Babele din Martie reprezintă un obicei  din rînduiala populară tradiţională, iar alegerea „babelor”   avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale.  Legenda  spune că „Babele” erau nişte  vrăjitoare , iar prin puterea lor puteau  să influenţeze starea vremii într-o singură zi. Aşa cum  Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă peste  iarnă.   Se mai spune că ,,babele”  pot influenţa  starea sufletească şi dispoziţia pe tot parcursul anului. Potrivit tradiţiei populare, începînd cu 1 şi pînă pe 9 martie se alege o zi, sau o babă,  care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziţia fiecăruia, pînă la „babele” de anul următor.   Se mai spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie.

Zilele ,,babelor” şi  data naşterii fiecăruia

Astăzi, alegerea Babelor a devenit doar un joc şi chiar se alege la întîmplare. Sînt însă persoane care fac această alegere ţinînd cont de ziua de naştere.   Dacă data naşterii celui ce vrea să afle în ce stare sufletească îl găsesc babele, are o cifră mai mare decît cifra nouă, atunci se obişnuieşte să se calculeze suma celor două cifre şi astfel se poate lesne ghici ziua babei.  În tradiţia popular însă ,  zilele nu erau repartizate întîmplător, de regulă, cea de-a noua zi revenea  celei mai autoritare şi importante dintre femeile casei.   Zilele babelor sînt considerate purificatoare şi dătătoare de speranţă veşnică în viaţă.     Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decît ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea  ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.

Legenda Babei Dochia

Baba Dochia   avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lîna, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi dă o floare albă și îi spune să spele lîna cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că-și văzuse nora cu floarea în mînă. Ea își pune 9 cojoace de blană și urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă și i se udă cojoacele. Se dezbrăca rînd pe rînd de cojoace, iar cînd rămîne în cămașă, vine gerul și o îngheață. Dumnezeu a transformat-o în stîncă, împreună cu oile, să rămână amintire.  În această perioadă, femeile poartă mărţişoare şi primesc flori, de obicei flori care aduc primăvara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here