Proteza dentară este un element mobilizabil care înlocuieşte dinţii absenţi. Când problemele dentare duc la pierderea  dinţilor soluţia este protezarea mobilă totală sau parţială. Această metodă este o variantă de elecţie când pacientul nu are suficienţi dinţi pentru a susţine o punte dentară şi nici resurse financiare  pentru implante. Protezele dentare mobile sunt realizate din răşini acrilice şi pot incorpora ceramica  pentru estetica mai bună sau metal pentru rezistenţa mai mare.

Proteza  dentară parţială se recomandă când pacientul are unul sau mai mulţi dinţi  lipsă, dar şi dinţi prezenţi pe arcade.

Proteza totală se poate aplica în cavitatea bucală la cel puţin o lună după efectuarea  extracţiilor când gingiile sunt vindecate. Proteza este confecţionată  din dinţi de acrilat prefabricaţi, iar baza protezei din acrilat termopolimerizabil. Rezistenţa mecanică a protezelor nu este foarte bună,  dar în schimb principiul estetic îşi îndeplineşte rolul foarte bine. Unul din dezavantajele materialelor acrilice este faptul  că este  casabil şi din cauza formei neregulate a gingiilor fracturile sunt frecvente. Pentru că se sprijină pe gingie, iar în timp acestea se resorb apar dezechilibre şi este nevoie de rebazarea protezei.  Protezele parţiale  acrilice sunt  stabilizate cu ajutorul  unor crosete de dinţi restanţi pe arcade, aceste crosete pot fi uneori vizibile în mod inestetic. Dacă pacientul purtător de proteze are o igienă  deficitară şi nu respectă vizitele  la stomatolog, purtarea  continuă fără igienă corespunzătoare a protezelor pot duce la infecţii majore. Proteza trebuie igienizată zilnic după mese şi purtată în gură şi noaptea. Refacerea arcadelor prin proteze mobile este o metodă  care reface bine estetica,  masticaţia, vorbirea şi nu în ultimul rând o variantă economică. (Dr. Dan Gavrilă)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here