•  Doi făgărăşeni au strans 2408 semnături în 10 zile de la cetăţenii Făgăraşului care contestă taxa de salubritate
  •  O nouă dezbatere publică  va avea loc în 11 aprilie, ora 18.00, în sala de spectacole a casei de Cultură
  • Iniţiatorii invită făgărăşenii în număr mare la dezbaterea publică

  • Continuă campania de strângere de semnături: 7 aprilie: 11.30-14.00 şi 16.00-19.00, în faţa magazinului Negoiu

  1. Este numărul de semnături strânse de la cetăţenii Făgăraşului prin campania civică al cărei scop este anularea taxei de salubritate adoptată de Municipalitate la valoare de 13 lei/lună pentru persoanele fizice. Campania iniţiată de doi făgărăşeni tineri, Alin şi Mihaela Chiliman, s-a întins pe parcursul a doar 10 zile, timp în care făgărăşenii s-au implicat ca niciodată până acum. Şi asta chiar dacă iniţiatorii s-au bazat  pe reţelele de socializare, dar  cel mai mult  pe nemulţumirile făgărăşenilor. Miercuri, 27 martie 2019, iniţiatorii Alin şi Mihaela Chiliman însoţiţi de doi dintre voluntarii campaniei, Marin Cruceru şi Alice Chiujdea, au depus la Registratura Primăriei Făgăraş documentaţia prin care speră ca doleanţele  făgărăşenilor să fie analizate şi puse în aplicare de aleşii locali, primarul Făgăraşului şi Consiliul Local Făgăraş. Contestaţia semnată de cei doi iniţiatori  însoţită de 3 dosare cu semnăturile făgărăşenilor în număr de 2408 au fost predate cu proces verbal la Registratură,  când s-a primit numărul de înregistrare 38.657/27 martie 2019.

 

O nouă dezbatere publică

Reprezentanţii celor 2408 semnatari ai Contestaţiei  s-au întâlnit cu primarul Făgăraşului în aceeaşi zi când au explicat edilului şef  de ce au iniţiat această campanie şi ce speră de la Municipalitate.  În urma discuţiilor s-a stabilit organizarea unei dezbateri publice în data de 11 aprilie, ora 18.00, în sala mare a Casei Municipale de Cultură.  ,,Este un lucru extraordinar ceea ce faceţi şi îmi doresc, aşa ca în Elveţia, la dezbaterile publice să participe cât mai multă lume.  Aţi dat un motiv cetăţenilor să participe la dezbaterile publice. Vom verifica aceaste semnături şi de aceea ne-am luat o marjă de 10-15 zile după care să organizăm o nouă dezbatere publică. Vom radiografia împreună cu dumneavoastră acest serviciu şivom lua o decizie. Vom dezbate atunci şi alte probleme ale oraşului” a spus primarul Făgăraşului. La întâlnirea dintre cei patru reprezentanţi ai cetăţenilor şi primar au fost puse pe tapet multe dintre problemele Făgăraşului, care vor fi reluate şi în dezbaterea publică programată joi, 11 aprilie 2019, ora 18. Campania de strângere de semnături pentru anularea acestei taxe continuă.

 

Ce cer făgărăşenii, semnatari ai Contestaţiei

,,Am aflat de taxa de salubritate în data de 23 februarie 2019. Nu am participat la dezbaterea publică pentru că nu am ştiut despre organizarea ei. Mulţi făgărăşeni, ca şi mine, n-au ştiut şi deci n-au participat.  S-a luat decizia cu 30 de persoane care au fost la acea dezbatere. Vorbind cu cei care au participat am aflat că  nici măcar n-au fost lăsaţi să vorbească, să-şi spună punctul de vedere. 13 lei/persoană este o valoare foarte mare pentru Făgăraş, un oraş în care salariul  este  cel minim pentru majoritatea cetăţenilor.  În plus,  la Braşov taxa este de 9 lei, la Sibiu de 8 lei, la Cluj de 7,03 lei, în condiţiile în care aceste oraşe sunt mult mai dezvoltate decât Făgăraşul, locuri de muncă, salarii mai mari, nivelul de trai mult mai ridicat.  Atunci ne-am tot gândit ce putem face pentru ca această taxă să fie redusă pentru a putea fi plătită de toţi făgărăşenii. Pentru că la această valoare vor exista,  în timp,  multe executări silite. Trebuie să spun că noi, eu şi soţul meu, ne permitem să plătim, dar ce fac ceilalţi făgărăşeni, familiile cu 3,4 5, copii? Nu suntem implicaţi politic şi nu avem niciun interes în această campanie. Trăim în Făgăraş şi ne pasă, este singurul motiv” a explicat Mihaela Chiliman susţinută de soţul ei, Alin Chiliman. Aşa s-a ajuns la contestaţie şi la campania de strângere de semnături.

  •  ,,Contestaţie împotriva Deciziei de Impunere  în vederea stabilirii cuantumului taxei speciale de salubritate  pentru utilizatorii casnici, care să anuleze HCL   nr. 4 din 30 ianuarie 2019”.
  •  Motivele invocate de contestatari privesc în primul rând faptul că dezbaterile publice anunţate doar pe site-ul Primăriei Făgăraş n-au ajuns la cetăţenii municipiului astfel că ei n-au fost informaţi prompt pentru a participa la acestea în număr cât mai mare. Ei cer, prin contestaţie,  ca astfel de dezbateri publice ce privesc decizii importante pentru  cetăţenii plătitori de taxe şi impozite să fie astfel anunţate încât să fie accesibile, prompte şi cu o totală transparenţă.
  •   Iniţiatorii cer anularea taxei speciale de salubritate  de 13 lei/persoană/lună  în cazul persoanelor fizice întrucât ,,valoarea este mult prea mare pentru toţi cetăţenii Făgăraşului”.
  •   ,,Stabilirea unei noi dezbateri publice  pentru reanalizarea  taxei speciale de salubritate /persoană fizică  şi stabilirea unei taxe  posibile la plată pentru toţi cetăţenii municipiului”.
  •   Iniţiatorii cer ca această taxă să rămână la nivelul celei dinaintea majorării.
  •   Copiii sub 7 ani să nu fie incluşi  la plata acestei taxe, iar copiii de la 7 la 14 ani să plătească doar 50%  din valoare, iar la declaraţia de impunere să fie ataşat un act doveditor al vârstei şi adresei. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here