•  Centrul ,,Sfântul Gheorghe” de la Victoria a fost populat cu persoane cu handicap grav

  •  Cei 20 de angajaţi care au deservit copiii de la ,,Azur” transformaţi în infirmiere
  •  Centrul mai are nevoie, conform promisiunilor directorilor de la DGASPC Braşov, de încă 40 de angajaţi

Clădirea fostului Centru de plasament ,,Azur” din Victoria găzduieşte de acum Centrul de îngrijire şi asistenţă ,,Sfântul Gheorghe” care va avea ca beneficiari persoane cu handicap grav. Deja au fost aduse de la  de la Centrul de îngrijire şi asistenţă ,,Sfântul Anton”din Timişul de Sus  care s-a închis 24 de persoane  adulte cu dizabilităţi, urmând să se completeze numărul total de locuri disponibile. Personalul care a deservit copiii de la  ,,Azur” a fost încadrat la noul centru, dar  numărul angajaţilor este mult prea mic faţă de necesar.

Primii 24 de beneficiari

Primii beneficiari ai centrului au fost aduşi la Victoria luni, 8 aprilie a.c., , iar următorii în ziua de 22 aprilie a.c., Este vorba despre 12 bărbaţi şi 12 femei care au  fost cazaţi la etajele  II şi III  ale clădirii. Starea gravă a persoanelor i-a şocat pe angajaţi, care susţin că nu sunt pregătiţi pentru o astfel de muncă. ,,Luni,  8 aprilie a.c., au fost internaţi zece bărbaţi  cu vârste cuprinse de la 24  până la 40 ani, iar luni, 22 aprilie a.c., au fost cazaţi doi bărbaţi şi 12 femei. Ne-am şocat când i-am văzut, chiar dacă sunt persoane adulte beneficiarii se comportă exact ca nişte copii de 2 ani. Sunt persoane cu handicap grav, nu ştiu să mănânce singuri, nu ştiu să se îmbrace, unii merg doar sprijiniţi şi coordonaţi, alţii mănâncă doar hrană  pasată şi mulţi dintre ei nu vorbesc. Nu ştim câţi dintre noi vom rezista în actualele condiţii pentru că numărul de angajaţi de acum nu va  face faţă la volumul de muncă. Am aşteptat momentul să avem beneficiari noi şi ne-am bucurat când reprezentanţii de la DGASPC Braşov ne-au comunicat vestea.  În ziua când au ajuns primii beneficiari i-am aşteptat în curte, iar reprezentanţii DGASPC Braşov ne-au făcut un instructaj despre  măncarea şi tratamentul beneficiarilor. Conducerea DGASPC Braşov a promis că va face angajări până vor veni noii beneficiari. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar noi nu ştim dacă putem face faţă activităţilor” au spus angajaţii de la centrul  ,,Sfântul Gheorghe” din Victoria.

Un centru cu 48 de locuri   

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Sfântul Gheorghe” va găzdui în total 48 de beneficiari, iar structura de personal este modificată în conformitate cu legislaţia în domeniu. ,,În prezent suntem 20 de angajaţi şi avem 24 de beneficiari. Imediat după ce s-a decis desfiinţarea  Centrului de plasament ,,Azur” s-a aprobat noua organigramă cu 61 de funcţionari plus un post de conducere. Încă nu ştim când  se  vor scoate posturile la concurs. Momentan avem 24 de beneficiari. Din câte am auzit până nu se aprobă bugetul nu se mai fac angajări. În aceste condiţii nu ştim cum ne vom descurca. Unii colegi vor să plece pentru că în aceste condiţii se lucrează foarte greu” au mai spus angajaţii.

Au fost repartizaţi la alte centre

Decizia de desfiinţare a Centrului de Plasament ,,Azur” a fost luată de către colegiul director de la DGASPC Braşov în şedinţa din data de 30 martie 2018. Foştii beneficiari şi angajaţii centrului au aflat vestea abia  la începutul lunii aprilie 2018, când au fost convocaţi de directorul instituţiei. Nu au îmbrăţişat această decizie, nici minorii şi nici angajaţi, dar decizia s-a aplicat. Astfel rând pe rând elevii din centrul ,,Azur” au fost transferaţi în alte centre din judeţul Braşov. Băieţii cu vârste de la 8 – 12 ani au fost transferaţi la centrul de plasament ,,Dacia” din comuna Jibert, iar cei cu vârste de la 13 la 20 de ani au fost transferaţi la Complexul de Servicii Săcele ,,Chip şi Dale” şi la Complexul de Servicii Tărlungeni ,,Lizuca şi Pastrocle”. Doar un elev s-a opus deciziei DGASPC Braşov  şi a reuşit să rămână la Victoria. Este vorba despre Rareş Mico de 19 ani care nu a vrut să plece de la centrul din Victoria, chiar dacă a ajuns în faţa şefilor de la Braşov. Şi-a impus punctul de vedere, iar elevul a fost  cazat în internatul CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”. Rareş este elev la şcoala specială în clasa a XI-a.

Azur a devenit istorie

Centrul de plasament ,,Azur” din Victoria a devenit istorie. În luna decembrie 2018 ultimii 8 beneficiatri din centrul ,,Azur” au fost transferaţi la centrul de plasament ,,Floare de colţ” din Făgăraş împreună cu educatorii acestora. Astfel că din data de 21 decembrie 2018 clădirea a rămas goală, iar angajaţii care au rămas la Victoria au executat lucrări de reparaţii şi zugrăveli. Casa de copii din Victoria a fost dată în folosinţă în vara anului 1975, iar în luna august au fost internaţi primii cinci băieţi. ,,Îmi amintesc când au venit la Victoria cu un leocoplast lipit de gât pe care era scris numele copilului. Toţi erau de aceeaşi vârstă, de trei anişori, şi nici unul nu ştia cum îl cheamă. Reacţia mea a fost să le dezlipesc de pe gât leocoplastul. Parcă erau în lagăr. Îmi amintesc că am început activitatea cu doi angajaţi, un fochist şi un portar, iar pe parcurs am angajat câte un om pe fiecare sector. Era un educator la 25 de copii şi doi supraveghetori pe noapte” îşi amunteşte profesorul Florin Dumitraş. În perioada 1975 – 1982 la casa de copii erau peste 70 de băieţi preşcolari, dar aceştia au fost mutaţi la căminul din Noua şi la Victoria au rămas doar şcolarii. În curtea instituţiei existau anexe gospodăreşti unde creşteau 40 – 50 de porci pe an, mai exista o grădină de zarzavat şi o livadă. Mai aveau teren şi la Ucea de Jos unde copiii împreună cu educatorii cultivau cartofi şi porumb. În perioada 1975- 2018 această instituţie a fost condusă de zece directori: Gheorghe  Cânduleţ, Florin Dumitraş, Olimpia Beca, Vasile Truţă, Adriana Gal, Maria Morlova,Viorel Olteanu, Cristina Bratu, Sandor Szekeres şi  Viorica  Harcu. (Carla Tatu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here