Procurorii de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Făgăraş  nu au organizat proteste la fel ca şi omologii lor din Braşov sau alte judeţe. Punctul de vedere al lor a fost remis Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Braşov. ,,Achiesăm la hotărîrea   Secţiei pentru procurori din cadrul CSM în privinţa modificărilor aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă” a explicat prim-procurorul Elena Mirela Roncea.

Comunicatul Secţiei pentru procurori din CSM

,,Secţia pentru procurori a luat act de declaraţiile Ministrului Justiţiei privind modificările aduse legilor justiţiei în şedinţa de guvern de astăzi 19.02.2019, prin Ordonanţă de Urgenţă. Facem precizarea că membrii Secţiei au luat la cunoştinţă de conţinutul Ordonanţei de Urgenţă în data de 18.02.2019, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare. Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii. Subliniem că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori. Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere. Procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană. Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”  se arată în Comunicatul  Secţiei  pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dat publicităţii la data de 19 februarie a.c.

Proteste la Braşov

Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov a decis suspendarea activităţii o săptămînă, în semn de protest faţă de modul brutal în care a fost modificată legislaţia în domeniul justiţiei prin Ordonanţă 7. Începînd de luni, 25 februarie a.c.,  vor fi asigurate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, doar urgenţele. Aceeaşi decizie a fost luată şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul de Minori şi Familie Braşov. Decizia fără precedent a procurorilor braşoveni vine după ce multe alte parchete din Bucureşti şi din ţară au anunţat măsuri similare. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov cei din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov au transmis  un comunicat de presă prin care au anunţat suspendarea activităţii, cu excepţia cauzelor care prezintă urgenţă. Magistraţii braşoveni solicită Parlamentului „să modifice Legea nr. 90/2001 în sensul restricţionării dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei şi al legislaţiei penale”. Tot parlamentarilor li se solicită „să ia în dezbatere, de urgenţă, a OUG 7/2019 şi modificarea prevederilor neconstituţuionale şi eronate pe care le conţine, inclusiv abrogarea art. 881 – 889 cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi art. 65 alin. 1 lit. i din Legea nr. 303/2004 aşa cum a fost modificat prin OUG 7/2019 deoarece este inadmisibil a se introduce prin OUG un caz nou de excludere din magistratură; de asemenea, apreciem că toate textele criticate de Hotărârea CSM 95/20.02.2019 trebuie eliminate deoarece crează grave dificultăţi în înfăptuirea justiţiei”. De asemenea, procurorii îi cer preşedintelui României „să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG 7/2019 deoarece se încalcă principiul constituţional al controlului ierahic”, iar avocatului poporului să „procedeze de urgenţă la contestarea la Curtea Constituţională a OUG 7/2019 întrucât prezintă elemente clare de neconstituţionalitate”. Procurorii braşoveni mai cer şi respectarea recomandărilor MCV, care sunt obligatorii, iar nerespectarea acestora poate conduce la activarea art. 7 TFUE (Tratatul UE).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here