Miercuri, 17 aprilie a.c. s-a desfășurat, în cadrul Colegiului ,,Aurel Vijoli“ din Făgăraș, festivalul concurs intitulat sugestiv ,,Tradiții și obiceiuri de Paști în Țara Făgărașului“. Festivalul este organizat în cadrul proiectului educațional regional ,,Biserica, Școala, familia creștină“ înscris în calendarul activităților educatice regionale pe anul 2019, domeniul cultural artistic-folclor, tradiții și obiceiuri prilejuite de praznicul Învierii Mântuitorului. Organizatorul proiectului este profesoara Ileana Pandrea, ajutată de Liliana  Spiridon,  directoarea Colegiului ,,Aurel Vijoli“ și directoarea adjunct, Andreea Suciu. Partenerii au fost Parohia Ortodoxă Făgăraș-Combinat, Protopopiatul Ortodox Român Făgăraș, Fundația Culturală ,,Negru Vodă“, Asociația Ortopraxia-Făgăraș, Asociația ,,Sfînta Maria“- Cristian, Asociația ,,Procult“- Mărgineni și Muzeul Țării Făgărașului ,,Valer Literat“.   Manifestarea devenită tradiţie a adunat în acest an  41 de licee și școli gimnaziale din toată țara, dar a depăşit şi graniţele ei, înscriind în concurs  Școala Parohială ,,Saint George Romanian“ Ortodox Catedral, thfield din  Michigan, SUA. Evenimentul s-a bucurat de participarea P.S. Ilarion Făgărășeanul, Arhiepiscop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Şi IŞJ Braşov şi-a trimis un reprezentant, pe prof. Ion Negrilă, inspectorul şcolar general adjunct.

 

Maraton de activităţi

Evenimentul a început la ora 8.00 cu un moment spiritual desfășurat în Capela ,,Sfînta Ecaterina“ din cadrul liceului Aurel Vijoli și a continuat cu parada costumelor populare. La ora 10.00 a început secțiunea pricesne și poezii, apoi, la ora 11.00, a avut loc Vernisajul expoziției. Premierea celor mai talentaţi copii a avut loc la ora 12.30.   Concursul s-a desfășurat pe secțiunile costume populare, icoane pe sticlă sau lemn, ouă specifice Paștelui, dulciuri de post, pricesne și poezii specifice Paștelui. Pentru departajarea concurenţilor s-a avut în vedere calitatea interpretativă, prezența scenică, ținuta și expresivitatea artistică, autenticitatea costumelor populare. Cunoașterea și valorizarea zestrei strămoșești cu particularitățile zonei a constituit mesajul evenimentului.

Cei mai buni au fost premiaţi

  •   La secțiunea icoane, jurizată de Carmen Dordea și Aurel Dragne,  cercetător în cadrul Muzeului Țării Făgărașului ,,Valeriu Literat“, locul I l-a ocupat Alexandra Dudău din cadrul Liceului Tehnic ,,Titu Mihăilescu“ din Giurgiu, locul II a fost ocupat de Școala Gimnazială  Șoarș,  iar locul III a fost obținut de Colegiul ,,Simion Mehedinți“ din Codlea.
  •   Secțiunea cusături, jurizată de Irina Faraon din cadrul Muzeului Țării Făgărașului și Natalia Corlean din cadrul Asociației Ortopraxia-Făgăraș, a fost cîștigată de Centrul de Plasament ,,Casa Maria“ din Făgăraș  pentru ciclul gimnazial, locul II a fost obținut de Școala Gimnazială ,,Gheorghe Șincai“ din Șinca Veche,  iar locul III a fost ocupat de Colegiul ,,Aurel Vijoli”. Premiul special a fost acordat Școlii Gimnaziale ,,Viorel Cucu Paltin“ din Arpașu de Jos.
  •  Secțiunea ouă încodeiate, secție jurizată de Iulian Boac,  protopopul Făgărașului și profesorul Marius Damaschin din Sibiu, a fost cîștigată de Colegiul ,,Aurel Vijoli”. ,,Am căutat să văd oul specific românesc cu foaia de ceapă și încondeiat. Am văzut niște ouă superbe, lucrate manual și cu iscusință“ a spus preotul Iulian Boac. Locul II la această secțiune a fost ocupat de Liceul Teologic ,,Constantin Brâncoveanu“ din Făgăraș,  iar pe locul al III-lea s-a clasat Școala Gimnazială Părău- pentru ciclul gimnazial.
  •   Secțiunea costume populare a fost jurizată de P.S. Ilarion Făgărăşanul și preoții Vasile Onciu și Valentin Bețiu. Colegiul Aurel Vijoli a obținut locul I, Colegiul Tehnic ,,Simion Mehedinți“ din Codlea s-a clasat pe locul II,  iar Școala Gimnazială Părău a obținut locul III.
  •  Au urmat   premiile pentru secțiunea pricesne, jurizată de profesorul Ion Negrilă și preotul Ioan Paroș. Premiul I a fost obținut de Școala Gimnazială Ucea de Jos, premiul II a intrat în posesia Școlii Gimnaziale Cincu,  iar premiul III a fost ocupat de Școala Gimnazială Părău.
  •   Premiul juriului a fost obținut de eleva Maria Ștefania din Cincu, premiul II- secțiunea licee, a fost luat de Colegiul Național ,,Radu Negru“ din Făgăraș,  iar premiul I a fost obținut de Colegiul ,,Aurel Vijoli“.
  •   La secțiunea dulciuri au fost premiate Școala Gimnazială ,,Ovid Densușianu“ – Galați, Colegiul Național ,,Radu Negru“- călătorie în bucătăria copilăriei, Liceul Tehnic ,,Dr. Ioan Șenchea“- fantezie cu mere. Premiul I a fost cîștigat de Centrul de Plasament Casa Maria, premiul II a fost cîștigat de Colegiul Aurel Vijoli,  iar premiul I a fost cîștigat de Colegiul Tehnic Simion Mehedinți din Codlea.
  •   La secțiunea ateliere de creație, premiul IIII a fost cîștigat de Școala Gimnazială Sîmbăta, locul II a fost obținut de Colegiul Aurel Vijoli,  iar locul I a fost obținut de Liceul ,,Dr,. Ioan Șenchea“.

(Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here