•  Paul Sofonea de la CN ,,Doamna Stanca” va reprezenta şcolile din Transilvania la concursul de limbă germană din Berlin
  •  Deşi are origini la Drăguş şi Toderiţa, Paul Sofonea a făcut o pasiune pentru  limba germană
  • A pictat-o pe Doamna Stanca, tabloul fiind amplasat la intrarea în Colegiul Doamna Stanca 
  • https://youtu.be/dZK6dOuBe-U

Deşi nu iese în evidenţă întotdeauna prin campanii de promovare, Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca” din Făgăraş  se mândreşte cu elevi de excepţie şi cu rezultate deosebite la competiţiile şcolare.  În fiecare clasă întâlneşti elevi talentaţi care duc mai departe  renumele şcolii.   Paul Sofonea este elev în clasa a X-a şi  se evidenţiază prin pasiunea faţă de limba germană, pe care o studiază încă din grădiniţă. Deşi îşi are originile în familii de români renumite din Drăguş şi Toderiţa, Paul  a ajuns să gândească în limba germană. Paul Sofonea este o excepţie care întăreşte regula, este  elevul pe care  orice şcoală şi-ar dori să-l aibă în evidenţele ei aşa cum orice mamă şi-ar dori să-l aibă ca fiu, este de părere diriginta lui, profesoara  Mihaela Nan.  Are un bogat palmares al competiţiilor de limbă germană la care a participat an de an. Cu toate acestea, Paul ţinteşte funcţia de arhitect al Făgăraşului, dar după ce va studia Arhitectura la Viena şi va obţine doctoratul la Cluj.

Reprezintă România  la Berlin

În septembrie 2019, Paul Sofonea  va reprezenta România la concursul  Lesefuchse care va avea loc în Berlin, Germania.  ,,Este un concurs de dezbateri pe marginea a patru romane stabilite de juriul din care fac parte consulul Germaniei la Sibiu şi alţi trei profesori de limbă germană din Germania. Faza regională  care a avut loc la Mediaş în 30 martie a.c. şi a fost câştigată de Paul Sofonea, calificându-se astfel la faza internaţională de la Berlin.  La faza locală a competiţiei organizată la Braşov a obţinut locul I, depăşind elevii de la Liceul ,,Honterius”. La Mediaş a concurat cu elevi de la Cluj, Braşov, Mediaş, Bistriţa, Sighişoara, Sibiu. Este un elev de excepţie” a spus profesoara de limba germană Mihaela Nan.

Pasiunea pentru citit

Paul are 15 ani şi este pasionat de citit. Vrea să dobândească multe cunoştinţe din toate domeniile de activitate, dar  citeşte numai în limba germană. L-a citit pe Lenin, pe Stalin, dar şi romanele marilor scriitori ai vremii. ,,Ultimele cărţi pe care le-am citit au fost Shogun de James Clavell şi Contele de Monte- Cristo de Alexandre Dumas. Nu fac parte din bibliografia de concurs,  dar am vrut să le citesc. Binenţeles în limba germană. Vreau să am o cltură generală vastă care mă va ajuta la orice dezbatere în viitor. Am un coleg care zice  că o noapte dormită e una risipită. Sunt de acord cu el, nu trebuie să pierdem timpul. Citesc seara câte 2-3 ore, dar când mă apuc de o carte, o citesc într-o noapte. Ţin minte ce mă sfătuia bunicul meu din partea tatălui, (n.r. profesorul de matematică din Drăguş  cunoscut ca Amigo): fii atent, învaţă orice materie, cândva te va ajuta.   Înveţi pentru tine, dar ştii pentru toţi, spunea Lenin.    Încerc să expandez cunoştinţele din cât mai multe domenii, pentru  a putea emite opinii şi idei la dezbateri. Unii colegi nu citesc, spunând că nu are rost, le respect părerile, dar e păcat” susţine Paul Sofonea.

A dat Viena pe Făgăraş

Paul a locuit cu părinţii la Viena până la clasa a III-a, iar de atunci  învaţă la CN ,,Doamna Stanca” la clasa de limba germană.  Acest colegiu are o tradiţie  în studiul limbii germane. ,,Avem cîte o clasă la fiecare an de studiu. La clasele primare avem 6 învăţători, iar la cele gimnaziale şi liceu şapte  profesori care predau materiile în limba germană şi alţi doi profesori care predau limba germană. În fiecare an avem în şcoală un profesor din Germania printr-un parteneriat încheiat cu ministerul de resort german. Colegiul nostru  este inclus în rândul celor care eliberează certificate internaţionale de limbă germană, DSD” a explicat Corina Drăgoiu, directorul colegiului.   Paul susţine că Viena l-a cucerit prin arhitectură şi limba germană, dar aceste elemente n-au putut înlocui  dorul de ţară şi de locurile  frumoase şi liniştite de aici. ,,Am locuit într-un apartament la Viena şi nu m-am obişnuit. Îmi lipseau rudele, bunicii şi casa cu curte din Făgăraş sau din Drăguş. Acum locuim la casă, pe strada Veteranilor din Făgăraş, unde este mult mai frumos decât într-un apartament din Viena” a explicat Paul.

