Şapte bucătari, unii cu titlul de chef bucătar, formează o echipă care participă la toate  evenimentele gastronomice care se organizează în Ţara Făgăraşului. Carmen Popa (Coni)  cu fiicele ei Miruna şi Ioana, George Grancea, Gabriel Bucelea, Rareş Simtion Daniel, Ana Maria Miclea  sunt bucătarii evenimentelor.  Pentru ei nu este o problemă să pregătească un eveniment public, aducându-şi în standuri improvizate toată dotarea unei bucătării. I-am găsit la muncă  în două zile consecutive  în cadrul proiectului ,,GătescdinPiaţă” iniţiat de directorul Pieţei Agroalimentare  Făgăraş, Tiberiu   Drăgoi. Au gătit în faţa publicului,  folosind numai  produse din piaţă oferite de producători şi comercianţi.  Făgărăşenii au format coadă la  stand pentru a gusta preparatele  oferite de iscusiţii bucătari. Nici nu aveai cum să nu te opreşti în faţa farfuriilor frumos ornate. Mulţi dintre făgărăşeni au vrut să imortalizeze  preparatele şi pe bucătari, dar şi să obţină de la ei  reţete pentru unele  preparate.  Am stat de vorbă cu aceşti inimoşi bucătari şi am aflat secretele acestei meserii descoperite de fiecare în parte.

Chef Carmen Popa iubeşte gustul copilăriei

Carmen Popa  este din Victoria, iar localnicii îi spun simplu, Coni.  La multe din evenimentele organizate în Ţara Făgăraşului ea spune ,,prezent”, iar preparatele ei dezvăluie pasiunea şi experienţa dobândită  în bucătărie. A fost concurentă la emisiunea ,,Chefi la cuţite”  şi a ajuns într-o etapă destul de avansată. Nu-i plac competiţiile pentru că, spune ea, necesită mult curaj. Iubeşte bucătăria românească şi este în căutarea gustului copilăriei şi  a reţetelor folosite de bunici. ,,Pasiunea mea pentru gătit a apărut în urmă cu mult timp, dar n-am avut suficient curaj să o dezvolt. Într-un târziu am  luat hotărârea să mă îndrept spre bucătărie şi spre gătit. Nu-mi pare rău de loc, este un lucru extraordinar. Deviza mea este: învăţăm să gătim pentru a învăta  şi pe alţi oameni să mănânce sănătos. În gastronomie sunt  nişte sentimente care nu se pot explica decât în momentul în care vezi omul mulţumit în faţa unui preparat  şi  apoi se întoarce  cu drag la tine, la preparatele tale.  Cel mai mult îmi place  bucătăria românească pentru că se îndreaptă spre  tradiiţii. Personal vreau să dezvolt această latură a bucătăriei,  să  readuc în actualitate reţete vechi din Ţara Făgăraşului, din Ardeal. Am găsit  o serie de reţete vechi, de exemplu supele, plăcintele săseşti, hencleşul, reţete făcute de bunicii mei de pe Valea Hârtibaciului, de la Agnita.  Încerc să regăsesc  gustul copilăriei.  Dacă vorbim de competiţii, pot spune că  emoţiile sunt enorme, ai de învăţat  întotdeauna, mai ales atunci când te gândeşti că partenerii sunt mai buni decât tine, dar sunt emoţii constructive.  Am participat la copetiţia ,,Chefi la cuţite”, la unul dintre sezoane şi am ajuns destul de departe.  E o bătălie foarte aprigă, ori ştii ori nu ştii. A fost o luptă dură pentru mine. N-am mai avut curaj să particip şi la alte competiţii. În schimb cu echipa mea participăm la diferite manifestaţii unde suntem invitaţi. Suntem o echipă cu câţiva bucătari care participă la diferite evenimente şi facem lucruri frumoase împreună” a spus chef Coni.

George Grancea, bucătarul care respectă  raportul dintre gustul şi preţul mâncării

