•   Liceele din Victoria s-au înscris în proiectul ,,Rose” finanţat de  Banca Mondială
  •  277 elevi beneficiază de ore suplimentare  de pregătire, o masă caldă şi excursii 

În anul şcolar 2018 – 2019 Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” şi Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat”   din Victoria au obţinut fonduri pentru proiectul ,,ROSE”  finanţat de Banca Mondială. Valoarea totală a proiectului este de 770.944 lei din care Liceul Teoretic beneficiază de 319.654 lei, iar  Colegiul Tehnic de 451.290 lei. Proiectul se va derula în următorii patru ani, iar banii sunt viraţi în tranşe în funcţie de activităţile desfăşurate. Proiectul ,,ROSE”  vizează creşterea promovabilităţii la examenul de bacalaureat, dar  şi dotarea liceelor. Conform proiectului, liceeni din clasa a XII-a desfăşoară activităţi şcolare pentru pregătirea suplimentară a examenului de bacalaureat la materiile de bază: română, matematică, istorie şi geografie.

119 elevi de la Liceul Teoretic

Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” s-a înscris în proiectul ,,Rose” cu activităţi încadrate sub emblema ,,Bacalaureat viaţă, calitate”. Sunt implicaţi toţi liceenii cu un set de activităţi, dar grupul ţintă sunt elevii din clasele a XII-a. ,,119 elevi din clasele a IX – XII sunt beneficiarii proiectului ROSE, iar valoarea se ridică la 319.654 lei.  Elevii din clasele a XII fac activităţi de pregătire pentru  materiile de examen. În fiecare zi, de luni pînă  miercuri, elevii din clasa a XII-a fac două ore de pregătire pentru materiile de bază: română, matematică, istorie. 80% din elevi sunt prezenţi la cursurile de pregătire unde se face recapitulare şi se rezolvă subiectele de examen. Activităţile au loc  sub formă de ateliere, iar elevii vin cu  plăcere pentru că nu sînt stresaţi de note. Cursurile de pregătire de regulă se organizăm în sala CDI, dar şi în sălile de clasă. Prin acest proiect s-au achiziţionat echipamente pentru videoconferinţe cu tablă electronică şi urmează achiziţionarea a 9 laptopuri” a spus profesoara de limba  română, Anda Silea,  membru în echipa de proiect.

Platformă on- line

Elevii care lipsesc de la orele de pregătire vor putea urmări on line orele de  pregătire din sala CDI. La liceul teoretic sînt înscrişi şi elevii navetişti care uneori lipsesc de la cursurile de pregătire şi atunci echipa de proiect   s-a gândit la o platformă on-line. Momentan  se lucrează la instalarea echipamentelor şi apoi se vor face  şi lecţii on-line. ,,Încercăm să  găsim soluţii pentru ca elevii să nu migreze la alte instituţii şcolare, la alte licee. Ne putem mîndri cu  rezultatele elevilor din  ultimii 4 ani când la sesiunea din vară promovarea la examenul de bacalaureat a fost de  100%” a mai spus prof. Anda Silea. Elevii înscrişi în acest proiect beneficiază şi de o masă caldă. Prin acelaşi proiect,  liceeni fac excursii la universităţile din ţară. La sfârşitul anului trecut liceeni au vizitat Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru că mulţi dintre ei au fost  interesaţi de universităţile din Sibiu.

Cursuri pentru elevi

,,Elevii din clasele a IX , a X şi a XI  fac cursuri remediale, ateliere de  informatică, civilizaţie şi literatură română şi cursuri de consiliere.  Atelierele de literatură română sunt benefice pentru elevii care s-au întors din Italia şi Spania.   În cadrul proiectului ROSE  se fac cursuri de consiliere, unde  psihologul şcolii discută cu elevii despre orientarea în carieră, dar şi despre meserii.  Cursurile de mai sus sunt susţinute de următorii dascăli: Anda Silea, Cecilia Năpar,  Mancoş Ioana şi psihologul şcolii, Crina Bîrsan. Echipa  proiectului ,,ROSE”  de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” este formată din prof. Martei Morlova, prof. Anda Silea, prof.  Diana Nichifor şi contabila Angela Neagu” a mai spus prof. Anda Silea.

78 elevi de la CT ,,dr. Alexandru Bărbat”

De la Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru  Bărbat”  beneficiază de acest proiect  78  de elevi care participă la  cursuri de pregătire pentru examenul maturităţii. La acest colegiu, proiectul se derulează sub denumirea ,,Bacalaureat un pas spre viitor, un pas spre responsabilitate”.   ,,După orele de curs, în zilele de marţi, miercuri  şi joi, în intervalul orelor 14.00 – 16.00  elevii din clasa a XII-a fac pregătire pentru examenul de bacalaureat. Ceilalţi elevi din clasele IX – XI fac pregătire cîte  două ore pe lună  pentru  fiecare dintre materiile de bacalaureat,  română, matematică şi geografie. Elevii mai beneficiază şi de  o masă caldă. Proiectul are ca scop reducerea  abandonului şcolar, una dintre problemele cu care se confruntă societatea noastră. Mulţi elevi vor să renunţe la şcoală motivând că îşi găsesc un loc de muncă şi dacă au 8 clase. Pe  de altă parte, acest proiect urmăreşte şi creşterea ratei de promovabilitate la bacalaureat” a spus directorul interimar al colegiului, prof.  Dorina Leluţiu. În cadrul acestui proiect, din totalul de  451.290 lei,  s-a alocat suma de 79.850  lei   pentru renovarea unei săli de clasă şi dotarea acesteia. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here