Făgărăşenii sînt convinşi că părerile lor nu contează în luarea deciziilor ce-i privesc direct pe ei. Aşa se explică prezenţa foarte redusă a lor la dezbaterile publice organizate de Municipalitate.  Majoritatea dezbaterilor publice se desfăşoară la Făgăraş fără public, unul-doi făgărăşeni rătăciţi prin sală află abia atunci subiectul întrunirilor. Ceea ce face ca opiniile lor să fie irelevante faţă de temele dezbătute. Cei mai mulţi cetăţeni care bifează prezenţa la dezbaterile publice sînt cei invitaţi de organizatori sau semnatarii temelor supuse dezbaterii. De exemplu, la dezbaterea publică pentru bugetul local din 2018 n-a fost nimeni prezent la discuţii, doar o parte a presei şi reprezentanţii Primăriei Făgăraş. Chiar şi aşa bugetul a fost adoptat şi cheltuit  aşa cum a fost propus de edilii locali.  O altă dezbatere publică de dată mai recentă a fost organizată pentru Regulamentul de salubritate al urbei. La prima strigare au fost cîţiva localnici, iar la a doua strigare s-au adunat vreo 50 de cetăţeni, majoritatea fiind de acord cu  noile prevederi ale Regulamentului şi noile tarife ce se vor aplica în acest domeniu. Pe de altă parte, dezbaterile publice sînt parte din etapele adoptării unui act normativ, fie el local sau naţional. Prin urmare, o astfel de etapă trebuie bifată astfel ca la adoptarea actului normativ să nu existe contestaţii de niciun fel. Făgărăşenii sînt obişnuiţi să comenteze în parcuri sau la o cafea în loc să-şi asume responsabilitatea opiniei lor.  Monitorul de Făgăraş  a stat de vorbă cu făgărăşenii despre  noile tarife practicate de Salco Serv SA pentru salubritate, tarife majorate de la 1 ianuarie 2019, dar care au fost în dezbatere publică în cursul lunii trecute. Persoanele intervievate n-au participat la dezbaterea publică, dar critică aceste tarife.  Unii dintre ei spun că n-au aflat, că acţiunea n-a fost promovată, dar majoritatea au susţinut că părerea lor nu contează, iar tarifele oricum se majorau, iar dezbaterea publică este doar pierdere de timp.

 

Motoc  Gheorghe, 69 ani, pensionar, Făgăraş

  • ,,Am auzit că a fost dezbatere publică pentru majorarea tarifelor la salubritate, dar nu m-am dus la şedinţă. Pot să spun că majorarea este foarte mare de la 8,80 lei/ persoană  la 13 lei. Preţul aprobat nu se justifică, iar serviciile lasă de dorit”

 

Serendac Gheorghe, 72 ani, pensionar, Făgăraş

  • ,,Știam că se majorează tariful pentru salubritate, dar nu m-am dus la şedinţa publică. Cred că majorarea tarifului se reflectă în scumpirea combustibilului şi era firească o majorare de  preţ”

 

Mazilu Alexandru, consilier local

  • ,,Ca să reziste această societate preţul trebuia majorat. Costurile de transport sînt foarte mari. Făgărăşenii ar trebuie educaţi în privinţa colectării selective, în acest fel cantitatea gunoiului transportată scade. Propun amendarea persoanelor care nu respectă selectarea gunoaielor”

 

Cîrje Dumitru, 66 ani, pensionar, Făgăraş

  • ,,Taxa specială va ajunge la 20 lei/ persoană. Salco a dublat preţul. Nu am fost la şedinţă pentru că părerile noastre nu contează. Pe strada Filimon Sîrbu  unde locuiesc, tomberoanele sînt stricate, roţile sînt rupte, iar  capacele nu se deschid şi tomberoanele sînt infecte. Nu au fost spălate niciodată sau dezinfectate”

 

Mihai Popa, 63 ani, Făgăraş

  • ,,Nu am fost la şedinţa publică pentru că nu am ştiut că se organizează, dar am aflat noul tarif aprobat. 13 lei este enorm,  comparativ cu pensia mea. Pentru o singură persoană ar trebui să existe o taxă specială mai mică”

 

Berian Natalia, 60 ani, pensionară, Făgăraş

  • ,,Am auzit că s-au scumpit serviciile de salubritate, dar părerea mea nu contează din acest motiv nu m-am dus la şedinţa publică. Era suficient, dacă se majora cu 1 sau 2 lei”

Claudia Franc, 72 ani, pensionară, Făgăraş

  • ,,Nu am fost la şedinţa publică cînd s-a discutat acest subiect pentru că am fost diagnosticată cu gripă. Această majorare nu se justifică, este mult prea mult, aproape s-a dublat. Cred că au mărit preţul şi vor să-şi mărească salariile. În toată ţara este o harababură, toate preţurile cresc şi nu ştiu unde vom ajunge”

 

Țîmboiu Ilie, 75 ani, pensinar, Făgăraş

  • ,,Nu am fost la dezbaterea publică pentru că nu am ştiut, am aflat prea tîrziu. Pentru un metru cub de gunoi, Salco facturează  8,80 lei pe lună pentru o persoană, iar începînd din data de 1 ianuarie 2019 va factura 13 lei. Sînt o singură persoană, iar cantitatea lunară de gunoi este mică. Degeaba se fac dezbateri publice pentru că părerile făgărăşenilor nu sînt luate în calcul”

 

Nicolae M., 70 ani, pensionar

  • ,,Nu am participat la şedinţa publică pentru că nu am ştiut, am aflat abia după ce a avut loc. Preţul aprobat este foarte mare, 13 lei/lună este mult prea mult, aproape s-a dublat.  Cu această ocazie îşi vor mări salariile. Angajaţii de  la Salco nu îşi fac treaba, pe str. Titu Perţea unde locuiesc, containerele veşnic sînt pline, iar mizeriile din jurul pubelelor nu sînt adunate”

 

Sîrbu Mihaela, 47 ani, Făgăraş

  • ,,Taxa de salubritate aprobată este mult prea mare. Pe strada Gheorghe Bariţiu sîntem singura familie care facem selectarea deşeurilor, de două ori pe lună scot sacul cu peturi.  Salco ar trebui să se ţină cont de cantitatea de gunoi aruncată şi aşa să se stabilească şi preţul”

 

Barabaş Francisc, 59 ani, Făgăraş

  • ,,13 lei este foarte mult pentru serviciile pe care le fac. La Bucureşti şi la Cluj tarifele sînt mai mici. Nu se justifică majorarea, dar cred că vor să mărească salariile. Gunoaiele sînt depozitate în poligon şi totuşi au crescut preţul. Salco trebuie să acceseze fonduri europene pentru o groapă ecologică şi tariful ar fi mult mai mic”

Elena Suciu, 61 ani, Făgăraş

  • ,,Nu am fost la şedinţa publică pentru că nu contează părerea noastră. S-a  propus majorarea şi s-a aprobat.  În luna februarie a.c., cînd se va factura,  făgărăşenii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru serviciile de salubritate. O familie formată din cinci membri va plăti 65 lei/lună”

 

  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here