• Sectorul pentru Arşi Grav (SAG) de la Spitalul Judeţean Braşov a fost amenajat printr-o investiţie de 74.000 de euro, dintr-o sponsorizare
    • Structura are două paturi, cu toate dotările necesare
    • „Ceea ce s-a făcut aici este senzaţional“, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea

 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov are de azi un Sector pentru Arşi Grav, care le va oferi o şansă bună de tratare pacienţilor cu arsuri profunde. După ce va fi acreditată, această structură va deveni prima Unitate de Mari Arşi aflată în afara Bucureştiului. Sectorul, care este parte a Compartimentului de Arsuri din structura Secţiei Clinice Chirurgie Plastică condusă de dr. Dan Grigorescu, nu a fost amenajat cu bani publici, aşa cum ar fi de aşteptat într-un spital de stat, ci printr-o sponsorizare primită de la Losan România.  Sectorul a fost vizitat marţi  personal de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a apreciat amenajarea din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov ca fiind una „extraordinară“, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea. „Ceea ce s-a făcut aici este senzaţional, aceste două paturi fiind foarte utile sistemului naţional de paturi pentru marii arşi. Ştiţi foarte bine, pînă acum aveam 11 paturi, iar din acest moment avem 13 în care putem trata marii arşi. A fost o investiţie a sponsorilor şi a Consiliului Judeţean, şi cel mai bun exemplu că se poate“, a spus la Braşov, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, conform Monitorul Expres.

Două saloane a cîte un pat ATI

Amenajarea şi dotarea Sectorului de Arşi Grav a costat 74.000 de euro, banii fiind puşi la dispoziţie de Losan. Structura este perfect izolată de restul spitalului şi are 81,45 de metri pătraţi. Această Structură pentru Arşi Grav are două saloane, fiecare cu cîte un pat ATI cu cîntar încorporat, un troliu ATI, un monitor cu funcţie de monitorizare invazivă a TA, patru injectomate, un infuzomat, o pompă de nutriţie şi un încălzitor. Fiecare salon dispune de un dispozitiv de purificare şi sterilizare a aerului. Cele două saloane au mai fost echipate cu un sistem de monitorizare video ce poate fi accesat şi de la distanţă, iar ca dotări suplimentare au fost achiziţionate o targă specială de transport al pacientului, care permite inclusiv efectuarea de băi terapeutice, în anumite condiţii, un elevator de tip Invacare şi un dermatom Aesculap.

Experienţă de peste 40 de ani în tratarea arşilor, la Braşov

În imediata apropiere a celor două saloane este organizată sala de tratamente,cu două băi pentru arşi. Sala a fost dotată şi ea cu un dispozitiv de purificare şi sterilizare a aerului, iar încăperile au fost refăcute complet. Pentru a asigura intimitatea pacienţilor, în cursul transportului din salon în sala de tratamente, aceştia vor avea la dispoziţie şi un paravan special. „În contextul lipsei de paturi în care să poată fi trataţi pacienţii cu arsuri grave, aceste două locuri sînt funcţionale 100% şi dorim să le punem la dispoziţia sistemului naţional de sănătate publică. Experienţa de peste 40 de ani în tratamentul arsurilor grave de care beneficiază colectivul Secţiei Clinice Chirurgie Plastică, precum şi derularea programului AP-ARSURI de către acesta sînt argumente suplimentare în promovarea existenţei acestei facilităţi în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov“, spune şeful Secţiei, dr. Dan Grigorescu.

Ministerul Sănătăţii oferă Braşovului încă 20 de paturi pentru ATI

După această amenajare făcută dintr-o sponsorizare la Spitalul Judeţean Braşov, Ministerul Sănătăţii vine şi cu o ofertă, de a finanţa încă 20 paturi de ATI. „Am analizat structura spitalului şi are 20 de paturi de Anestezie-Terapie Intensivă, ceea ce este foarte puţin pe numărul de cazuri grave care ajung aici în spital. Vom oferi spitalului majorarea de paturi de ATI, relocarea să o facă CJ, iar partea de dotare cu aparatură şi tot ce trebuie, să o facă Ministerul Sănătăţii“, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Spitalul are acum obligaţia să prezinte un proiect de relocare, a precizat Sorina Pintea, iar Ministerul, cînd va primi fila de buget, va acorda şi finanţarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here