•   Datornicii Făgăraşului au de achitat 25 milioane de lei la bugetul local
  •   44 de firme au de plătit 19 milioane de lei, dar invocă  insolvenţa şi falimentul
  •   Amenzi de 3,5 milioane de lei înregistrate la Primăria Făgăraş
  •   Dările locale majorate doar cu rata inflaţiei, de 3,32%

Bugetul municipiului Făgăraş s-ar majora substanţial dacă datornicii şi-ar achita dările locale. Pe lista neagră se află în principal societăţile comerciale care şi-au declarat insolvenţa sau au intrat în faliment. Li se adaugă făgărăşenii care, deşi au încălcat legea, ignoră plata amenzilor, sume care se achită la bugetul local.  Lista continuă cu persoanele care întîrzie să-şi plătească dările locale impuse de Codul fiscal. Dacă aceste sume ar intra în conturile Municipalităţii, bugetul local s-ar întregi cu cel puţin 50%. Datornicii Făgăraşului au de plătit suma de 25.979.635 lei, peste 5,5 milioane de euro, dar cea mai mare parte din această sumă nu se va mai regăsi în bugetul local niciodată. Şi asta pentru că peste 19 milioane de lei sînt  restanţele firmelor care s-au sustras an de an de la plata dărilor locale, iar acum patronii au părăsit definitiv Făgăraşul,  declarînd insolvenţa, care întotdeauna duce la  faliment.  Pînă în prezent,  firmele care se ocupă de insolvenţa şi falimentul  societăţilor comerciale care au funcţionat în  Făgăraş n-au adus aceste restanţe în contul primăriei, procesele datînd şi de 11 ani.  Cu 25 milioane de lei în plus la bugetul local,  care nu depăşeşte anual 50 de milioane de lei, se puteau asfalta toate străzile, (reamintim că un proiect de asfaltare al străzilor avea valoarea de 25 milioane de lei, dar acesta  se zbate în instanţă de peste 4 ani),  se puteau realiza documentaţiile tehnice  aferente realizării ocolitoarei scutind astfel contractarea împrumutului de la BCR, se putea realiza mutarea secţiei Pediatrie în pavilionul central al spitalului oferind astfel micuţilor pacienţi un mediu de tratament normal nu unul de ev mediu (proiectul costă 17 milioane de lei), se putea realiza reabilitarea clădirii fostei unităţi militare pentru a deveni sediu administrativ pentru  UAT Făgăraş, se putea realiza un Muzeu al rezistenţei anticomuniste, se puteau acorda facilităţi şi condiţii  investitorilor care atraşi în Făgăraş creau locuri de muncă şi exemplele ar putea continua.

Peste 3000 de făgărăşeni sînt restanţieri

Nu toţi făgărăşenii sînt cu plata la zi pentru impozitele şi taxele locale.  Mulţi dintre ei  nu mai ţin cont nici de bonificaţia de 10% pe care o primesc dacă îşi achită integral dările locale pînă la 31 martie, dar nici de tranşele trimestriale de care se pot folosi pentru aceste plăţi. Localnicii spun că trec pe la ghişeele primăriei cînd dispun de bani  sau, în cazul celor stabiliţi în străinătate, doar cînd se întorc  acasă în concedii.  Aşa se face că  făgărăşenii sînt restanţi la plata  impozitelor şi taxelor locale cu suma de 2.944.321 lei. Ei trebuie să ştie că neplata la termen atrage majorări de întîrziere şi penalităţi. Pe site-ul Primăriei Făgăraş sînt afişate numele  persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au achitat dările locale, însemnînd  impozite pe clădiri, terenuri şi autoturisme. Lista datornicilor adună 3124 persoane.

Campioni la amenzi

Făgărăşenii sînt campioni şi la amenzi. Unul din 15 făgărăşeni a primit cel puţin o amendă de la oamenii legii, pe care, în majoritatea cazurilor, nu a achitat-o. Primăria Făgăraş are de recuperat nu mai puţin de 3.558.389 lei din amenzile neachiate de către 1572 de persoane.   Amenzile provin din dosarele aflate pe rolul instanţei pentru munca în folosul comunităţii, în acest caz fiind vorba despre 230 de persoane, dar şi de circulaţie, acestea din urmă ridicîndu-se la suma de 963.825 lei.

44 de firme sînt  în insolvenţă şi faliment

Nici agenţii economici nu sînt la zi cu plata taxelor şi impozitelor. Un număr de 213 societăţi comerciale au de achitat restanţe de  la 6 lei pînă la 2.000.000 de lei. Debitele cele mai mari, dar şi greu de recuperat,  le au 44 de societăţi comerciale care se află în insolvenţă sau faliment. Datoriile acestora faţă de bugetul local sînt în valoare de  19.476.925 lei.

Făgărăşenii nu preferă plăţile cu cardul

Impozitele şi taxele locale se pot achita atît la ghişeele de la Serviciul venituri bugetare, dar şi cu cardul. Cei mai mulţi localnici preferă să plătească la ghişee de unde primesc chitanţele aferente plăţilor şi prea puţini cu cardul. În privinţa plăţii on-line,  aceasta  nu a fost folosită , deocamdată, de făgărăşeni.  În luna ianuarie 2018 au plătit  taxele la ghişeu 5255 persoane, un total de 912.502 lei,  iar în inauarie 2019 s-au emis  5621  chitanţe cu un total de 839.541 lei. În ianuarie 2018 au plătit cu cardul 231 persoane, suma fiind de 70.068 lei, iar în ianuarie 2019 un număr de 285 persoane au plătit cu cardul, suma fiind de 97.607 lei. La 31 decembrie  2018, conform datelor puse la dispoziţie de şefa Serviciului Venituri bugetare, Maria Boeriu,   s-au încasat 1.063.833 lei din care impozite curente 621.066 lei.

