•  La căminul ,,Castanul” din Victoria sunt cinci locuri libere
  •  Cea mai mare taxă este de 3596 lei, iar cea mai mică de 400 lei

La complexul de servicii ,,Castanul” din Victoria mai sunt cinci locuri neocupate din cele 30 posibile. Asta în timp ce în urmă cu nici doi ani, exista o listă de aşteptare pentru internările în acest azil.  Cauza principală pentru care familiile nu se mai înghesuiesc să-şi interneze vârstnicii într-un azil, fie el de stat, fie privat, este taxa lunară care trebuie să acopere costurile de internare.  La Victoria, în funcţie de  venitul beneficiarului şi al aparţinătorilor, taxa poate fi de 400 de lei, dar şi de aproape 4000 de lei. În condiţiile în care serviciile oferite sunt la fel pentru orice persoană internată. Azilul  funcţionează de 11 ani  în clădirea de pe  strada Policlinicii, nr. 12, oferind  condiţii optime de trai beneficiarilor.  ,,Castanul” a fost primul cămin de bătrâni inaugurat în Ţara Făgăraşului. Azilul este subordonat Consiliului Judeţean Braşov, iar  taxele  au fost stabilite prin HCJ nr. 378 din 30 octombrie 2018.

 Condiţiile pentru internare 

Persoanele care vor să se interneze în căminul de bătrâni ,,Castanul” trebuie să depună o cerere la Serviciul Public de Asistenţă Socială din localitatea unde  au domiciliul.  În baza acesteia, angajaţii Serviciul Public de Asistenţă Socială fac anchetă la domiciliul persoanei pentru evaluarea nevoilor şi a capacităţilor de autogospodărire. La dosarul de internare se anexează şi informaţii cu privire la componenţa familiei solicitantului şi venitul acestora. Dosarul astfel întocmit va fi depus  la sediul căminului de bătrâni ,,Castanul” unde va fi verificat de  managerul instituţiei.  ,,La ora actuală în cămin sunt internate 25 de persoane, din care patru sunt scutite de plata contribuţiei fiind  cazuri sociale. În cazul persoanelor care plătesc, contribuţia lunară este de  60% din venitul lunar (pensie), iar diferenţa  până la 100% va fi acoperită de  aparţinători. În cazul în care aceştia realizează un venit pe membru de familie mai mare decât venitul minim net,  pătesc diferenţa. Contribuţia se stabileşte în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei internate. Vreau să dau un exemplu: dacă familia unui beneficiar are un venit net pe membru de familie de 1. 265 lei, iar familia este compusă din trei membri aceştia vor plăti diferenţa de doar 6 lei pe lună” a spus directorul interimar dela Castanul, Sorin Geczi.

Taxa lunară, de la 400 la 3596 lei

Cea mai mare taxă plătită de o persoană internată la  căminul ,,Castanul,, este de 3.596 lei. O beneficiară din Victoria plăteşte o astfel de contribuţie întrucât veniturile copiilor ei sunt mari, ei locuind în America.  ,,Contribuţia lunară în acest caz este de 3.596 lei din care 590 lei se achită din pensia,  adică 60%,  iar diferenţa de 3.006 lei este achitată de copiii beneficiarei. În acest caz venitul copiilor este mare, iar contribuţia a crescut proporţional. La polul opus,  cea  mai mică valoare a contribuţiei  pentru serviciile oferite de acest cămin este de 384 lei. Mai avem câteva  cazuri, unde contribuţia nu depăşeşte  400 lei pentru că  bunicii respectivi nu au copii şi  achită doar 60% din pensie” a mai spus directorul unităţii.

Internaţi de urgenţă

În căminul ,,Castanul”, sunt internate  şi patru  cazuri sociale, iar beneficiarii nu plătesc niciun leu, fiind  scutiţi de plata contribuţiei. ,,Majoritatea au fost internaţi în regim de urgenţă şi au ajuns în curtea unităţii cu ambulanţa. În prezent, în instituţie sunt internate trei femei şi un bărbat care au locuit pe străzi şi acum au o nouă casă. Persoanele respective sunt din Făgăraş, Şercaia şi Şinca” a mai spus directorul unităţii.

 

Ultimele internări

În perioada ianuarie – februarie 2019, la căminul de bătrâni ,,Castanul” au fost internaţi cinci beneficiari care au peste 70 de ani,  două femei şi trei bărbaţi.  ,,În data de 1 ianuarie 2019, Silvia B.  din Şoarş a ajuns în unitatea noastră  după ce a fost externată din Spitalul Municipal Făgăraş. Femeia nu se mai înţelegea cu cei doi băieţi cu care locuia, iar angajaţii primăriei au intervenit în acest caz şi au făcut demersurile necesare pentru a fi internată în căminul de bătrîni. Şi Măndica H., o altă femeie din Făgăraş,  a ajuns la căminul de bătrâni.  Cele două femei au fost internate în luna ianuarie 2019. În luna februarie a.c., au fost internaţi  trei bărbaţi din Făgăraş,  Ioan N., Tiberiu P.. şi Virgil B., aceştia sunt cei mai noi beneficiari” a mai spus directrorul Sorin Geczi.

 

25 de  locuri ocupate

În prezent, la căminul de persoane vârsnice ,,Castanul” sunt 25 de persoane internate, din care 5 beneficiari sunt din Victoria, Ucea şi Viştea. Pensionarii beneficiază de servicii de cazare, îngrijire, servicii medicale, consiliere psihologică, consiliere juridică, şi unde este cazul de integrare în societate. Unitatea îşi desfăşoară activitatea pe două nivele, la etajul I sunt amenajate patru dormitoare pentru persoanele care se pot deplasa  şi cabinetul medical, cabinetul de  terapie, masaje, biroul asistenului t social şi un  izolator. La etajul II sunt zece dormitoare pentru  persoanele semidependente şi dependente, sala de mese, camera de zi şi vestiarele.

 34 angajaţi la 25 de bătrâni

Azilul de bătrâni ,,Castanul” funcţionează din data de 24 mai 2008, la  un an după finalizarea investiţiilor în valoare de 306 mii lei. Primii beneficiari au fost internaţi în luna aprilie 2008, erau şapte pensionari din Ţara Făgăraşului. Astăzi, mai bine de jumătate dintre beneficiarii azilului sunt imobilizaţi la pat şi necesită servicii medicale speciale. Personalul centrului este format din  34 de angajaţi, un medic, asistenţi medicali, infirmiere, psiholog, asistent social şi  salariaţii de la administrativ.  (Carla TATU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here