•  Trei antrenori de fotbal care au funcţionat la ACS Royall se regăsesc la CSM Făgăraş
  •   Copiii din Făgăraş sînt atraşi spre fotbal
  •   La mare căutare este astăzi postul de vicepreşedinte al clubului
  •   CSM Făgăraş are un buget anual de peste 2,5 milioane de lei de la Primăria Făgăraş

 

Avem stadion, există  balon, există săli de sport,  se mai construieşte un balon, numai fotbal să se practice la Făgăraş. Şi putem spune că se practică. Dar la juniori. Copiii începînd cu generaţia 2008 şi pînă la 2014 sînt elevii unor antrenori, unii şcoliţi şi cu diplome, iar alţii avînd doar  experienţa de pe  terenul de fotbal. Şase dintre ei  antrenează sub bagheta unei asociaţii private, ACS NNN Făgăraş, iar alţii trei  sînt plătiţi din banii pubici prin CSM Făgăraş. Oriunde ar fi  afiliate grupele de copii, este lăudabilă iniţiativa de a atrage copiii spre sport şi, poate, spre performanţă.

Au  ajuns la CSM

Dacă Făgăraşul a avut o istorie în sportul rege şi a dat sportivi talentaţi, (Ionel Ganea, Nistor Văidean, Cosmin Băcilă), după 1997-98 cînd Nitramonia era în Divizia B cu antrenorul Nistor Văidean, totul s-a transformat într-o afacere. Afacere care a adus Municipiului doar pierderi şi o imagine proastă, dar a îndestulat, în nimicnicia lor,  pe unii  localnici. Pe unii îi regăsm şi astăzi la ,,butoanele” urbei, dar în alte cercuri de influenţă.   În urmă cu peste un deceniu o asociaţie a adunat zeci de copii în jurul balonului de fotbal cîştigînd turnee şi cupe. În urmă cu cîteva luni însă activitatea s-a destrămat şi copiii au rămas de izbelişte. Şi ca imaginea sau afacerea să nu fie afectată, tot pe atunci CSM Făgăraş a creat grupe de copii la fotbal juniori. Regăsim azi o parte din acei  copii şi pe antrenorii de la Royall  la CSM. Am vrea să spunem  că este doar  o întîmplare sau coincidenţă extinderea organigramei de la CSM cu încă doi antrenori la sfîrşitul anului trecut,  dar această coincidenţă goleşte bugetul local în detrimentul  asociaţiei private.   CSM Făgăraş consumă din bugetul municipiului peste 2.500.000 lei anual.

 

Lacătul pe uşă sau, poate, program sporadic

Am încercat să aflăm starea de fapt de la CSM Făgăraş privind secţia de fotbal juniori.  Şi cum altfel decît procedînd ca un părinte care ar vrea să-şi înscrie copilul la vreo grupă de juniori de la CSM.  Numai că la sediul clubului din Piaţa Republicii nu există afişat un program, iar telefonul afişat pe site-ul  CSM rămîne mut oridecîte ori îl apelezi. Am mers şi noi zilnic la sediul CSM, în intervalul orar 10.00-14.00, dar uşa era mereu încuiată.   ,,Nu cunosc programul, probabil nu stau tot timpul la sediul clubului. Cu siguranţă este cineva acolo” a spus Alexandru Gherghe, membru al consiliului director, sigur pe el.

 

Patru grupe şi 3 antrenori la CSM 

Atunci am sunat pe unul dintre membrii cosiliului director, pe Alexandru Gherghe, pentru a afla detalii. ,,Avem 90 de copii înscrişi la fotbal juniori, 4 grupe. Sînt copii 2008, 2009, 2010, 2011 şi 2012. Avem 3 antrenori, pe Doru Farcaş, Mircea Chelemen şi Marian Mărgărit. Sînt antrenori cu experienţă, Mircea Chelemen a jucat la Steaua. Au fost semnate contracte  pentru perioadă determinată, pe un an. Copiii fac antrenamente în sala de la Radu Negru în fiecare zi, între orele 15.00-18.00, programul fiind stabilit de antrenori” a explicat  Gherghe.  Întrebat cum au fost angajaţi antrenorii, cum s-a făcut selecţia, dacă a fost vreun concurs, Gherghe a spus că angajările au fost făcute de preşedinte. ,,Au fost popularizate posturile, dar n-a venit nimeni să se înscrie” a   spus membrul consiliului director.  Faptul că antrenorii de la CSM sînt aceaşi cu cei care au funcţionat la asociaţia Royall, nu pare să  deranjeze în opinia celor de la CSM, dar atrage suspiciuni dacă îi ascultăm pe ceilalţi antrenori din urbe, care spun ei, voiau să fie întrebaţi.   ,,Sînt antrenori foarte buni, copiii participă la turnee. La turneul de la Sfântul Gheorghe, cupa OSK, copiii au ocupat locul 3 din 16 echipe. Vom da copiilor echipamente. Secţia fotbal a  primit de la înfiinţare sponsorizări de 23.000 de lei, bani cu care ne descurcăm fără să apelăm la buget” a completat Gherghe.  Numai că la un alt turneu care s-a desfăşurat tot în această perioadă, dar  la Braşov,  copiii de la clubul privat au obţinut rezultate mult mai bune, i-au învins cu 3 la 1  pe micuţii de la clubul Dinamo. La acelaşi  turneul de la Braşov, grupa 2009 de la CSM s-a poziţionat pe locul 3 din 4  în grupa în care a jucat, aşa cum a ţinut să puncteze Gherghe, dar  pe un loc codaş în clasamentul final.

