•   Comemorarea eroilor Rezistenţei Anticomuniste a adunat sute de persoane la Monumentul din faţa castelului medieval de la Făgăraş
  •   Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a creat emoţie participanţilor la parastas
  •   ,,Forţa care ne uneşte este crezul nostru  într-o Românie creştină şi autentică” a spus pr. Amfilotie de la Mănăstirea Diaconeşti- Bacău
  • Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov a depus o coroană de flori
  •  

    https://youtu.be/jtSz0XBerGA

 

,,Canonizaţi sfinţii închisorilor”  a fost îndemnul Frăţiei Ortodoxe  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, care  a participat la comemorarea foştilor deţinuţi politici  organizată la Făgăraş sâmbătă, 9 martie 2019, în faţa Monumentului edificat în memoria ororilor regimului comunist de la  intrarea în Cetatea medievală. Evenimentul a fost emoţionant, a strâns lacrimi, a creat  celor prezenţi în număr mare  sentimente de patriotism, iar unora  dorinţa de a afla răspunsuri legate de istoria contemporană a ţării, despre jertfa  bunicilor şi străbunicilor  lor. 9 Martie a fost legiferată ca zi a foştilor deţinuţi politici din România, iar acelaşi act normativ  obligă autorităţile locale să organizeze manifestări dedicate acelora care au luptat împotriva regimului comunist, jertfindu-se pentru păstrarea demnităţii  neamului românesc şi a credinţei creştine.  Este ziua în care se prăznuiesc cei 40 de mucenici de la Sevastopol a căror jertfă  a fost pentru credinţa în Hristos.  Acelaşi crez în Hristos şi credinţa creştină l-au avut şi românii ucişi în închisorile şi lagărele  de exterminare ale regimului comunist. Comemorarea organizată la Făgăraş de Primăria Făgăraş şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici a pus faţă în faţă supravieţuitorii gulagului comunist şi urmaşii acestora, Armata, Biserica, autorităţile locale, asociaţii, partide  şi generaţia tânără, elevii şcolii de azi. Slujba de pomenire a fost înălţătoare, unind parcă pe ce ce sunt cu cei care au plecat spre veşnicie, aşa cum spun versurile  troparului  ,,Veşnica pomenire”.

Cu gândul departe în timp, la cei dragi  

La ora stabilită pentru începerea evenimentului, ora 12.30,  în faţa monumentului aşteptau supravieţuitorii  persecuţiilor fostei securităţi. Foştii deţinuţi politici din toată Ţara Făgăraşului, atât câţi mai sunt, şi-au ocupat locurile, aşteptând  pomenirea celor care le-au fost în anii de prigoană camarazi, taţi, fraţi, mame, şi copii. S-a instalat o atmosferă  încărcată de emoţie, foştii deţinuţi politici  privind spe monument cu gândul însă departe în timp la cei dragi. Vasile Bucelea din Viştea de Sus  îşi rememora cei 25 de ani de temniţă grea scrişi pe sentinţa nemiloasă a comuniştilor pentru vina de a-şi ajuta un camarad cu o pereche de ghete. În gând şi-a derulat filmul suferinţelor din infricoşătoarea închisoare Gherla sau Jilava sau din lagărele de muncă, dar şi imaginile familiei sale, a soţiei, a copiilor,  de care a fost lipsit de securişti.   Eugenia Petrişor, sora eroului Ion Gavrilă Ogoranu, şeful luptătprilor din Munţii Făgăraşului, s-a rugat pentru întreaga sa familie, soţul, părinţii, sora Ileana, fratele Ion, unchi, mătuşi, neamul cel mai prigonit de securişti. ,,Atât cât pot voi participa la parastas, asta mi-a mai rămas de la ei. Este mare lucru că le pot auzi numele rostit fără teamă de cei mulţi. De la 9 ani am cunoscut suferinţa, am fost crescută de Securitate în bătăi, lipsuri, frică, durere” a spus Eugenia Petrişor.

