•  Trei fraţi din Victoria au fost  internaţi de urgenţă în Centrul    ,,Domino” din Codlea
  •   Elena Blaga, bunica lor, este  cercetată penal pentru că şi-a bătut nepoata
  •   Fraţii Tudorache critică dur viaţa din centrul ,,Domino”

 

Se spune că ,,bătaia este ruptă din rai”. Şi unii părinţi o mai practică şi în ziua de astăzi pentru a-şi educa pruncii. Numai că în astfel de cazuri, copiii pot reclama comportamentul violent al adulţilor la poliţie, iar ceea ce urmează se transformă în  dosare penale. Fraţii Tudorache din Victoria aflaţi în grija bunicii lor materne au dus-o pe bunica lor în faţa poliţiştilor după ce a pedepsit-o pe Antonia, cea mai mare dintre fraţi. Cazul fraţilor Tudorache din Victoria a ajuns şi  în vizorul angajaţiilor de la DGASPC Braşov. Cei trei minori, Antonia, Darius şi Dragoş, au fost internaţi în regim de  urgenţă sîmbătă, 2 martie 2019, la Centrul ,,Domino” din  Codlea. Ei au ajuns în grija DGASPC Braşov după ce au dormit o noapte sub cerul liber în urma unui scandal în familie. Nici în centrul de plasament de la Codlea nu s-au adaptat, iar după două zile  au vrut să fugă din instituţie. Cei trei copii au fost abandonaţi de părinţi în urmă cu 9 ani, iar de atunci  au fost luaţi în grijă de bunica maternă şi au locuit alături de ea  pe strada Muncii, în baraca nr. 7.   Bunica pruncilor, Elena Blaga, a primit statut de asistent maternal în 2013, iar de atunci ajutorul financiar plătit de la buget a fost 2000 lei/lunar. Monitorul de Făgăraş a organizat în 2013 o campanie de sprijin pentru Elena Blaga şi nepoţii ei, campanie la care s-au alăturat foarte mulţi localnici, asigurînd   temporar familiei cele necesare unui trai decent.

 

Bunica: ,,I-am aplicat o pedeapsă”

,,Părinţii i-a abandonat  de cîţiva ani şi eu i-am crescut. Am încercat să le ofer cele mai bune condiţii, să meargă la şcoală, să fie educaţi. În urmă cu cîteva zile Antonia m-a supărat, a avut un prieten, mi-a vorbit urât şi am pedepsit-o. Am pus-o în genunchi cu mîinile sus şi i-am dat câteva palme. Între noi a intervenit concubinul meu şi atunci l-am dat afară din locuinţă, moment în care ua plecat Antonia şi cu Darius. Aşa au ajuns la poliţie şi apoi au fost internaţi la centrul ,,Domino” din Codlea. Eram nervoasă şi nu m-am controlat” a spus bunica, Elena Blaga.

 

Antonia: ,,Am vrut să fugim din centrul ,,Domino”

,,Nu am realizat cât de greu va fi departe de bunica. De la un scandal am ajuns la centrul ,,Domino” din Codlea. Bunica m-a pedepsit, iar concubinul ei  a încercat să-mi ia apărarea şi scandalul a fost gata. În noaptea respectivă am dormit afară, iar a doua zi, împreună cu  concubinul bunicii, ne-am dus la poliţie unde am depus o plângere. După cîteva ore, reprezentanţii de la Braşov au venit la Victoria şi ne-au internat de urgenţă în centrul ,,Domino” din Codlea, undeva  la etajul I al clădirii. Sâmbătă şi duminică am stat cuminţi, însă nu ne-am putut acomoda. Angajaţii centrului ne-au certau, nu aveam voie să ne plimbăm, iar mâncarea era îngrozitoare. Pentru noi a fost un şoc, ne-am trezit între străini, departe de bunica. Abia atunci am realizat că am greşit. Luni, 4 martie a.c., am hotărît să fugim din centru. Împreună cu fraţii mei, am blocat uşa cu mobilier şi am încercat să rupem gratiile de la geam, dar nu am reuşit. Imediat la uşa noastră au ajuns angajaţii centrului şi ne-au rugat să deblocăm uşa. În prima fază ne-au făcut morală, ne-au certat,  dar nu i-am băgat în seamă şi  le-am spus că vrem acasă la bunica. Marţi, 5 martie a.c., a venit bunica şi ne-a luat acasă. A trebuit să declar pe propria răspundere că nu o mai supăr pe bunica, că nu o să mai vorbesc urât, nu o mai jignesc şi mă duc la orele de curs. Și bunica a declarat la rândul ei că nu o să mă mai pedepsească şi nici n-o să mă mai bată” a spus Antonia Tudorache.

