sdr
  •  
    sdr

    Făgărăşenii nu-şi asumă responsabilitatea afirmaţiilor şi de aceea nu depun plîngeri scrise la Primăria Făgăraş deşi au nemulţumiri

Clienţii şi taximetriştii din Făgăraş îşi aduc reciproc critici. Primii au întocmit o listă lungă a acuzaţiilor faţă de transportul în regim de taximetrie de pe raza oraşului: fumatul în incinta maşinilor, muzica prea tare şi mai ales a manelelor, refuzul comenzilor şi aparatul de taxat ţinut ca decor în loc să fie pus în funcţiune  la pornirea în cursă. La rîndul lor, taximetriştii îşi prezintă nemulţumirile atît faţă de clienţi, dar şi faţă de autoritatea locală: unii clienţi se sustrag plăţii curselor, locuri de parcare prea puţine, staţii taxi  prost amplasate, goana după amenzi a angajaţilor autorităţii locale. Puse faţă în faţă, fiecare parte pare îndreptăţită să ceară îndreptarea lucrurilor şi cere Primăriei Făgăraş să reglementeze situaţia astfel ca transportul în regim de taximetrie să nu mai înregistreze sincope.  Cel mai lăudat taximetrist din Făgăraş este şi cel mai vechi. Jenică Ștefănescu îşi transportă cu taxiul său de 35 de ani clienţii şi spune că taximetria este o activitate plăcută. A ajutat şi clienţii care n-au avut bani să achite cursa şi astfel şi-a făcut un caiet al datornicilor. L-a completat ani la rînd, iar cînd a văzut că lista nu se reduce a renunţat la şirul restaţierilor.

Făgărăşenii nu depun plîngeri scrise

Activitatea de taximetrie din Făgăraş a fost reglementată şi modificată prin HCL 262 din 2017 cînd consilierii locali au validat şi Regulamentul de aplicare al serviciilor în regim de taximetrie. De atunci activitatea agenţilor economici cu acest obiect de activitate este verificată de compartimentul din Primăria Făgăraş la care este încadrat Andrei Filip, dar şi de poliţiştii locali. Deşi făgărăşenii se plîng de prestaţiile unor taximetrişti,  Andrei Filip spune că la Primăria Făgăraş nu au fost înregistrate plîngeri scrise în baza cărora să se ia măsuri faţă de firmele de taximetrie. ,,Nu avem plîngeri scrise faţă de serviciile de taximetrie din Făgăraş. Clienţii nemulţumiţi trebuie să depună la Registratura Primăriei plîngerile în care să îşi spună problemele întîmpinate. În urmă cu cîţiva ani am avut astfel de probleme, iar firmelor în cauză le-au fost suspendate autorizaţiile de funcţionare” explică Andrei Filip.   Pentru încălcarea regulamentului adoptat prin HCL 262/2017, Andrei Filip spune că taximetriştii sînt sancţionaţi cu amenzi de la 100 la 500 de lei.

