Ioan Niculae, patronul SC Viromet SA,  a descins  joi, 21 martie a.c., la Victoria pentru a se convinge la  faţa locului despre problemele reale ale combinatului. Asta după ce salariaţii au oprit lucrul luni, iar  Purolite a refuzat să stea la masa negocierilor cu actuala conducere de la Viromet  în privinţa contractului de epurare a apelor uzate provenite din procesul de producţie de la Purolite.  Ioan Niculae s-a arătat foc şi pară pe patronii fabricii vecine,  după ce aceaştia şi-au exprimat punctul de vedere printr-o scrisoare deschisă  adresată angajaţilor Viromet în loc să dezbată problemele  ca  parteneri de afaceri, precum este relaţia   contractuală dintre Viromet şi Purolite de 15 ani.  Problemele de la Viromet sunt însă mai vechi spune Ioan Niculae, de când  societatea a pierdut   terenul  de 7 ha din faţa Palatului,   pe care şi l-a însuşit Purolite  la un preţ de nimic cu complicitatea directorilor  Viromet. Atunci, Niculae a demis echipa  de la conducerea  fabricii,   de la director general la director economic şi cel  de patrimoniu.

,,În calitate de duşmani, Purolite va avea numai de pierdut”

,,Vom acţiona împotriva Purolite inclusiv pe calea legală. De acum încolo nu ne va mai avea decât ca duşmani. Purolite n-a fost nicodată corectă cu noi. De când au înfiinţat  firma n-au vrut decât să tragă cât mai multe de pe Viromet.  Şi atunci, la înfiinţare, s-au făcut o serie de lucruri,  dar n-am vrut să mă bag. Viromet s-a împrumutat numai de anul trecut până acum cu 16 milioane de lei de la  Interagro, iar fără banii aceştia nu mai exista Viromet.  Noi ne împrumutăm şi ei (n.r. fosta conducere a Viromet)  merg în pierdere cu staţia de epurare?  Cum e posibil!  Noi subvenţionăm produsele societăţii  Purolite?   Purolite va avea  numai de pierdut. În această calitate de duşmani, Purolite va  avea numai de pierdut! Sigur se bucură ei că ne-au tăiat copacii  din curte, dar îi  vor planta înapoi dacă mai vor să aibă fabrică la Victoria.  Dacă nu vor, să şi-o ducă în altă parte” a declarat Ioan Niculae, patronul Viromet.  În cursul acestei săptămâni au fost programate mai multe întâlniri între conducerea Viromet şi cea de la  Purolite cu scopul de a fi detensionată situaţia. În sensul negocierii contractului privind epurarea apelor uzate care are o valabilitate de 15 ani, până în mai 2020, dar şi pentru plata serviciilor de epurare şi depozitare a şlamului   în bataluri la  nivelul costurilor. Ultima negociere a fost programată miercuri, 20 martie, la ora 14.30, dar reprezentanţii Purolite au anulat întâlnirea cu cîteva minute înainte.  În plus, conform scrisorii deschise adresată de Purolite angajaţilor Viromet, conducerea Purolite se oferea să   plătească salariile acestora  şi să  realizeze lucrările necesare la staţia de  epurare.  Ioan Niculae şi Stive Brodie  se vor întâlni în data de 29 martie a.c., la Bucureşti,  pentru negocieri.

 ,, Vor să ia cu forţa, pe degeaba,  Viromet-ul”