 

Antonia: ,,Am declarat multe minciuni”

,,Am ajuns la centrul ,,Domino” pentru că bunica l-a alungat pe  concubin din locuinţă, iar nouă ne-a  fost milă de el şi l-am urmat. Am dormit o noapte afară acoperiţi cu două pilote, iar  a doua zi ne-am dus la poliţie şi am declarat o serie de minciuni pentru că eram supărată. Bunica, la âîndul ei, s-a supărat pe noi  şi a făcut o criză de nervi.  Am minţit fără să am motiv, dar   nu o să mai fac pentru că mi-am dat seama cât de bine este acasă. Când nu o ascultam pe bunica ne ameninţa că ne dă la casa de copii, acolo nu o să ajung pentru că este îngrozitor. Îi compătimesc pe toţi copiii care sunt nevoiţi să locuiască într-o astfel de instituţie” a mai spus Antonia.

 

Bunica: ,,Am greşit”

,,Copiii s-au ataşat de concubinul meu, Miron, şi m-am înfuriat când acesta a încercat să-i ia apărarea Antoniei.  L-am dat afară din locuinţă fără să mă gîndesc la copiii, că  vor fi afectaţi. Dacă ştiam nu-l dădeam afară seara.  Copiii trebuie să mă ascule, sunt la o vîrstă în care anturajele sunt periculoase. Antonia a mai fost pedepsită pentru că a meritat, nu o pot lăsa să facă ce vrea ea. M-am chinuit cu ei, până să-mi ofere statul ajutor. Ca să nu rabde foame am cerşit pe la uşile localnnicilor câte o felie de pâine.  Când i-au părăsit părinţii aveam un ajutor social de 120 de lei pe lună. După atâta suferinţă, copiii trebuie să mă asculte” a spus Elena Blaga.

 

Concubinul: ,,Am dormit sub cerul liber”

,,Scandalul a pornit vineri, 1 martie a.c., când m-a dat afară din locuinţă pentru că am intervenit să nu mai dea în fată.  Alături de mine a plecat  Antonia şi Darius. În noaptea respectivă am dormit sub cerul liber. Din curtea bărăcii, am luat două pilote şi am dormit lângă clădirea de la fostele sere. Am acoperit copiii şi i-am păzit toată noaptea. A doua zi ne-am dus la poliţie şi am declarat scandalul, iar copiii  au fost internaţi în regim de urgenţă la Codlea. Îmi pare rău că am plecat, am ţinut mult la copii şi ei s-au ataşat de mine. Copiii sunt îngrijiţi  de bunică, le cumpără haine şi  mâncare, însă le  mai aplică pedepse. Am intervenit pentru că mi-a fost milă de fată, stătea în genunchi cu mâinile sus şi i-a dat şi cîteva palme. Nu sunt de acord cu bătaia, în copilărie tata m-a bătut şi am rămas marcat. Nu sunt de acord cu violenţa” a spus concubinul femeii.

 

Dosar penal pentru violenţă

Dupăisprava de la începutul lunii martie, cazul fraţilor Tudorache va fi monitorizat de asistenţi sociali din cadrul Primăriei Victoria. ,,În acest caz, s-a întocmit dosar penal pentru violenţă în familie. Bunica copiilor s-a ales cu dosar penal. Cercetările continuă cu sprijinul autorităţilor locale şi cu sprijinul reprezentanţilor de la DGASPC Braşov, iar soluţia se va da prin instanţă” a spus comisarul şef, Marian Filipoiu. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here