54 sancţiuni într-un an

Conform aceluiaşi regulament, Poliţia Locală Făgăraş are atribuţii în verificarea activităţii de transport în regim de taximetrie. Aşa cum explică Lucian Petri, directorul Poliţiei Locale Făgăraş, poliţiştii locali verifică  doar  aplicarea prevederilor privind regimul de circulaţie şi staţionare al maşinilor care practică taximetria. ,,Verificăm regimul circulaţiei, respectarea staţiilor amenajate de Primăria Făgăraş, parcarea regulamentară, oprirea în alte locuri decît cele legale, etc” spune directorul Lucian Petri.  Pe parcursul anului 2018, poliţiştii locali au dat 54 de sancţiuni pentru nerespectarea acestui regulament.  Amenzile sînt de la 100 la 500 de lei, iar persoana sancţionată poate achita jumătate din sumă în teren de 15 zile de la emiterea procesului verbal de contravenţie. ,,Am înregistrat şi contestaţii la sancţiunile date. În 2018 au fost 7-8 contestaţii în instanţă, iar numai 1 sau 2 amenzi au fost transforate în avertisment. Au fost emise 28 de amenzi pentru staţionare în vederea preluării clienţilor în alte locuri decît cele  autorizare. 10 sancţiuni  au fost date persoanelor care activau fără certificat de pregătire profesională eliberat de ARR. În acest caz amenda este de minim 500 de lei şi maxim 1000 lei. O altă sancţiune a fost dată unui conducător auto căruia i-a expirat atestatul profesional eliberat de ARR. Un număr de 15 sancţiuni au fost date persoanelor care au ocupat locurile destinate saţionării taxiurilor. În acest caz amenzile sînt de la 100 lei la 500 lei. În acest an nu s-au înregistrat abateri semnificative în acest domeniu. Au fost date 2 amenzi taximetriştilor care au staţionat  în alte locuri decît staţiile amenajate. Poliţiştii locali participă la acţiuni comune cu Primăria Făgăraş prin care se verifică respectarea HCL 262/2017. Anul trecut am avut două astfel de acţiuni. Pot spune că nu am avut, deocamdată, cazuri de suspendare a autorizaţiei de funcţionare” a spus Lucian Petri, directorul Poliţiei Locale Făgăraş.

Caiet cu datornicii curselor

  •   ,,De 35 de ani sînt taximetrist,  îmi place să conduc mașina, îmi place să socializez, respect regulamentul de funcționare și regulile de circulație. În ultimii ani clienții s-au schimbat, unii nu își plătesc cursa scuzîndu-se că nu au bani și cînd ajungem la destinație dispar într-o scară de bloc.  Am avut un caiet în care mi-am notat datornicii, dar l-am aruncat pentru că banii nu îi mai recuperez. Ca să nu mai am surprize pentru cursele exterioare cer banii în avans, iar la final cînd  dau bonul plătește diferența. Nu  refuz clienții și nici nu-i aleg, am ales această meserie și îmi fac treaba așa cum știu mai bine. Nu am primit amenzi pentru că am respectat stațiile. După 35 de ani de vechime am ajuns la concluzia că pensionarii sînt cei mai civilizați clienți” a spus Ștefănescu Jenică, 70 de ani, taximetrist.

Clienţii beţi sînt refuzaţi

  •  ,,Locurile de parcare pentru taxiuri sînt insuficiente în locurile cu vad. La gară sînt locuri libere, dar acolo nu sînt clienți. Cea mai bună stație este la Piaţa Agroalimentară, dar locurile sînt insuficiente. De 15 ani fac taximetrie și am avut fel și fel de clienți, pe cei  în stare de ebrietate îi refuz, este dreptul meu conform regulamentului” a spus Gheorghe Bejenariu, taximetrist.

Staţia de la Romarta, cea mai criticată

  •  ,,Din 1983 fac taximetrie și fără ceas nu plec din stație, dar  sînt colegi care demontează  caseta de pe mașină și circulă fără ceas. În acest caz clientul este  afectat, va plăti 2 – 3 lei în plus pentru cursa respectivă. Taximetriștii nu își aleg clienții, așa ceva nu există. În Făgăraș sînt mai multe stații, dar în unele pierzi timpul pentru că nu sînt clienți. O stație bună este la Romarta, dar au amenajat parcarea prost cu niște borduri. Trebuie să avem grijă cum stăm în stație că altfel ne blocăm unii pe alții” Dan H., de 68 ani, taximetrist.
  •  ,,Conform legii nu ai voie să refuzi clienții, pentru că se poate ajunge pînă la retragerea licenței. Nu poți refuza un client sau mai grav să-l dai jos pentru că are bagaj. Așa ceva nu se face. În Municipiul Făgăraș sînt 96 de taxiuri, iar locurile din stații nu acoperă numărul taxiurilor.În  perioada 2003 – 2007 a mers cel mai bine, însă atunci numărul taxiurilor era mult mai mic. Unele stații ar trebui desființate pentru că nu sînt clienți. De 9 ani sînt taximetrist și îmi fac datoria așa cum trebuie, mașina este curată și clientul este respectat” a spus Gheorghe Nițu de 41 ani, taximetrist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here