,,Noi plătim din Grupul Interagro 16 milioane de lei ca să  menţinem activitatea  şi ca domnii de la Purolite să poată funcţiona şi ei vin împreună cu fosta conducere şi aranjează   pecuniar,  e clar că cu bani,  şi ne iau 7 ha în faţa clădirii noastre pe nimic. Ei ne oferiseră  22-24 euro/ mp şi  acum au   luat terenul cu 2 euro/ mp de la primărie. În condiţiile în care noi avem pe aceste terenuri îngropate  tot  felul de canale şi de cabluri.  Sunt  curios cum vor obţine autorizaţia de construcţie pentru că noi ne vom opune.  Purolite nu poate să  taie cablurile mele. Mai mult decât atât  Purolite este alimentată cu energie electrică  din uzina noastră prin cablul care trece pe proprietatea noastră.  N-au zis nimic atunci, vezi Doamne,  eram coproprietari.  N-am cerut nimic, am lăsat să se alimentaze cu curent de la noi, pe teritoriul nostru.  Dar toată această ură, duşmănie pe care au declanşat-o, va avea urmări. Vor să ia cu forţa, pe degeaba,  Viromet-ul” a spus Ioan Niculae.

Teren pierdut  cu complicitatea directorilor

Patronul Viromet-ului se va întâlni cu Stive Brodie de la Purolite la Bucureşti, în data de 29 martie a.c.,  când vor negocia termenii contractului semnat în 2005 de administratorul de atunci, George Colcea.  ,,Nu vom ajunge la nicio înţelegere dacă cel care vine la discuţii pe 29 martie a.c.  nu va conveni  să ne dea terenul înapoi şi să plătească serviciile la nivelul costurilor.  Vom avea o poziţie  corectă, nu vom închide nimic, dar nici să ne calce în picioare,  să-şi bată joc de noi după ce timp de 15 ani am ţinut acel contract. A fost făcut  în 2005 şi  expiră anul viitor. Unde aţi mai văzut contracte încheiate pe 15 ani? Fostul director Colcea l-a semnat şi mai sunt acolo şi alte prevederi ciudate.  Dacă nu  vom  ajunge la o concluzie, n-au decât  să-şi facă staţia lor de epurare.  Batalurile  sunt  formate  numai din apele uzate ale lor, nu ale noastre,  pe proprietatea  noastră. Ei trebuie să vină cu bani să le neutralizăm.  Nici  nu vor să discute cu noi! Costă 3 milioane lei pe deviz închiderea unui batal. Avem 3 bataluri ori 3 milioane de lei fiecare ne ducem la 10 milioane de lei pentru închiderea lor, o cheltuială pe care o suportăm noi pentru Purolite.  Iar acum vine   şi îmi ia terenul din faţa clădirii mele, prin primărie şi cu complicitatea unor jigodii care erau director general şi director economic,  Colcea şi cu Haneş. De aceea i-am dat afară” a explicat Ioan Niculae.

Viromet are datorii de 20 milioane de euro la Interagro

Ioan Niculae  spune că datoriile Viromet se ridică la 20 milioane de euro, bani pe care i-a obţinut de la Grupul Interagro pentru a asigura funcţionarea societăţii. Omul de afaceri acuză  fosta conducere că a acţionat fără responsabilitate, bucurându-se doar de beneficii. ,,Eu am aflat a doua lună după ce a fost executat acest teren de 7 hectare.  Nu  mi-au spus nimic  aceşti directori şi m-am trezit cu terenul executat.  În condiţiile în care Viromet lua uree,  atunci,  de la Slobozia   de  700.000 lei, dar pe datorie. N-au plătit nimic.  Datoriile Viromet sunt de 20 milioane de euro.  Să oprească executarea  pentru terenul de 7 ha  însemna, ca valoare,  cât  o navetă de uree, dar n-au  zis nimic. Am aflat a doua lună.  Tac din gură, ascund şi eu aflu în luna ianuarie şi atunci întâmplător. A fost în luna decembrie 2018 toată povestea. Nu mi-a venit să cred! Când l-am sunat pe Colcea, a confirmat.  Păi tu nu ştii că negociam cu Purolite de atâţia ani pentru acel teren şi nu spui de executare?  Oricum lua  uree de la Grupul Interagro şi nu  plătea.    Era  dator vândut Viromet-ul  la Interagro,  o datorie de 20 milioane de euro.  Masa credală o să se îndrepte împotriva Viromet-ului.  De unde va plăti  dacă  l-au băgat numai în pierdere?” a mai spus Ioan Niculae.

