Primarul Gheorghe Sucaciu a organizat o conferință de presă joi, 21 martie 2019 în care a prezentat situaţia transportului local de persoane şi contractele încheiate de Primăria Făgăraş cu avocatul Adrian Hutopilă. Dacă în cazul primului subiect, primarul spune că s-a luat decizia de a se înfiinţa un serviciu propriu de transport public, în cazul reprezentării în instanţă a dosarelor Municipalităţii de către av. Hutopilă, primarul a spus că a reziliat unele contracte cerând restituirea banilor.

 

Se va rezilia contractul cu   AXI

,,Vom renunța la contractul cu firma de transport AXI pentru că în ultima perioadă nu a prestat servicii corespunzătoare. Nu am luat această decizie în anii precedenți pentru că aș fi fost acuzat că vom renunța la firma de transport în comun pentru că aș fi avut anumite interese. S-a ajuns în acest punct sensibil pentru că firma AXI nu prestează serviciile așa cum ar fi trebuit și vrea să mărească preţurile. Am făcut un audit și am ajuns la această decizie. Până în momentul de față Primăria Muncipiului Făgăraș   cheltuia pe lună pentru  subvenție 15.000 lei, firma mai încasa încă 4.000 lei din diferența la biletele subvenționate. Vom face un serviciu corect în Municipiul Făgăraș și ne-am gîndit  să mai înființăm încă un traseu pentru elevi pe lângă cel existent.  Transportul în comun se va face în intervalul orar 5.00 – 23.00, iar cheltuiala va fi aceeași. Nu trebuie să ne gândim doar la cheltuieli, trebuie să ne gândim și la serviciile oferite.  Subliniez că subvenția care o plăteam firmei  poivate va rămâne la primărie și vom avea bani pentru gestionarea transportului public local” a spus primarul Gheorghe Sucaciu.

 Licitaţie contestată

,,În următoarea perioadă vom trimite o notificare firmei AXI pentru  rezilierea contractului. În termen de 60 de zile avem timp să organizăm un serviciu propriu, să închiriem autobuze şi să angajăm șoferi.  În consiliul local se va decide dacă prețul va rămâne la fel sau va crește. Peste 15 zile vom organiza o dezbatere publică și vom stabili cele două trasee.  Filip Andrei, inspectorul de la Compartimentul transport,  a făcut un studiu de piață și cel mai bun preț pentru închirierea mijloacele de transport l-a găsit la firma Codreanu. Contracrul de închiriere va fi încheiat pe o perioadă scurtă,   de 9 – 11 luni,  până cînd ne vor veni autobuzele electrice.   În 2014 a avut loc licitația la care  au participat doi ofertanți, firma   AXI Tour Izi SRL  și firma lui Codreanu,  SC Transtin SRL. Până la licitaţie preţul unui bilet a fost un leu, iar după licitaţie s-a dublat, firma desemnată de comisia de licitație fiind AXI Tour Izi.  Surprinzător, în data de 15 noiembrie 2016 am primit o sentință judecătorească prin care se anulează procesul verbal nr. 17.070 din 14 iulie 2014 al licitaţiei.   SC Transtin SRL deschisese proces  Municipiului Făgăraș.  Am luat la cunoștință de această sentință în 28 iulie 2017, după mai mult de 6  luni. Avocatul angajat de Primăria Făgăraș   la momentul respectiv era Adrian Hutopilă. La acest proces, avocatul Hutopilă primise  această sentință, dar  nouă ne-a trimis-o mult mai târziu. Am încercat prin Compartimentul achiziții să punem această sentință în aplicare, dar  nu se mai putea pentru că legea între timp s-a schimbat. Foarte important de spus este faptul că atunci când s-a ținut licitația Codreanu a fost eliminat din sală. Consider că nu a fost corectă această decizie.  În luna ianuarie 2019, ne-a întîlnit cu reprezentanții de la AXI care au spus  că nu mai pot susține transportul public local întrucât  noi nu-i plătim subvenția așa cum  s-au înțeles la nivelul anului 2014.     După 2016 le-am spus că pe listă sunt persoane decedate și nu putem plăti respectivele liste. Noi le făceam listele corecte și spuneau că nu așa li s-a promis.  În plus autobuzul se defecta mereu, iar făgărăşenii erau nevoiţi să apeleze la taxiuri.  Nu este normal ca la fiecare lună sau la două luni să se defecteze autobuzul ca unele firme de  taxi să aibă mai multe curse” a mai spus primarul Făgăraşului.