Taxa de folosinţă clădiri a speriat chiriaşii Primăriei Făgăraş

Chiriaşii Primăriei Făgăraş au fost şocaţi să afle că taxa de folosinţă pentru clădirile închiriate este  de 4 ori mai mare decît anul trecut. De exemplu, la o chirie de 200 lei/lună, taxa de folosinţă a spaţiului, era în 2018, conform Codului fiscal, de 53 lei/luna. În 2019, aceasta a fost calculată la 220 lei/lună.  Şi pentru că impozitele şi taxele locale n-au fost modificate prin HCL pentru anul 2019,  calculaţia primită de chiriaşi avea strecurată o greşeală.  Daniel Ludu, directorul economic al Primăriei Făgăraş,  spune că lucrurile se vor reglementa  fiind  vorba despre reevaluarea clădirilor care trebuie realizată de proprietar   din 3 în 3 ani. ,,Primăria Făgăraş a realizat aceste reevaluări şi  au fost aprobate  prin HCL 436 din 19 decembrie 2018, dar valorile n-au ajuns la Serviciul de taxe şi impozite pentru a se face rectificarea. Prin urmare, programul fiscal a calculat taxa  fără noile valori. Primăria trebuia să trimită înştiinţări, iar în baza acestora chiriaşii aveau obligaţia, conform Codului fiscal, să  depună la Primărie  declaraţiile  de impunere.  Avînd în vedere situaţia,  vom face noi aceste proceduri” a explicat directorul Daniel Ludu. Oricum cîţi dintre făgărăşeni cunosc prevederile Codului fiscal pentru a se conforma, mai ales dacă nu primesc, la început de an, înştiinţările privind valorile taxelor şi impozitelor.

 

Taxele şi impozitele locale nu s-au majorat

Impozitele şi taxele care se aplică în 2019 au fost aprobate de consilierii locali în luna  aprilie 2018 prin HCL nr. 97. Conform actului normativ local făgărăşenii plătesc în 2019 aceleaşi dări ca şi în anul trecut. Valorilor calculate, conform Codului fiscal, li se aplică doar rata inflaţiei care a fost de 3,32%,valoare dată de  Direcţia Judeţeană de Statistică Braşov.  Pentru o mai bună informare a contribuabililor făgărăşeni, Maria Boeriu, şeful Serviciului venituri bugetare din cadrul Primăriei  Făgăraş, a exemplificat nivelul impozitelor  locale pentru persoanele fizice în cazul clădirilor rezidenţiale.  ,,Dacă în anul 2018 pentru un apartament cu 3 camere  cu  o suprafaţă desfăşurată de 76 mp din zona A, s-a plătit un impozit de 127 lei, în acest an se va plăti un impozit de 132 lei. În cazul unei garsoniere de 20 mp din zona B, s-a plătit în 2018 un impozit în valoare de 48 lei, iar în acest an se va plăti cu un leu mai mult, respectiv 49 lei. Pentru un apartament cu 2 camere din zona B, cu 60 mp suprafaţă desfăşurată,  s-a plătit în 2018 un impozit în valoare de 78 lei, iar în acest an, adăugîndu-se rata inflaţiei, se ajunge la 81 de lei. Pentru un teren de 350 mp din categoria de folosinţă ,,curţi construcţii” s-a plătit un impozit de 189 lei anul trecut, iar în 2019 va fi de 195 lei” a explicat Maria Boeriu.

 

Taxa auto mai mare cu rata inflaţiei

Şi în cazul taxei pentru autoturisme  valorile au fost indexate doar cu rata inflaţiei.   Pentru un autoturism  cu capacitatea cilindrică de 1998 cmc s-a plătit anul trecut o taxă de 180 lei, iar în acest an aceasta va avea valoarea calculată la 190 lei.  În cazul unui autoturism  cu capacitatea cilindrică de 1493 cmc se va plăti, în acest an, o taxă de 64 lei. Maria Boeriu mai spune că impozitele pe mijloacele  de transport  sînt nemodificate de 10 ani. ,,Făgărăşenii trebuie să ştie că impozitul pe clădiri şi terenuri  pentru persoanele fizice se calculează diferenţiat pe zone şi categorii de folosinţă.  Cota de impozitare la clădiri pentru persoane fizice a fost de 0,08% începînd cu anul 2016, iar pînă atunci cota de impozitare era de 1%” a mai explicat Maria Boeriu.   În cazul clădirilor  nerezidenţiale, pentru persoanele fizice, coeficientul aplicat în 2019 la calculul impozitului este de 0,2% din valoarea de dobândire sau evaluare, la fel ca şi în 218.

Impozitele pentru persoanele juridice

La persoanele juridice, impozitul pe clădiri se determină ţinînd cont de valoarea achiziţiei sau de cea rezultată în urma evaluării, dar şi de destinaţia clădirii. ,,În cazul clădirilor rezidenţiale, reevaluate, cota de impozitare este de 0,2%. Pentru clădirile nereevauate se aplică cota de 5%. Pentru clădirile nerezidenţiale, cota de impozitare este de 1,12%, iar pentru clădirile nerezidenţiale utilizate în domeniul agricol, cota este de 0,4%. Cota de impozitare la clădiri în cazul celor evaluate a rămas nemodificată de 10 ani. Persoanele fizice şi juridice au obligaţia să reevalueze clădirile avute în proprietate, persoanele fizice odată la 5 ani, iar cele juridice  odată la 3 ani, iar raportul de evaluare să fie depus la Registratura Primăriei Făgăraş. Termenul de depunere este pînă la 31 martie” a mai spus şefa Serviciului venituri bugetare.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here