dav

Cui nu i s-a întâmplat să observe pe mâini o roşaţă şi să simtă furnicături sau chiar usturime după  ce a spălat multe vase sau haine,  stând mult timp cu mâinile în apa cu detergent? De asemenea, disconfortul mai poate să apară de la parfumuri, creme, aditivi din produsele cosmetice, alte chimicale industriale sau din cauza compuşilor din latex şi cauciuc ori chiar metal.

  • Sunt două tipuri de dermatită de contact:

1.Cea de tip alergic

Este rezultatul unui sistem imunitar care reacţionează neobişnuit la o structură moleulară nouă. Este posbil ca în trecut să te fi expus prea mult substanţei respective astfel încât corpul să dezvolte o alergie. Această afecţiune nu este cauzată de anticorpi şi are de a afce cu celule prea sensibile. Alergiile se pot înregistra din cauza unor plante otrăvitoare, cum ar fi iedera, sau metale precum nichelul (alergii la cercei şi alte bijuterii din acest material), conservanţi din săpun, şampon şi chiar substanţe folosite în fabricarea prezervativelor.

  1. Dermatita iritantă

Nu este nevoie să fi fost dezvoltată vreo alergie, ci doar ca pielea să intre în contact cu o substanţă puternică. Multe dintre produsele de curăţat casa, hainele sau detergenţii de vase pot cauza această problemă. În special persoanele cu eczeme sunt sensibile şi mai predispuse la dermatite iritante.

Simptomele dermatitei de contact sunt mai mult decât evidente: apare o iritaţie roşie pe piele, pot să se formeze săculeţi cu lichid şi să simţi o arsură, usturime sau mâncărime. Odată apărută o asemenea afecţiune poate să dureze până la 4 săptămâni până când dispare complet.

În ceea ce priveşte tratarea dermatitei de contact,  trebuie în primul rând să se evite strict interacţiunea cu substanţele care au provocat problema de la bun început, să se folosească unguente şi creme indicate de medicul dermatolog, să nu se ţină pielea umedă, iar atunci când se şterge să se facă prin tamponare pentru a nu fi iritată. Trebuie, de asemenea, să se poarte mănuşi sau să se evite contactul cu sucul citricelor şi să se aibă grijă la expunerea la soare, căci pielea este mult mai sensibilă în această perioadă, şi se poate arde sau agrava afecţiunea. (Dr. Mihaela Pandrea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here