 

Preşedintele clubului, cel mai bine plătit angajat

Bugetul CSM a fost la data de 10 decembrie 2018 de 2.564.540 lei, bani alocaţi de Primăria Făgăraş. Majoritatea fondurilor sînt direcţionate spre echipa de handbal seniori  care joacă în Liga Zimbrilor.  Şase persoane se regăsesc pe statul de plată   al Clubului Sportiv Municipal Făgăraş, un preşedinte, o secretară, un organizator de competiţii şi antrenori. Informaţiile au fost făcute publice de Legislativ. Cea mai mare leafă o are preşedintele clubului, un salariu de încadrare de  3.806 lei. În luna septemrie 2018, de exemplu, a fost prezent la club, aşa cum arată  statul de plată,  doar  9 zile, timp pentru care a fost remunerat cu 1.713 lei brut, aproape 200 lei/zi. Secretara clubului este plătită lunar cu 2.297 lei la încadrare, organizatorul de competiţii cu 2.588 lei lunar, iar antrenorii au  lefuri de la  2.033 la 2.888 lei lunar. Bugetul lunar necesar plăţii salariilor este de 18.418 lei, iar anual de 224.500 lei.  Funcţia de vicepreşedinte    este vacantă de peste un an, însă  pe statele de plată fugurează ca vacantă doar din luna martie 2018.  ,,Personalul actual al clubului a preluat din sarcinile vicepreşedintelui astfel încît să se reducă cheltuielile salariale” explica preşedintele clubului Marius Gruia. Şi  primarul municipiului declara în urmă cu cîteva luni că această funcţie nu va mai fi   ocupată pentru a se economisi bugetul clubului. Dar în această perioadă  se vehiculează  deja  persoanele care vor să ocupe această funcţie, cea de vicepreşedinte la CSM. Alexandru Gherghe, unul dintre membrii comitetului director, spunea în urmă cu cîteva zle  că este necesar ca această funcţie să fie ocupată.

Contractele handbaliştilor consumă 90% din buget

Sportivii sînt remuneraţi în baza contractelor de activitate sportivă  puse pe tapet în luna iulie  2018. Pentru plata acestor  contracte  se consumă 90% din bugetul clubului, aşa cum arată raportul semnat de preşedintele clubului ajuns pe masa Legislativului făgărăşean  Este vorba despre   2.307.710 lei, sumă ce reprezentă subvenţia de la bugetul local.  CSM nu a reuşit să atragă alţi sponsori, sumele provenite din donaţii şi sponsorizări fiind doar la nivelul a 56.200 lei. Asta în condiţiile în care, la fiecare raport anual prezentat Legislativului preşedintele promite contracte importante de sponsorizare.

 

700.000 lei la final de an pentru club

Prin adresa nr. 3128 înregistrată la Primăria Făgăraş în data de 20 noiembrie 2018, CSM Făgăraş prin vocea preşedintelui său Marius Gruia cerea o suplimentare a bugetului clubului cu suma de 770.000 lei.   Solicitarea a fost justificată prin majorarea valorii contractelor încheiate cu sportivii prin  adăugarea contribuţiilor asigurărilor sociale şi a  impozitului. ,,Valoarea lunară a contractelor se ridică la suma de 185.500 lei. În perioada ianuare-iunie 2018 contractele sportive erau în valoare de 1.039.320 lei, în perioada iulie-decembrie 2018, suma era de 1.113.000 lei, ceea ce însemnaă un total anual de 2.397.000 lei” a scris Gruia în adresa prin care cerea  suplimentarea bugetului cu 770.000 lei. Suma de 700.000 de lei  a fost alocată prin hotărîri de consiliu  adoptate în şedinţele din luna noiembrie şi decembrie 2018.

 

Cei mai ,,piloşi” antrenori

Tot în luna noiembrie 2018, conducerea clubului s-a hotărît să modifice organigrama prin înfiinţarea de noi posturi.   Prin Hotărîrea nr. 12 din 16.11. 2018 au fost înfiinţate 3 posturi de antrenor la secţia de fotbal. Hotărîrea a fost luată de 4 din cei 5 membri din consiliul director, Marius Solomon nesemnînd documentul. Prin urmare noua organigramă stipulează  16 funcţii, 2 de conducere şi 14 de execuţie:  preşedinte (1), vicepreşedinte (1), secretară (1), contabil (1), la achiziţii (1), organizator competiţii (1), antrenori: atletism (1 cu studii superioare), fotbal (3 cu studii medii), handbal  copii şi juniori (2), karate (3), judo (1).  Vechea organigramă avea 14 funcţii dintre care 2 de conducere. Modificarea organigramei a survenit după înlocuirea lui Fielk Lucian din consiliul director cu Gherghe Alexandru.  Legislativul şi-a însuşit decizia CSM şi a adoptat o HCL în acest sens. Odată aprobate posturile, conducerea clubului a trecut la angajări. Modul în care au fost angajaţi   antrenorii la secţia de fotbal copii a clubului a dat naştere, ulterior,  la o serie de nemulţumiri şi critici la adresa  conducerii clubului şi a Primăriei Făgăraş.  (Lucia BAKI)    

1 COMENTARIU

  1. Stiti cumva de ce este pe seap oferta pentru anveloparea blocurilor la 130.000 de lei dar mai este o oferta pentru CONSULTANTA pentru aceeasi anvelopare care este de 84.000 de lei??? Consultanta o ofera o firma cu un singur angajat din ilfov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here