•  350 de angajaţi  s-au dus la directorul general să-i ceară explicaţii pentru neplata salariilor
  •   ANAF  a blocat conturile societăţii din cauza datoriilor 
  •  SC Viromet SA a solicitat eşalonarea datoriilor şi deblocarea conturilor

 

Peste 350 de angajaţi de la SC Viromet SA din Victoria nu şi-au mai primit salariile pentru că au fost blocate conturile societăţii.  Conducerea  Viromet SA a solicitat eşalonarea datoriilor, însă ANAF-ul încă nu a dat un răspuns deşi au trecut cele 30 de zile de la prima adresă înregistrată la ANAF. Angajaţii  s-au adunat la sediul administrativ al Viromet marţi, 29 ianuarie, începînd cu ora 12.00 pentru a afla de la directorul fabricii adevărul despre situaţia creată în fabrică, dar şi cînd îşi vor primi salariile restante. ,,Dacă   nu vor fi deblocate  conturile se va ajunge la disponibilizare colectivă” a spus directorul general de la Viromet, Nicolae Jianu.

 

Lefuri preferenţiale, spun angajaţii

Marţi, 29 ianuarie a.c., în jurul orei 12.00 sala de şedinţe din incinta palatului a fost neîncăpătoare, peste 100 de muncitori din fiecare secţie au venit să-şi exprime nemulţumirea în faţa directorului general, Nicolae Jianu. Salariaţii s-au plîns de întîrzierile salariale, de lipsa echipamentelor, de condiţiile de lucru şi de diferenţele salariale. ,,Nu putem trăi cu 400 de lei, adică 30% din salariu cît am primit în luna ianuarie 2019.  Această situaţie trebuie rezolvată, nu mai venim la muncă dacă nu sîntem renumeraţi, diferenţele salariale între muncitori şi maiştri sînt enorme. După 35 de ani de muncă, am un salar minim pe economie şi sînt încadrată ca necalificată.  În ultimii ani, ne-au  tăiat drepturile: sporuri, prime, echipamente, porţia de lapte şi   am muncit 2 – 3 zile pe lună fără să fim plătiţi. Am executat toate cerinţele, am fost detaşaţi de la o secţie la alta pentru repornirea metanolul şi nu am primit un leu în plus, după un an de muncă.  Au beneficiat de mărire doar cei din secţia respectivă. Aţi mărit salariile preferenţial şi aţi bulversat activitatea din fabrică. Șefii de secţii au salariile mari, iar mulţi dintre noi au salarii minime” au spus muncitorii.

 

Ultima leafă întreagă, în decembrie

În data de 12  decembrie 2018 angajaţii de la SC Vitomet SA au  primit ultimul salariu, iar în luna ianuarie 2019 au primit 30% din leafă.  ,,Marţi, 22 ianuarie a.c., societatea ne-a virat în cont 30% din valoarea salariului. Ne-am şocat cînd am văzut 400 de lei pe card, numai factura la gaz a depăşit suma respectivă. Nu putem veni la muncă fără să primim drepturile salariale, contractul colectiv de muncă este clar. Este foarte greu, fiecare avem familii, avem facturi de achitat,  rate la bancă.  În perioada următoare vom hotărî ce putem face, mai aşteptăm sau plecăm. Nu ştim cînd se vor debloca conturile şi în aceste condiţii nu se ştie cînd vom primi salariile” au mai spus muncitorii.

 

Ce spune directorul general

  •    ,,În şase luni, nu puteam să uniformizăm toate salariile. Acum trebuie să rezolvăm deblocarea conturilor. Dacă aveţi soluţii pentru a ieşi din această situaţie, vă rog să ne comunicaţi” a spus directroul Nicolae Jianu.
  •   ,,Se va ajunge la disponibilizare colectivă dacă  ANAF nu se va debloca conturile. Din punctul nostru de vedere disponibilizarea colectivă nu este o soluţie bună întrucît, aşa cum prevede legislaţia,  doar în luna aprilie se vor  finaliza  demersurile şi veţi putea intra în şomaj” a explicat  directorul Nicolae Jianu.

 

Nemulţumirile angajaţilor

  •   ,,În curînd se pune lacătul pe Viromet, ne place sau nu, aşa se va întîmpla. Deja ne-am depus CV-uri la firme din  Sibiu. Avem colegi care au plecat de la Viromet încă de anul trecut şi spun că sînt mulţumiţi.   Vom lucra tot în schimburi, dar vom primi salariile. În fabrică ne încălzim la sobe pe lemne” au   spus muncitorii.
  •  ,,Preşedintele Ioan Nicolae ar trebui să ne ajute să ieşim din această criză. Să nu uite cînd a venit la Victoria să pornim metanolul, atunci a putut mări salariiile, acum de ce nu ne-ar ajuta. Datoriile nu le-au făcut angajaţii, societatea le-a făcut şi tot societatea trebuie să se  implice financiar.” au mai spus angajaţii.
  •    ,,Nu ne-am plîns  niciodată pînă ne-am primit salariile. De ani de zile, nu am primit material de curăţenie, dar ne-am descurcat şi n-am spus nimic. Am muncit în condiţii grele, ne-am făcut datora faţă de societate, acum societatea trebuie să-şi facă datoria” au  laboranţii.

 

1 COMENTARIU

  1. De ce dati vina pe ANAF pt incompetenta voastra? Daca ati fi platit datoriile, nu v-ar fi pus nimeni poprire pe conturi.
    Cum puteti spune ca nu puteti plati salariile ca aveti conturile blocate? Ori sunteti prosti ori mincinosi? SALARIILE SE POT PLATI CHIAR DACA EXISTA POPRIRE PE CONT CU ACORDUL ANAF, iar daca nici acest lucru nu-l cunoasteti atunci ar trebui sa va dati cu totii demisia.
    Iar despre Monitorul, ma asteptam ca la minciunile spuse de Jianu sa il contraziceti cu privire la faptul ca nu se pot plati salariile din cauza ca sunt conturile poprite, nu doar sa ascultati minciunile lor fara nicio reactie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here