Sute de participanţi

Platoul din faţa monumentului a devenit neîncăpător. Un sobor de preoţi era pregătit pentru ceremonialul religios al parastasului. O grupă de militari de la Şcoala de Infanterie Făgăraş aştepta onorul. Garda Cetăţii Făgăraş şi-a luat locul pentru ceremonie. Elevii de la şcolile din municipiu aşteptau şi ei începerea evenimentului. Bunicii de la azilul AVIV împreună cu personalul centrului purtau coroana pe care să o depună la baza monumentului pentru cinstirea jertfei  celor care au format Rezistenţa Anticomunistă. Peste 50 de tineri de la Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, veniţi de la Bacău, Ploieşti, Neamţ, alături de   preotul Amfilotie Brânză de la Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” -Diaconeşti din judeţul Bacău au sosit la monument îmbrăcaţi în straie populare purtând drapele tricolore şi icoana Sfântului Gheorghe preluată de la Biserica Sf. Nicolae din Făgăraş, însoţindu-i   protopopul Marius Corlean şi preotul Ioan Paroş.   Într-o astfel de atmosferă s-a intonat Imnul României, când liniştea  instalată a dat fiecăruia prilejul să se gândească la acelaşi crez: unitate, credinţă, libertate şi demnitate.   Slujba de pomenire a fost oficiată de preoţii ortodocşi, singurii care au răspuns  ,,prezent” invitaţiei. N-au fost multe alocuţiuni, dar cele care s-au rostit au spus totul. Cum afirma despre luptătorii din Rezistenţa Anticomunistă primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu: ,,Oameni cu coloană vertebrală care au luptat împotriva minciunii, care nu s-au vândut  pentru bani şi funcţii”.

 

Ioan Bucelea: ,,Comemorarea este un îndemn la neuitare a jertfelor înaintaşilor noştri”

,,Este o mare bucurie să ne întâlnim a cincea oară la Monumentul care ne reprezintă cu ocazia zilei de 9 Martie, Ziua deţinuţilor politici din România, care este şi ziua celor 40 de mucenici de la Sevastopol. Este o zi de  pomenire a celor care au pătimit în timpul  regimului comunist, apărând credinţa şi demnitatea poporului român. Participăm la parastasul foştilor deţinuţi politici din Ţara Făgăraşului căzuţi în munţi, în anchetele din beciurile securităţii, în lagărele de muncă din minele de plumb de la Cavnic şi Baia Sprie, precum şi în Gherla, Aiud, Făgăraş, Sighet şi Piteşti, unde morţii erau îngropaţi în gropi comune numai de ei ştiute. Acest parastas este  o comemorare a celor care nu mai sunt printre noi  şi totodată un îndemn la neuitare a jertfelor înaintaşilor noştri. Noi suntem  ultimii supravieţuitori ai celor care şi-au jertfit  fără ezitare tinereţea, familia, viitorul şi viaţa. Dumnezeu să-i ierte!” a rostit fostul deţinut politic Ioan Bucelea, secretarul filialei AFDPR Făgăraş după ce a rugat audienţa să ţină un moment de reculegere.

Pr. Amfilotie: ,, Să stingem în noi timorarea, neştiinţa, uitarea acestui act de mare  credinţă şi jertfă”

