Joi, 31 ianuarie a.c. a avut loc, la Fundația Culturală ,,Negru Vodă“ din Făgăraș, premiera spectacolului cu titlul ,,Gară pentru noi“. Evenimentul a început la ora 18.00 și s-a încheiat în jurul orei 19.30. Este o dramă tip monolog care vizează toate aspectele vieții omului și tratează teme universale precum iubirea, singurătatea, nostalgia, amintirile.   Scenariul piesei este scris de Cornel Udrea ;i a  fost interpretată  de profesoara și actrița făgărășeană Codrina Anghel. Iubitorii de teatru din Făgăraș au aplaudat-o la scenă deschisă pe cea care a dat viață echipei Evadart și a festivalului cu același nume.

 

Codrina Anghel: Cornel Udrea a îndrăznit să vadă în mine actrița de care avea nevoie

,,Cornel Udrea a îndrăznit să vadă în mine actrița pentru care avea nevoie să dea viață personajului pe care l-a creat. Este un text de o sensibilitate cu totul aparte pe care l-am primit acum doi ani chiar de la dramaturg, un text modern, care stoarce lacrimi, construit pe monolog, ceea ce este o provocare pentru orice actor. La un moment dat textul îți devine partener, este foarte interesant acest aspect, pentru că dacă îl interiorizezi așa cum trebuie începe să facă parte din tine și se transformă, din monolog, în dialog“ a spus interpreta piesei.

 

Viața văzută ca un peron

,,Este un spectacol meticulos, care aduce în fața publicului ideea de viață văzută ca o gară în care trenuri vin și pleacă. Personajul principal trăiește toate problemele omului contemporan: singurătate, neadaptare, îndoială și care caută mereu sensurile pierdute, pendulînd între rîs și plîns dar neîncetînd să caute a-și înțelege destinul. Este un personaj în care ne putem vedea toți, cu bucuriile, neîmplinirile, tristețile sau iubirile pierdute“ a spus Codrina Anghel.

  • ,,Domnule impiegat, dumneata ești cel mai caraghios de pe lumea asta…Du-ți încărcătura de speranțe și iluzii la mama dracului și să nu te oprești decît în gările mari“ este una dintre replicile sugestive ale piesei. Speranțele, iluziile se duc odată cu peroanele prin care trece trenul vieții fiecăruia dintre noi.
  •   ,,Visez cu ploaia…“ aduce nostalgia, visarea și poezia. Nu lipsesc nici momentele pamfletare cu privire la amestecul de culori ale vieții, mai ales în ceea ce privește caratcerele.
  •   ,, Araratul care te-a făcut pe lumea asta provizorie!“ aluzie la muntele în care s-a oprit Arca lui Noe.
  •   ,,Duceți-vă la stomatolog să corecteze natura- fațada contează!“ vine ca o demascare a parvenitismului, ipocriziei și a lipsei de caracter.
  •   ,,Unii așteaptă să plece, alții îi așteaptă pe ăia care pleacă, mai sînt și hoți de buzunare“ se mai desprinde din text ca o remarcă a momentelor vieții cotidiene cu un mers sigur spre stația finală.
  •   ,,Pe mine nu mă caută nimeni…“ este un fragment care trădează durerea singurătății.
  •    ,,Idealiștii și bărbații frumoși ca dumneata nu vor avea niciodată parte de fericire“ exprimă condiția omului de geniu. Toți sîntem niște personaje pe scena vieții ce ne confruntăm cu personajele care au prins viață în cărți este un alt mesaj inedit al piesei.
  •  ,,Vreți să știți pentru ce venim la gară? Pentru cercetări! Ana Karenina a fost împinsă din tren de o mînă ucigașă iar ucigașul este Tolstoi. Ana nu avrut să moară…Treci și pune grumazul pe șine!…Urăsc scriitorii! Bietele personaje sînt la mîna lor. Poeții nu plesnesc așa scurt soarta peste față. Ei fac din măgari privighetoare…Eu aș elibera permise de port-iubire dacă s-ar putea“. Rămînem cu visele, neîmplinirile și dorurile noastre contemplînd clipa.
  •   ,,Prezentul e gustos, fierbinte, condimentat. Lesne îl poți confunda cu o ciorbă de burtă“ este învățătura finală a piesei.

 

 Primul eveniment cultural al anului

,,Este primul eveniment cultural pe care fundația îl propune făgărășenilor în anul 2019, pentru că ne dorim un repertoriu profesionist, cu spectacole care se desfășoară periodoc într-un stagiu neîntrerupt. Ca toate momentele culturale, scopul este de a strînge fondurile necesare organizării celei de a X-a ediție a Festivalului Evadart. Concursurile propriu-zise și momentele artistice vor avea loc la jumătatea lunii aprilie iar gala va avea loc undeva prin data de 21 aprilie. Trei trupe mi-au confirmat deja prezența, îl așteptăm și pe Ștefan Nițu cu celebra sa trupă ,,Trepte“. Ștefan va susține la Făgăraș și un spectacol pentru oameni mari. Va fi un maraton teatral iar între 15-19 aprilie va fi o săptămînă de teatru“ a spus Codrina Anghel,  președinta Fundației Culturale ,,Negru Vodă“ din Făgăraș. (Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here