 

Procese pierdute pe bandă

,,În acest dosar ne-a reprezentat avocatul Adrian Hutopilă, ca de altfel în multe alte dosare din perioada  2014 – 2016. În doi ani, Hutopilă a încasat suma de  394.500 lei de la bugetul local, dar contractele erau mai mari.  Pot să spun că deja am renunțat la unele contracte încheiate cu Hutopilă. Am avut o discuție cu el săptămâna trecută, am analizat  fiecare contract în parte și am solicitat ca la două dintre ele să ne restituie banii plus penalități.  57 dosare de la Legea 10 au fost  reprezentate de  avocatul Hutopilă spre soluţionare. În urma unei sesizări, Corpul de control al prefectului  a  anulat hotărîrea de consiliu local privind o retrocedare. Când am venit în primărie în 2016 am solicitat în repetate rânduri recuperarea dosarelor dela avocatul Hutopilă, dar am intrat în posesia lor abia după cîteva luni.  Pot spune că a fost plătit contractul la 10 zile de la încheierea lui, iar  foarte puține dosare au fost soluționate. La unele am pierdut și termenele, am plătit bani pentru că nu s-au finalizat și oamenii ne-au dat în judecată.  I-am solicitat să dea banii înapoi cu penalități  conform codului fiscal, 57.000 lei, pentru 57  de dosare. Avocatul nu vrea să ne de banii spunând  că a prestat servicii. Astfel că, am pornit o acțiune în instanță. Un alt proces pierdut este cu Recon & Doje pe acele amenzi date de către fosta conducere unde am plătit 1.700.000 lei. Am cerut instanței de judecată din București să văd dacă la recurs a fost avocatul să ne reprezinte în proces pentru că noi l-am plătit. Dacă nu a fost îi cerem banii înapoi. Trebuie să fie conștienți și ei că au obligații și trebuie să își asume”  a spus primarul Sucaciu.

Avocatul Hutopilă contrazice spusele primarului

Avocatul Adrian Hutopilă susține că vinovați de această întârziere sunt angajații din primărie. „Întotdeauna, în toate procesele în care am reprezentat Municipiul Făgăraș, comunicările s-au făcut la sediul Primăriei Făgăraș, niciodată la biroul meu de avocatură. Informarea târzie sau lipsa coerenței circuitului documentelor nu îmi poate fi imputată mie. Mai mult, serviciul juridic avea obligația, pentru că este în fișa postului lor și în atribuțiile lor de serviciu, să urmărească stadiul soluționării dosarelor în instanță. Este treaba lor. Așa cum i-am și spus și i-am făcut în scris, consider că nu am de ce să restitui nicio sumă de bani pretins a fi restituită, pentru că la momentul respectiv, din cauza unui impas în rezolvarea dosarelor pe Legea 10, care trena de peste 10 ani de zile, conducerea de atunci a Primăriei a luat decizia ca societatea noastră de avocați  să ajute Comisia pentru aplicarea Legii 10/2001, cu restituirea imobilelor naționalizate, să ajute comisia în procedura administrativă de documentare și soluționare a acestor dosare, parte din ele, pentru că au fost foarte multe, sute. Eu am soluționat doar câteva zeci, pentru că nu îmi permitea nici timpul și nici activitatea să mă ocup de toate dosarele. Atunci, parte din ele mi-au fost repartizate. Le-am lucrat, am ținut corespondența cu persoanele beneficiare, am avut întâlniri la mine la cabinet, s-au făcut toate demersurile pentru a fi soluționate aceste dosare. Ulterior, documentația a fost predată în totalitate primăriei, pentru că doar primarul putea emite dispozițiile privind soluționarea acestor modificări. În sensul acesta, consider că nu am încasat niște bani necuveniți, iar în instanță o să dovedesc acest lucru“, a   spus avocatul  Adrian Hutopilă. (Carla TATU)

1 COMENTARIU

  1. Nu se deosebeste cu nimic situatia containerelor de gunoi,dupa „umflarea”pretului la salco….aceiasi mizerie,doar mai scumpa.Dl.primar ,cu ce v-a santajat cei de la salco? Am crezut in promisiunile dumneavoastra(la inceputul mandatului ati sustinut ca nu majorati pretul la salco,dar l-ati dublat),se pare ca 80% dintre fagaraseni s-au „ars”cu d-voastra!La mai mare si imbelsugate preturi la utilitati…..nu uitati sa dublati pretul si la taxa pe teava!doar primaria are in subordine „ecopradatorii”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here