Cum intri în Făgăraş dinspre Braşov, în parcarea  din stânga a complexului de magazine, îţi atrage privirea standul gastronomic Street Food 83. Cele mai bune ,,aripoare de porc” îţi sunt preparate de George Grancea şi echipa lui. Este bucătarul şcolit în Italia, dar care şi-a reluat activitatea în bucătărie abia după ce a revenit în ţară. Nu-i plac competiţiile în domeniu şi nici nu se înscrie la vreun concurs, dar iubeşte să gătească, iar  mâncarea  să aibă gust şi un preţ corect. Este şi sfatul pe care-l dă colegilor din breaslă. ,, Sunt din Făgărăş, locuiesc chiar lângă CN Radu Negru. Până la vârsta de 26 de ani a locuit în Italia, lângă Roma. Pasiunea pentru gătit o am de mic şi am lucrat în bucătărie de mic. Am locuit în Italia cu părinţii mei şi acolo am urmat  o şcoală profesională în domeniul bucătăriei. Aveam pe atunci 16 ani, dar după absolvire n-am profesat. Am revenit  acasă şi am avut   diferite afaceri, magazine  alimentare, baruri, spălătorie auto, dar  m-am oprit la bucătărie.  Iubesc mâncarea tradiţională şi îmi place să o pregătesc.   Mulţi spun că nu avem un preparat tradiţional, dar am descoperit  un preparat specific românesc în totalitate. Coliva din arpacaş sau grâu este un produs românesc.  Iubesc să gătesc din grădină, din natură şi cu gust.  Nu sunt genul de bucătar pentru facebook,  să fac  bucătărie pentru poze, fac mâncare cu gust care să se mănânce.  Lucrez la Street Food 83, în parcarea Lidl din Făgăraş, celebrele aripoare  de porc, mici.   Nu îmi  doresc afirmarea şi de aceea nu particip la  competiţii, îmi doresc o viaţă liniştită, să învăţ bucătărie pentru că tot timpul ai de învăţat. Particip la cursuri profesionale, amintindu-le aici pe cele organizate de    dl.  Zamfira sau de Paul Siserman. Nu fac parte din nicio asociaţie de profil pentru că nu-i găsesc, deocamdată, rostul. Am în schimb o  sugestie pentru bucătari: să facă mâncare bună şi la un preţ corect.  Dacă mă întrebaţi care ar fi un preţ corect pentru o porţie de mâncare bună, un preţ corect legat de calitatea şi cantitatea preparatului ar fi undeva la 18-20 lei/porţie” a explicat George Grancea.

Rareş Simtion Dănuţ,  bucătarul care recomandă ştiuca în meniu

De la 18 ani lucrează în bucătărie, dar consideră că mai are mult de învăţat în acest domeniu. Rareş Simtion Dănuţ  a prins drag de bucătărie stând pe lângă bunicii lui   din zona Sibiului care, spune el, l-au influenţat foarte mult.   ,,Şi ciorba de burtă şi sarmalele se prepară diferit la Sibiu faţă de altă zonă a ţării” explică Rareş. Îi plac provocările şi de aceea acceptă proiecte gastronomice noi pe care  le duce la bun sfârşit întotdeauna.     ,,Bunicii mei sunt de la Sibiu şi m-au influenţat foarte mult în bucătărie.  Pasiunea mea  pentru gătit am descoperit-o pe la 18 ani când  am lucrat într-un restaurant pe litoralul românesc, la Mamaia. Apoi am absolvit un curs de bucătărie la Oradea. Pot spune că la curs totul pare simplu, dar greul este în bucătărie.  Când munceşti cu mânuţele tale este altceva, atunci vezi când nu-ţi iese un sos, un preparat,  ce panică te cuprinde. Abia atunci apare ambiţia de a merge mai departe sau de a te opri şi a face altceva.  Îmi place  să gătesc peşte pentru că şi mănânc peşte, orice tip de peşte, dar în specal peştele românesc.  Recomand făgărăşenilor ştiuca, mie îmi place foarte mult.    Nu am fost la copetiţii şi nu mă simt pregătit să particip la vreo competiţie,  m-aş simţi descurajat dacă aş obţine alt rezultat decât cel pe care l-aş aştepta.  Vreau să mai acumulez informaţii pentru că zi de zi învăţ. Lumea mă găseşte la pensiunea  Confort Moroşanu  de la Şinca, lângă Mănăstirea rupestră, o pensiune nouă, acolo am început o colaborare nouă şi un  proiect nou. Este o plăcere şi o ambiţie personală  să-l duc la bun sfârşit” a spus Rareş Simtion Dănuţ.

 Bucelea Nicolae Gabriel, juristul din bucătărie

A renunţat la profesia de jurist deşi are şi un master în Drept pentru a lucra în bucătărie.  Nicolae  Gabriel Bucelea  este din Victoria şi de 9 ani  găteşte şi testează tot felul de reţete.  Îl reprezintă muşchiul de vită pe care-l prepară în tot felul de texturi şi gusturi.  Pentru Gabriel o farfurie trebuie să fie gustoasă şi frumos aranjată. ,,Pasiunea am dobândit-o în decursul anilor, o muncă grea, stresantă, dar dacă o faci cu pasiune este frumoasă. De 9 ani lucrez în bucătărie. Acum lucrez la Ploieşti, la Conacul Casa Timiş. Mă reprezintă muşchiul de vită în diferite texturi, gusturi, nuanţe. La competiţii nu am participat, nu mă reprezintă. Ca să dovedesc unui om ceea ce ştiu trebuie să-i arăt, să-i gătesc.  Când am fost mic mi-a plăcut în  bucătărie şi în timp a revenit acea plăcere. De meserie sunt  jurist, am terminat Dreptul, am  şi un master în Drept  la Universitatea Transilvania Braşov, dar am renunţat. Mă reprezintă bucătăria.   O farfurie trebuie să aibă minim trei  elemnete: aspect, gust şi pleating. Dacă toate acestea sunt îndeplinite, nu are cum să  nu fie savurată de client” a spus Nicolae Gabriel Bucelea.

