Echipele de intervenţie au fost solicitate luni, 11 martie a.c.,  pentru a interveni la două incendii de vegetaţie uscată, unul izbucnit la ieşirea din Viştea de Jos spre Olteţ, iar un al doilea în cartierul Combinat din Făgăraş. „Incendiu de vegetaţie uscată la ieşirea din Viştea de Jos spre Olteţ, pe lângă calea ferată. Intervine Secţia Victoria cu 2 ASAS şi SMURD B5. Incendiu şi în Făgăraş, pe lângă staţia de înaltă tensiune de pe strada Oxigenului, cartier Combinat. Aici intervine Detaşamentul de Pompieri Făgăraş cu 1 ASAS“, a declarat  purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, cpt. Ciprian Sfreja.

Vântul a extins focul

Doar cu o zi în urmă,   mai multe incendii au izbucnit în judeţul Braşov, în doar două ore, în localităţi diferite. Primul a avut loc în comuna Comăna, în jurul orei 14.30, unde o casă a fost cuprinsă de flăcări. La faţa locului au intervenit două autospeciale cu apă şi spumă şi un echipaj SMURD de la Detaşamentul de Pompieri Făgăraş. Un al doilea incendiu a avut loc în localitatea Săcele, înainte de ora 16.00.   O altă casă, de data aceasta în Râşnov, situată pe strada Crişan, a luat foc tot duminică. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 400 de metri pătraşi, iar pentru lichidarea focului au fost folosite trei autospeciale din cadrul ISU Braşov şi una de la SVSU Râşnov. Din cauza vântului puternic, exista pericolul ca incendiul să se extindă şi la alte gospodării. Un al patrulea incendiu a fost lichidat de pompieri pe DN13. Miriştea luase foc la ieşirea din Braşov spre Feldioara.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a hotărât să suplimenteze efectivele „pe fondul atenţionărilor meteorologice de vânt puternic, dar şi a numărului mare de incendii de vegetaţie uscată“, se arată într-un comunicat de presă. ISU a transmis şi un document tuturor primăriilor din judeţ şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă cu reguli de prevenire care trebuie respectate de populaţie, pentru evitarea provocării incendiilor de vegetaţie uscată. Pompierii spun că sunt cazuri în care oamenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a le supraveghea.

Amenzi între 3.000 şi 50.000 de lei

Salvatorii atrag atenţia că nerespectarea măsurilor de siguranţă poate duce chiar şi la pierderea de vieţi omeneşti, pe lângă producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce sunt obţinute acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc de la primărie. În plus, trebuie înştiinţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţii unde se desfăşoară arderea. Cei care dau foc vegetaţiei sau resturilor vegetale, fără să obţină avizele necesare, riscă sancţiuni contravenţionale. Amenzile prevăzute de legea în vigoare sunt cuprinse între 3000 şi 6000 de lei, pentru persoane fizice. Persoanele juridice prinse că încalcă legea vor trebuie să achite între 25.000 şi 50.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here