din cauza gripei
    * Gripa e datorată unei tulpini incluse în vaccinul achiziționat de Ministerul Sănătății
    * Evoluția previzionată: obiectivul e reducerea numărului de cazuri severe și decese.
    * Cerem interzicerea reală a accesului vizitatorilor în spitale
    * Vaccinarea urgentă a personalului medical nevaccinat
    * Recomandări pentru populație: nu este cazul să ne panicăm, doar să aplicăm măsurile comunicate
    *Vacanța de săptămâna viitoare credem că poate să influențeze în bine situația Sudul țării e cel mai afectat
    *Nu se pune problema carantinei

    Adrian Streinu Cercel: 

    * definiția epidemiei de gripă nu schimbă cu nimic situația
    *igiena personală e esențială: spălați mâinile cu apă și săpun, nu cu dezinfectant
    *virusul nu a înregistrat mutații
    *dacă părinții înțeleg să nu-și ducă copiii la mall-uri, recomandarea e să nu-i ducă în aglomerații mari, ci la bunici, la țară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here