Miclea Ana Maria, un bucătar  din pasiune

După 15 ani de Italia, Ana Maria Miclea şi-a descoperit pasiunea pentru gătit. Iar astăzi o găsim în faţa cuptoarelor  unde îşi îmbogăţeşte zi de zi cunoştinţele în gastronomie.  ,,Pasiunea mea pentru gătit este din întâmplare. Am fost plecată în Italia 15 ani, iar  după ce m-am întors, stând prin bucătărie  mi-am dat seama că îmi place  să gătesc. Am făcut liceul de informatică,  dar studiile mele nu au  nicio legătură cu bucătăria şi gătitul. Abia după ce am revenit din Italia mi-am descoperit această pasiune şi îmi reuşeşte.  În urmă cu 4 ani am început să gătesc şi am acumulat multă experienţă şi mai ales curaj. Cei care doresc să guste din preparatele mele pot veni la Victoria , la firma de catering, Coni-food, unde pregătesc zi de zi mâncare. Îmi place să gătesc orice, iar experienţa am dobândit-o  din munca zilnică. Nu am fost la concursuri, dar nici nu-mi doresc. Proiectul ,, #GătescdinPiaţă”  este foarte frumos, lumea este deschisă, nici nu mă aşteptam să vină aşa mulţi cetăţeni să guste din preparatele noastre.   Voi participa şi la următoarea ediţie dacă echipa noastră va fi invitată” a spus Ana Maria Miclea din Victoria.

Miruna Corina Popa a furat meseria de la mama ei

Miruna Popa are 20 de ani şi iubeşte bucătăria, meseria furând-o, aşa cum spune ea, de la mama ei, Coni Popa. Miruna însă nu s-a oprit doar la gătit, a vrut să studieze modul în care se manageriază o afacere în alimentaţia publică şi în turism.  Va obţine licenţa în management şi un master în acelaşi domeniu. Dar în paralel  învaţă noi reţete culinare şi lucrează cot la cot cu mama ei la firma de catering. Iar când timpul îi permite participă la evenimentele în care  vedeta este porţia de mâncare. ,,Pasiunea mea pentru  bucătărie este de când eram mică.  Consider că mâncarea face  lumea fericită. Când o persoană aflată în faţa farfuriei îţi zâmbeşte înseamnă că este fericită, îi place ceea ce are în faţă. Pasiunea a pornit de la mama mea care este îndrăgostită  de bucătărie. Am  intrat în bucătărie lângă ea şi am furat meseria de la ea.  Urmez Facultatea de management  la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, pentru că este foarte important să cunoşti  totul despre un restaurant, despre o bucătărie şi astfel poţi  transforma totul în ceva spectaculos. La facultate învăţ modul de administrare al unei afaceri în general, dar mă va ajuta foarte mult şi în bucătărie.  Îmi place să gătesc peşte, fructe de mare şi  paste.  Orice mâncare are secretele ei, iar dacă vrei să obţii un preparat bun, gustos  trebuie să afli aceste secrete.  Multă lume găteşte, sunt multe preparate, dar pe orice preparat trebuie să-ţi pui amprenta ta” a explicat Miruna Corina Popa.

Mara Ioana Popa, un bucătar în devenire

Mara Ioana Popa are doar 13 ani şi este pasionată de gătit. După cursuri îşi petrece o parte din timp în bucătărie alături de mama sa. A învăţat multe reţete după ce a făcut o ,,oarecare pagubă” în cămara familiei, aşa cum spune ea. Ioana a pus umărul alături de echipa de bucătari implicaţi în proiectul ,,#GătescdinPiaţă”. ,,Deşi am doar 13 ani, îmi place bucătăria foarte mult. Sunt elevă la Liceul ,,Ion Codru Drăguşan” din Victoria, iar în timpul liber o mai ajut pe mami la gătit şi chiar îmi place.  De mică mi-a plăcut să gătesc. Un preparat cu care mă mândresc şi îmi iese foarte bine este ,,Deliciul mexican”, un tip de paste. Pe scurt reţeta  sună cam aşa:  facem sosul cu smântână de gătit,  tăiem pieptul de pui, tăiem ceapa, le  călim, punem ardei copt tăiat, punem porumb şi apoi  le amestecăm. În paralel fierbem pastele, de preferat tagliatele, respectând timpul de fiebere indicat pe cutie. Apoi amestecăm sosul preparat în prealabil cu pastele. Asezonăm cu sare, piper după care aşezăm totul pe o farfurie specială (de paste) pe care o ornăm cu verdeaţă, pătrunjel de preferinţă”. a spus Ioana Popa.

(Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here