,,Noi cei de la Episcopia Romanului şi Bacăului împreună cu Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, am trecut Carpaţii  cu bucurie şi am ajuns astăzi aici, în inima României. Am venit cu bucuria  să discutăm şi să vă grăim  cum trăim acest eveniment pentru că atunci când spunem Făgăraş spunem trăinicie, spunem credinţă, spunem istorie. Vin cu nădejde pe aceste meleaguri. Când văd aici Armata, Biserica, Şcoala, privesc cu nădejde  spre cei care au luptat pentru neamul nostru. Biserica şi Armata au reprezentat braţele Crucii poporului nostru. Să dea Dumnezeu să stingem în noi timorarea, neştiinţa, uitarea acestui act de mare  credinţă şi jertfă pentru neamul nostru. Din nou suntem la o răscruce, există o tendinţă ca dintotdeauna să îndepărtăm  tot ce este autentic, frumos şi adevărat. Dar trebuie să rămânem  în duhul strămoşilor noştri.  Noi avem tineri frumoşi, nu aşa cum ne spun alţii că suntem 25% handicapaţi, 48% analfabeţi. Nu ne mai luăm după statisticile nimănui, cunoaştem tendinţele acestea de a ne denigra, şi atunci cine poate să simtă mai bine ca noi drapelul nostru tricolor, imnul pe care l-am cântat, rugăciunea pe care am rostit-o împreună! Cine poate să conteste ceea ce simţim în sufletele noastre şi nădăjduim în mintea noastră! De aceea aş vrea ca toate acestea să ne unească, să fim mai neînfricaţi, cu mai mulţi vlădici, mai mulţi generali, ofiţeri de armată şi personalităţi, astfel putem fi uniţi toţi şi conştienţi că numai în această unitate biruim. Ne mândrim că suntem români şi creştini, ne bucurăm  că putem trăi aici, iar forţa care ne uneşte este crezul nostru  într-o Românie creştină şi autentică  de acum şi până în veacul lăsat de Dumnezeu. Cei care sunt sub cruce şi cad sub cruce nu-s de plâns, cei care nu au Cruce sunt de plâns. Cum a zis Hristos:  Nu mă plângeţi pe Mine! Noi ne mândrim  şi avem identitate în Crucea aceasta. Suntem nişte voluntari  pe  Calea Crucii şi avem ce-i mai sfânt,  românesc  şi creştin” a spus preotul Amfilotie Brânză de la Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” -Diaconeşti din judeţul Bacău.

Marius Boeriu, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987: ,,Un eveniment impecabil organizat la Făgăraş”

,,Dacă spunem Ţara Făgăraşului şi Rezistenţa din munţi spunem totul. Aici a fost nucleul Rezistenţei Anticomuniste. Alături de Ţara Făgăraşului ne situăm şi noi cei de la Asociaţia 15 Noiembrie 1987. Un alt simbol al judeţului nostru este şi Liviu Cornel Babeş care şi-a dat foc în Poiana Braşov, la 2 martie, şi-l comemorăm an de an.  La Braşov din păcate  nu s-a organizat astăzi un eveniment, a fost amânat pentru 11 martie la ora 12.00. Am fost de dimineaţă la monument cu coroană, au venit şi jandarmii şi  nu era nimeni. Am sunat la Prefectura Braşov, iar de la cabinetul prefectului ni s-a spus că s-a amânat.  Este un eveniment  foarte important, 40 de mucenici, ne-am şocat când am aflat că s-a amânat pentru altă zi. Este ca şi cum Biserica Ortodoxă Română ar amâna Invierea.  Atunci am plecat la ceremonia organizată la Făgăraş. Şi noi cei de la Asociaţia 15 Noiembrie 1987 ne simţim tot deţinuţi politici, ultimii deportaţi ai României. Organizarea de la Făgăraş a fost impecabilă. Vom veni şi la anul” a spus după ceremonie Marius Boeriu, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, cu origini în Văleni-ul Ţării Făgăraşului.

Depuneri de coroane

Un moment emoţionant l-a reprezentat depunerea de coroane la baza monumentului.  Rând pe rând  s-au aliniat  cei care au ţinut să marcheze prin acest gest memoria foştilor deţinuţi politici. Directoarea Casei de Cultură, Diana Gribincea,  a ordonat  depunerea coroanelor : Frăţia Ortodoxă, Primăria Făgăraş, AFDPR, Asociaţia 15 Noiembrie 1987, Muzeul Ţării Făgăraşului, CL Făgăraş,  AVIV Făgăraş,  Liceul Teologic, Liceul dr. Ioan Şenchea, Colegiul Alexandru  Vijoli,  Salco Serv SA, Jandarmeria, Armata, partidele politice, unul după altul. A fost cel mai mare număr de coroane depus la monument din ultimii cinci ani încoace. Organizatorii au împărţit tuturor celor prezenţi pachete şi colivă. La finalul ceremoniei s-a auzit ,,Imnul camaradului căzut”  cântat de Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe căreia i s-au alăturat cei prezenţi.   Manifestarea s-a încheiat cu promisiunea că la 9 Martie 2020, ceremonia se va organiza pentru a 6-a ediţie. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here