•   Conducerea clinicii îşi doreşte un contract mai mare de la CJAS pentru 2019

Clinica Paltinul a salvat activitatea medicală din oraşul Victoria după ce Ministerul Sănătăţii a desfiinţat Spitalul Orăşenesc Victoria fără să ţină cont de nevoile localnicilor. În urmă cu 9 ani începe povestea Clinicii Paltinul la Victoria când un contract de asociere în participaţiune a fost  semnat  de Primăria Victoria cu SAM Servicii Medicale SRL Sibiu, respectiv contractul  nr. 4244/48RC/ 17 mai 2011. Implicarea oraşului însemna un aport anual de  250.000 lei de la bugetul local, dar şi darea în folosinţă gratuită a clădirii spitalului. Firma Sam Servicii Medicale venea cu investiţii,  angajarea de personal medical şi asigurarea desfăşurării actului medical. Anual unitatea spitalicească a prezentat în plenul CL Victoria un raport de activitate şi strategia de dezvoltare a clinicii.  În ultima şedinţă ordinară de joi, 28 martie a.c.,  s-a regăsit pe ordinea de zi raportul de activitate al Clinicii Paltinul pentru   perioada ianuarie – decembrie 2018.

 Contractul cu CJAS

Unul dintre punctele prezentate în raportul pe anul 2018 de Clinica Paltinul s-a referit la contractul încheiat cu CJAS Braşov. Valoarea acestuia pentru 2018 a fost de   176.425 lei pe lună. Directorul clinicii, dr. Ioan Rotaru, a prezentat defalcat  sumele stipulate în acest contract: pentru spitalizarea continuă, suma de 136.738 lei, pentru spitalizare de zi 30.061 lei, iar pentru ambulatorul de specialitate 9.626 lei. Pe lângă contractul cu CJAS, veniturile clinicii au fost formate şi din serviciile medicale care au adus sume de la pînă la 20.000 lei.  ,,Ne confruntăm cu o cerere mare peste capacitatea de finanţare a Casei de Asigurări. În 2018 am depăşit fondurile alocate cu aproximativ 140.000 lei. Sperăm ca în anul 2019 să primim mai mulţi bani de la CJAS” scrie directorul Rotaru în raportul de activitate ajuns pe masa CL Victoria.

 Clinica are nevoie de specialişti 

La Clinica Paltinul îşi desfăşoară activitatea 6 medici, 10 asistente medicale, 5 infirmiere, 3 kinetoterapeuţi, 3 maseuri, un informatician, un paznic şi doi muncitori. ,,Problemele cu care ne confruntăm au ţinut în special de salarizarea personalului. Creşterea   salariilor în sectorul bugetar ne-a afectat foarte mult.  Au crescut salariile cu 15 – 25% la infirmiere şi la asistente, iar la medici cu  10 – 15 %. Din acest motiv cu greu găsim asistente medicale care să aibă un nivel de pregătire adecvat  activităţii din spital. De luni de zile căutăm un medic pentru recuperare medicală şi nu am găsit” se mai arată în raportul de activitate.

Multe consultaţii în Ambulator

Contractul clinicii cu Casa de Asigurări de Sănătare Braşov prevede şi  consultaţiile în Ambulatoriu. Sunt subvenţionate prin acest contract activităţile următoarelor cabinete: obstetrică ginecologie, pediatrie, medicină internă şi neurologie. Anul trecut au fost înregistrate 1.245 de consultaţii pentru cele patru cabinete, cele mai multe fiind  solicitate la obstetrică ginecologie. Nu mai puţin de 731 de pacienţi au solicitat ajutor de la medicul acestui cabinet.  În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 la clinica Plaltinul au fost internaţi 790 de bolnavi în secţiile  interne, psihiatrie şi recuperare medicală, însă cei mai mulţi bolnavi au beneficiat de tratament pentru recuperare medicală. Alţi 1.125 de pacienţi au beneficiat de servicii medicale pentru spitalizarea de zi.

Lucrări de reparaţii

2018 a fost anul în care  s-au executat cele mai multe lucrări de reparaţii şi de modernizare la clinica Paltinul. Cel puţin aşa apare în raportul anual.   Este vorba despre schimbarea unei coloane de alimentare cu apă, s-a amenajat şi dotat cu aparatură medicală  cabinetul stomatologic care se află în  curs de autorizare  Lucrări de reparaţii, zugrăveli şi refacerea pardoselilor  s-au executat şi la cele şase  saloane de la secţia de recuperare medicală. Clinica a achiziţionat şi montat un sistem video cu 24 de camere.   Anul trecut s-a achiziţionat şi  un   set de panouri solare pentru   încălzirea apei menajere din spital.

În curs de acreditare 

Clinica Paltinul continuă şi în anul 2019 demersurile pentru obţinerea acreditării de la Agenţia Naţională de management al Calităţii Serviciilor Medicale. Taxa pretinsă pentru evaluarea din acest an se ridică la  46.000 lei. ,,Cheltuielile legate de acreditare sunt destul d emari, iar alocarea fondurilor pentru evaluarea aferentă acredităţii afectează investiţiile pe care ni le-am propus. Astfel în acest an se vor executa mai puţine  lucrări. Ne-am propus ca demisolul spitalului să-l amenajăm pentru  imagistică.  Aparatul de radiologie adus de la sediul din  Sibiu trebuie montat şi autorizat. Se vor executa şi lucrări de amenajare a curţii spitalului, vom schimba poarta de intrare cu una automatizată. Cea mai presantă achiziţie este însă o  maşină pentru că nu ne descurcăm doar cu autoturismul pe care-l avem în prezent. Vom mai achiziţiona mai multe panouri solare cu care să asigurăm încălzirea apei” a declarat dr. Ioan Rotaru.   (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here