,,Mulţi angajaţi din birouri de la  Viromet cumpăraţi de Purolite”

Ioan Niculae pune situaţia în care a fost adus combinatul Viromet  pe seama Purolite, respectiv pe serviciile prestate  şi neplătite la nivelul cheltuielilor,  şi a managementului defectuos al conducerii. ,,Toate pierderile Viromet-ului  din ultimii ani se  datorează Purolite. Le-am prestat   servicii care n-au fost plătite  nici 40% din valoarea reală. N-au fost refăcute preţurile pentru că directorii de la mine au fost cumpăraţi.  Foarte mulţi oameni de prin birouri de la Viromet sunt cumpăraţi de Purolite.  Când mi-am dat seama că sunt înşelat i-am dat afară. Nu am doar Viromet-ul şi de aceea am pus oameni să se ocupe. Cei de la Purolite nu vor să negocieze, ne plimbă. Ieri (miercuri, 20 martie a.c.) a fost stabiliră întîlnirea la 14.30 şi la 14.28 spun că nu mai vin la întâlnire.   În ultimii ani au luat atitudine de  duşmănie   cruntă împotriva Viromet-ului, dar le vom răspunde pe măsură. Dacă nu vor  veni la masa de negociere  şi nu vor returna terenul exact pentru suma  iniţială vom lua măsuri. Vrem să le cerem să-şi facă reţea electrică separată şi alimentare   unde vor ei, nu-i obligă nimeni să se alimenteze de la Viromet. Parcarea lor este pe terenul nostru, au făcut-o prin forţă. Pentru că au lucrat cu noi numai prin forţă aşa vom lucra şi noi cu ei, prin forţă. Nu se vor mai lipi nicodată de Viromet ca buni vecini pentru că n-au dovedit că sunt buni vecini, au dovedit că sunt  nişte jigodii, escroci, care nu vor  decât să profite de noi. Au profitat de  faptul că eu eram  la Bucureşti şi au acţionat aici” a spus patronul Viromet.

Directori daţi afară

Încă de anul trecut, după isprava cu terenul de 7 ha pierdut prin executare silită, Niculae şi-a demis directorii. ,, Cum poţi să-mi spui tu mie ca director  că n-ai ştiut, îţi execută terenul din faţa biroului şi tu nu  ştii? Au tăiat copacii fără să ţină cont de valoarea lor! Pe Colcea l-am dat afară, iar pentru  ceilalţi a fost o restructurare de posturi, directori economic, de patrimoniu, Dorina Haneş şi Costică Badea. Cum tu ca director de patrimoniu nu ştii că este executat un teren, ce director eşti?  Acum  ne mai dau şi în judecată că ei n-au ştiut. Cum n-ai ştiut tu care erai director economic, nu erau tu cu plata la primărie?  Prin acest proces nu vor decât bani.  16 ani n-a făcut nimic ca director economic, toate problemele acestea de acolo vin. Colcea a fost aici  mai mult decât administrator, dar a uitat că are şi răspunderi nu doar beneficii”a declarat Ioan Niculae.

Din aprilie va reporni Metanolul

Angajaţii Viromet şi-au încasat lefurile curente şi restante. ,,Printr-un nou împrumut de la Interagro au fost plătite salariile angajaţilor, aşa cum am promis. Dacă ştrandul va fi executat, ne vom  judeca cu Primăria. Cât avem noi de plătit la Primăria Victoria, 200.000 lei?  Vom plăti datoria.  Ne vom lua toate activele înapoi. Nu mai pleacă nimic de la Viromet.  Viromet-ul  va merge, iar de la 1 aprilie, deci de luna viitoare, vom  porni Metanolul. Nu va mai fi  oprit decât maxim o lună pe an pentru revizie. Avem gaz metan şi vom relua producţia” a încheiat Ioan  Niculae.  (Lucia BAKI)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here