Arhitect în Făgăraş

Elevul merituos  de la colegiul ,,Doamna Stanca” are un simţ critic foarte bine dezvoltat şi nu se abţine să-şi expună ideile. ,,În Făgăraş îmi plac clădirile de patrimoniu, deşi nu sunt toate bine întreţinute sau restaurate. Mi-ar plăcea să mă ocup de ele atunci când voi deveni arhitect. Mi-aş dori să revin în Făgăraş după studiile pe care le voi face la  o facultate de arhitectură  din Viena, iar doctoratul la Cluj. La Viena se intră fără concurs la Arhitectură, doar  trebuie să ai cunoştinţe de limbă germană (atestatul DSD), de matematică, fizică şi talent la desen, iar după 3 ani de studiu poţi să-ţi deschizi birou şi să lucrezi. În România abia după 10 ani de studiu poţi lucra în acest domeniu.   În Primăria Făgăraş nu se întâmplă lucrurile aşa cum ar trebui. Zilele trecute venise pe strada noastră o firmă să ne anunţe că începe şantierul pentru canalizare.  Păi strada noastră are canalizare din 2015! Chiar nu se ştiu lucrurile astea în primărie? Nici nu vreau să ştiu ce s-a întâmplat acolo” a explicat Paul Sofonea.

 Membru în juriul concursului

Lui Paul i se pare mai grea limba română decât limba germană, mai ales gramatica. ,,Mi se pare că  mă exprim mai greu în română, gândesc în limba germană. Este unul din elementele care îmi aduc succesul la concursurile de limba germană.  Anul viitor, 2020, nu voi mai avea voie să concurez la  competiţia Lesefuchse, dar am şansa să fac parte din juriu. Adică voi sta la masă lângă consulul Germaniei de la Sibiu şi de alţi profesori din Germania” a spus cu mândrie Paul.

 Diriginta care-şi laudă elevii

,, Din 2011 sunt profesoară  de germană la CN Doamna Stanca, înainte am fost  2 ani învăţătoatre, iar alţi 12 ani elevă tot aici. Visul meu a fost să învăţ  limba germană şi nu m-am lăsat. Cred că a fost singurul lucru care mi-a plăcut  în şcoală. Nu imi amintesc cum am învăţat limba germană, dar m-am trezit vorbind şi gândind în germană. A fost o oportunitate de viitor. Prima mea clasă ca diriginte a fost cea a lui Paul, sunt ca şi copii mei,  s-a creat între noi o relaţie, ne înţelegem din priviri, toţi sunt buni, harnici, cuminţi, participă  la proiecte” a spus prof. Mihaela Nan.  Profesoara Nan  enumeră numeroasele proiecte la care a participat clasa ei formată din 11 elevi. În 2018,  Paul şi colegii lui au obţinut finanţarea pentru proiectul prin care au construit de la zero 8 avioane şi care au funcţionat. În acest an va fi finanţat un proiect prin care vor explica elementele geometrice, trigonometrice şi fizice ce intervin la tirul cu arcul. Până de Paşte vor să realizeze un film despre meşteşugurile vechi din Ţara Făgăraşului, au fost şi alte proiecte pe care le-au trimis direct în Germania.

Talentat la pictură

Paul Sofonea petrece zilnic în atelierul lui de pictură amenajat în garaj. Pictura cu care se mândreşte este ,,Alasca”, un peişaj nocturn, pe care l-a realizat în 4 ore lucrând non-stop. A pictat-o şi pe Doamna Stanca, tabloul fiind aşezat la intrarea în şcoală. Paul pictează în ulei, în tempera, dar foloseşte şi cărbune, grafit sau acrilic.  Îl moşteneşte pe tatăl lui,  acest lucru fiind  şi un motiv pentru care urmează Arhitectura.  ,,Poate voi reveni la Făgăraş că de ani de zile nu se vede nimic în oraş.  Îmi place zona, e liniştit oraşul,   un sat mai mare,  mă pot concentra pe ce iubesc eu, citit, pictură. Poate voi repara clădirilor vechi din oraş” spune Paul.

 Corina Drăgoiu: ,,Paul este o revelaţie”

,,Paul e o revelaţie pentru  mine, e un succes al şcolii noastre. Avem oameni extraordinari,  profesionişti. Nu există lucruri pe care să ni le dorim şi să nu le  facem.   Mi-ar plăcea să fim lăudaţi, dar sunt alţii care poate nu merită şi sunt promovaţi. Noi facem multe lucruri bune şi frumoase, dar  suntem modeşti. Am mers pe ideea, lasă-i pe alţii să zică de tine, nu te lăuda singur, dar nu este bine.     Stăncuţele noastre merită mai mult” a spus Corina Drăgoiu, directoarea colegiului.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here